24. srpna 2016

ODS: Česko potřebuje jednodušší zákoník práce, vládní novela poškodí zaměstnavatele i zaměstnance

Vláda dnes projedná novelu zákoníku práce. O špatné práci MPSV svědčí mj. řada rozporů, se kterými jde novela na jednání vlády.

„Naprostá většina zaměstnavatelů dlouhodobě upozorňuje na potřebu zjednodušení pracovněprávních vztahů. Vláda jde bohužel opačným směrem. Aktuální novela zákoníku práce řeší problémy, které neexistují, ale jejím schválením mohou vzniknout. Možnost práce z domova považuje většina lidí za dobrou a rozumnou věc. Je to moderní trend. Nová úprava však povede k tomu, že tuto možnost firmy kvůli přísným podmínkám odmítnou poskytovat. Poškodí to firmy i zaměstnance. Česká republika potřebuje snížit odvody za zaměstnance a zjednodušit pracovněprávní vztahy. To by vedlo k nižším nákladům zaměstnavatelů a tím i k vyšším mzdám jejich zaměstnanců,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Hon na zaměstnavatele pokračuje. Možnost dohody mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem chce vláda dále omezit a sešněrovat striktními pravidly. Zaměstnávat lidi bude čím dál složitější. Aktuální návrhy je třeba dát do souvislosti s řadou dalších opatření, které vláda či její zástupci chystají a které zaměstnavatele dále poškodí. Jedná se například o zrušení karenční doby, zavedení tzv. sick days, nebo povinné otcovské dovolené. Co se v době nízké nezaměstnanosti může jevit bezproblémově, může být v době krize časovanou bombou odrazující podnikatele vytvářet pracovní místa,“ dodává první místopředsedkyně Alexandra Udženija.