18. srpna 2016

Politizace policie v dalším dějství

Robert Šlachta nastupuje k Celní správě ČR. A to rovnou do pozice náměstka celostátního ředitele. Sice nesplňuje zákonné požadavky – není celník –, ale to se dá vyřešit. Funkcí byl pověřen, a až se stane celníkem, přihlásí se do výběrového řízení.

 
O míře standardnosti tohoto řešení si může každý udělat obrázek sám. Osobně jsem si ale vždycky myslel, že smyslem výběrových řízení je vybrat z více uchazečů toho nejlepšího. Tady se ale dopředu vysílá signál, že vybrán bude Šlachta. Formálně je asi vše v pořádku, fakticky se obcházejí pravidla. 
 
Osobně si představuju, že to bylo asi takhle: Ve chvíli nejprudší krize těsně před rozpadem koalice napadlo někoho ze socanů, „tak si pana Šlachtu vezměte i s jeho pravomocemi pod sebe“, a náhle byl kompromis na světě. Jen veřejnost byla překvapena, jak ANO rychle vycouvalo. 
 
A tak vzhledem k nadstandardnímu vztahu Šlachta–Babiš vzniká dojem, že si druhý jmenovaný chce z Celní správy vybudovat vlastní silovou složku. Tento dojem by tady být nemusel, kdyby to nebyl právě Andrej Babiš, kdo zpolitizoval reorganizaci policie. O té si můžeme myslet cokoli. Třeba že byla šitá příliš horkou jehlou nebo že šlo o to, odstranit Roberta Šlachtu z čela protimafiánského útvaru.
 
Skutečností však je, že Šlachtou vedený útvar často lezl do zelí jiným. Hlavně protikorupčnímu útvaru a GIBS. 
 
A tady právě vyvstávají ty otazníky. Začnou si pod Šlachtou stejně počínat i celníci? A co na to ostatní ministři? Bude chtít ministr Brabec svoji policii pro kontrolu domácích topenišť a vyšetřování přečinů proti životnímu prostředí? Vznikne pod ministrem Dienstbierem speciální Hate Free policie? Vyžádá si ministr Pelikán policejní pravomoci pro vězeňskou službu? 
 
Odpovědi neznáme. Vidíme však, že se začínají politizovat ozbrojené složky, což není pro naši zemi vůbec dobře. 
Bc. František Stárek

kandidát ODS do Senátu