5. září 2016

Televizní noviny: ODS startuje předvolební kampaň

Petr Fiala byl v přímém vstupu hostem hlavní zpravodajské relace TV NOVA.

 

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout v archivu TV NOVA.


Martin POUVA, moderátor:
Opoziční ODS dnes rozjela finální, takzvanou horkou část předvolební kampaně. A podle jejího předsedy Petra Fialy nemůžou být volby například jen o rozdávání koblih, ale hlavně o tom, kam má země směřovat. Občanští demokraté vsadili na osobnosti. V nadcházejících krajských volbách za ně kandiduje například bývalý policejní prezident Martin Červíček nebo bývalý disident František Stárek. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme tady pro ty, kteří stojí na vlastních nohách a nechtějí, aby jim pořád vláda házela klacky pod nohy. Jsme tu pro všechny, kteří jsou aktivní, podnikaví, pracovití, chtějí žít ve svobodě. 

Martin ŠNAJDR, redaktor:
Takto shrnul volební heslo, se kterým dnes přišli občanští demokraté pro finální část kampaně, předseda ODS Petr Fiala. 

Martin KUPKA, místopředseda strany a kandidát na hejtmana ve Středočeském kraji:
V těch jednotlivých místech půjde o to, jak dokáže kdo lidem naslouchat a bavit se s nimi na ulicích. 

Martin ŠNAJDR, redaktor:
Ve volbách do krajských zastupitelstev nemá ODS co ztratit. Před čtyřmi lety vyhrála jen v Plzni. I tam ale nakonec skončila v opozici. Stávajícím hejtmanům teď posílá vzkaz. Současné kraje nemají vizi a přešlapují na místě. I proto by prý občanští demokraté chtěli získat co nejvíce mandátů. 

Martin BAXA, kandidát na plzeňského hejtmana /ODS/:
Kraje poslední čtyři, posledních osm let stagnují pod vládami socialistů a často i za přímé účasti komunistů. 

Martin ŠNAJDR, redaktor:
ODS v krajských zastupitelstvech obhajuje 102 mandátů a v nadcházejících volbách občanští demokraté vsadili prý hlavně na osobnosti. Kandiduje za ně například bývalý policejní prezident. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Chceme přesvědčit lidi, že je potřeba vyvažovat politickou moc v této zemi. Nemůže všude vládnout sociální demokracie s ANO. 

Martin ŠNAJDR, redaktor:
Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu proběhnou 7. a 8. října, tedy za měsíc. Martin Šnajdr, televize Nova. 

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:
A u tématu ještě zůstaneme. Ve vysílání teď vítám předsedu občanských demokratů pana Petra Fialu. Dobrý večer. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer. 

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, v krajských zastupitelstvech obhajujete 102 mandátů. Jaký výsledek budete považovat pro ODS za úspěch? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme si stanovili tři cíle a těch chceme dosáhnout. Tím prvním je dostat co nejvíce našich kvalitních kandidátů do krajských zastupitelstev a taky do Senátu. Tím druhým je přesvědčit voliče, že je potřeba vyvažovat moc, že všude nemůže vládnout stejná koalice a my nabízíme dobrou alternativu, poctivou politiku a kvalitní program. A tím třetím cílem je vrátit do politiky její obsah, skutečná témata, abychom se tady nebavili o koblihách a nesledovali tady ty hrátky, to divadlo, které tady předvádí vládní koalice, ale bavili se o podstatných věcech. Co uděláme s prosperitou, kterou teď máme, co z toho budou mít občané, jak zajistíme lepší školy, zdravotnictví, důstojný život pro seniory, dobré silnice. To jsou všechno témata, která leží na stole a těm se my věnujeme a na to nabízíme odpovědi. 

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:
Nejen teď, ale i na tiskové konferenci jste se opřel do hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše. Vnímáte tedy hnutí ANO jako největšího soupeře v těchto volbách? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pro nás je soupeřem vládní koalice jako taková. Samozřejmě hnutí ANO, ale taky sociální demokracie. Vládní koalice, která v době, kdy se naší zemi opravdu daří dobře, to vede tak, že se spoustě lidem dobře nedaří. Zvyšuje se tady byrokracie, jsou tu skupiny, které se mají hůř než předtím. Třeba podnikatelé, drobní, střední živnostníci. A to jsou všechno věci, kde to stávající vláda nedělá dobře a my nabízíme poctivou politiku a dobrou alternativu. 

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:
A ještě nám řekněte, a prosím o stručnou odpověď, kolik bude dohromady stát kampaň ODS pro tyto volby? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My preferujeme kontaktní kampaň. Ty celkové náklady z centrální úrovně jsou kolem 20 milionů, něco dalšího přibude na regionech, ale celkovou částku budeme vědět až po skončení volební kampaně. 

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:
Děkuji za rozhovor a přeji vám hezký večer. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný večer. 

prof. Petr Fiala

předseda strany