19. října 2016

Praha se zadýchává a ostatním městům přestává stačit

Nynější stav Prahy můžeme přirovnat k běžci, který sice běží v čele pelotonu, ale už se silně zadýchává a ostatní běžci jej pomalu dobíhají a někteří i předbíhají. Praha zkrátka nevzkvétá a rozvíjí se mnohem pomaleji, než by mohla vzhledem ke svému potenciálu. A to v jak v porovnání se zahraničními metropolemi jako například Vídeň, Varšava nebo Mnichov, tak ale i v porovnání s druhým největším městem České republiky, Brnem.

 
Praha pod vedením stávající koalice rezignovala na investice pro budoucnost. Vždyť jen tenhle rok magistrátní koalice nezvládla proinvestovat miliardy korun, které mohly jít na podporu inovací, na zásadní infrastrukturální projekty a projekty používající moderní technologie, na propojování akademické sféry, byznysu a startupů apod.
 
S podporou inovací a podporou podnikání souvisí přeneseně také možnost bydlení. Politický směr a rozvoj hlavního města by měly lákat a nabízet možnost lidem, aby se v Praze usadili natrvalo a byli spokojeni. Opak je pravdou. Dostupnost nového bydlení v Praze se rok od roku zhoršuje. Rostoucí prodeje v kombinaci klesající developerskou nabídkou bytů ženou ceny vzhůru. Deset průměrných ročních platů na koupi bytu v Praze již nestačí, v Mnichově, Vídni či Bratislavě stále ještě ano. Průzkum společností Trigema, Skanska Reality a Central Group ukázal, že průměrný nový byt v Praze má 71,6 metrů čtverečních a stojí 4,8 milionu korun. Při průměrné pražské mzdě 34 824 korun měsíčně musí průměrný Pražan letos šetřit na nový byt 11,5 roku, přitom ještě v loňském roce to bylo necelých deset let.
 
Například v již zmiňovaném Brně je dostupnější bydlení kombinováno právě s velmi zajímavými pracovními příležitostmi, Brno se totiž stává centrem startupů a vědeckých inkubátorů za výrazné podpory různých inovačních center.
 
Několik studií a článků navíc považuje Brno za obecně lepší a přívětivější město než Prahu, jako například iniciativa porovnávající kvalitu života v různých městech Numbeo.com, která umístila Brno na 46. místě ve svém světovém žebříčku nejbezpečnějších, nejkvalitnějších a vůbec životu nejvíce přejících měst, zatímco Praha je až na 58. místě.
 
A co na to Praha? Kvůli politické nestabilitě, neschopnosti a nekompetentnosti stávajících radní se nedaří prosadit ani základní koncepční dokumenty, natož infrastrukturální či systémové projekty. Vedení Prahy v čele s primátorkou Krnáčovou a Matějem Stropnickým brzdí rozvoj Prahy a Praze hrozí, že jí „ujede vlak“.
Jsme připraveni i z opozičních lavic podpořit či doplnit smysluplné návrhy, jen nějaké musí přijít. Protože aby se naše hlavní město stalo pouhou turistickou atrakcí, to mi přijde zatraceně málo. A k tomu se mílovými kroky přibližujeme.
 
 
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
uvolněná místostarostka městské části Praha 2
předsedkyně klubu ODS při ZHMP