25. července 2016

Události, komentáře: Teror je blízko

Teroristické řádění se přelévá po celé Evropě. Po Francii, Belgii i Turecku je teď v centru pozornosti Německo. Za poslední týden napočítalo čtyři útoky – motivy nejsou dosud jasné a provedení činů se liší. Podle psychologů ale není jejich kumulace náhodná a ukazuje na inspiraci předchozími činy z Německa i ze zahraničí. K poslednímu bombovému útoku v Bavorsku se navíc přihlásil takzvaný Islámský stát. O tématu diskutoval v Událostech, komentářích předseda ODS Petr Fiala.

„Nemůžeme tolerovat to, co se děje na sociálních sítích. Aby někdo podporoval na sociálních sítích terorismus a zároveň zůstával občanem EU. Nemůžeme tu tolerovat muslimské duchovní, kteří hlásají násilí,“ řekl v Událostech, komentářích ČT24 předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout v archivu ČT24.

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Islámský stát útočil už i v Německu, tedy minimálně slovně, přihlásil se totiž k bombovému útoku v Ansbachu. Tam útočník zabil jenom sám sebe, 15 lidí přitom ale zranil. Útoky jsou už i tedy v sousední zemi. Je čas na nějakou vládní akci, probereme v Událostech, komentářích. Minimální mzdu zvýšit chtějí odbory, chce vláda, chtějí zaměstnavatelé. Vypadá to jednoduše, ale hádka musí být, tentokrát tedy ne o to, jestli zvýšit, ale o to o kolik, další téma. A v závěru se zastavíme u podnikatele Františka Savova. Policie ho chce kvůli krácení daní nebo praní špinavých peněz a zdá se, že Britové, podnikatel je teď na ostrovech, jí vyhoví a Savova odešlou do Prahy. Události, komentáře právě začínají, přeji dobrý večer. 
Teroristická organizace Islámský stát se přihlásila k bombovému útoku v bavorském Ansbachu. 27letý Syřan při atentátu zemřel, jak už řečeno, 15 lidí výbuch zranil. Vyšetřovatelé v jeho mobilu našli videa s džihádistickou tematikou a taky výhrůžky Německu. 

Václav ČERNOHORSKÝ, redaktor:
Stopy dalšího útoku v Bavorsku. Už podruhé během jediného týdne zažilo atentát, ke kterému se hlásí teroristé z takzvaného Islámskému státu. Většímu neštěstí tady v Ansbachu zabránila shoda okolností. Útočník se snažil dostat tudy na prostranství, kde probíhal koncert, který v tu chvíli sledovaly 2 tisíce lidí. Neměl ale vstupenku, a když ho pořadatelé zastavili a chtěli mu prohledat batoh, otočil se a doslova po pár krocích odpálil nálož před touto vinárnou. Batoh byl naplněný kusy kovu, které měly zasáhnout co nejvíc lidí. Klíčová vodítka k motivu ale vyšetřovatelé našli v azylovém domě, kde 27letý Syřan bydlel. Chemikálie, baterie, naftu a taky počítač a mobily s důkazy ukazujícími na islamistického radikála. 

Joachim HERRMANN, bavorský ministr vnitra: 
Výslovně oznamujeme akt odplaty Němcům. 

Václav ČERNOHORSKÝ, redaktor:
Útočník se do Německa vydal předloni přes Bulharsko a Rakousko. Německé úřady jeho žádost o azyl loni zamítly. 

Thomas de MAIZIERE, německý ministr vnitra: 
Čekala ho deportace do Bulharska. 

Václav ČERNOHORSKÝ, redaktor:
K té ale už nedošlo. Neúspěšný žadatel o azyl se předtím vydal mstít ve městě, které mu na 2 roky poskytlo domov. Z Ansbachu Václav Černohorský, Česká televize. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Dobrý večer. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Dobrý večer přeji. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala. Dobrý večer. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pánové, vítám vás v Událostech, komentářích. Pane ministře, je tady přihlášení se k útoku v Ansbachu ze strany Islámského státu. Už konstatujeme, že islámský teror je za českými hranicemi? 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Za českými hranicemi, chcete říct blízko za českými hranicemi? 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Blízko za českými hranicemi? 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Podívejte se, my jsme součástí Evropy a myslím si, že nás se dotýká i to, co se děje i v Nice, i to, co se děje v Bruselu, v Paříži. Jako člověk má přátele, známé, kteří mají děti, které cestují dnes po Evropě, takže si bohužel myslím, že to, co se děje v Evropě, se nás dnes bezprostředně dotýká a nemá cenu si říkat, že jsme někde v závětří a že nás ještě nic nepotkalo. Nás to vlastně už svým způsobem potkává a to, co se děje v Německu, se do určité míry děje i nám. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Už se toho tedy máme bát nebo už je to na nějakou vládní akci, na hranicích? 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Jako bát? To nepomůže. Tady jde o to si uvědomit, co bylo špatně a co se musí změnit. A mám-li to říct jednoduše, já už jsem dokonce, mám dojem, to tady jednou skoro řekl, ale asi to budu opakovat. Mně připadá, že v zásadě vy nemůžete připustit a do budoucna, abyste pustil do Evropy statisíce lidí bez toho, že jste schopen mít představu o tom, kdo jsou a vlastně i představu, že jste schopen je třeba skutečně integrovat. To v takovéto mase je prostě nekontrolovatelné a já se prostě domnívám, že to byla chyba. A to je první věc. Takže nejde o to, jestli se teď budeme bát, ale jde o to, že se stalo něco, co nyní se ukazuje, že se zákonitě bohužel vymyká kontrole. Nakonec i ty poslední kauzy ukazují, že dochází k tomu, že jsou tam falešné identity, že ti lidé udávali, že jsou, já nevím, z Afghánistánu, to, co jsme si vlastně trochu mysleli, že se může stát, že ti lidé se vydávají za někoho, protože jsou naopak třeba z Pákistánu a podobně. Všechny tyto nepřesnosti je slabé slovo, ale ta nezvládnutost toho, to, co člověk předpokládal, že se v tom počtu nedá zvládnout, tak to je podle mě ten jeden obrovský problém, který vznikl. A pak je tu druhý, když to mám říct jenom zjednodušeně, ten druhý je v tom, že se bohužel i na všech těch kauzách ukazuje, to, co jsem tady už taky řekl, že v té druhé, třetí generaci dochází k tomu, že ti lidé nejsou integrovaní a že jestli jsme si mysleli, že v některých zemích Evropy ten integrační proces zvládli, tak nejde jenom o to, co se teď bezprostředně děje, o takzvaný Islámský stát, ale že i z hlediska času ten proces integrace je daleko těžší, než jsme si mysleli a nikdo dnes nemůže tvrdit, že na něho má patent, nebo že nějaký stát nám řekne, jak se to budoucna dělá. A to jsou, bych řekl, zjednodušeně dvě základní teze, které bychom si měli z té minulosti vzít a říci, že takhle to dál do budoucna nemůže fungovat. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A když to vrátím do České republiky, už je to tedy na nějakou konkrétní vládní akci, se kterou by měla přijít? Na hranicích přísnější opatření, jiná opatření, jiné kroky? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jsem rád, že pan ministr dospěl k těmto závěrům, o kterých já mluvím a píšu několik let. Musíme si uvědomit, že Evropa je propojená. Ono to všechno se neodehrává daleko, odehrává se to blízko v Evropě, která skutečně je propojená. A platí, že jsme ve válce, ve válce, kterou jsme my nevyhlásili, kterou jsme si my nevybrali. Já už jsem o tom mluvil před dvěma lety, že jsme ve válce, teď už to říkají jiní evropští politici, to je dobře, protože si to musíme uvědomit. Tu válku s námi vede radikální islám a my se podle toho musíme chovat a tady nebudeme stačit, že se dojmeme všichni, že evropští politici řeknou: musíme něco udělat a nic neudělají. My musíme tady vést jasný boj na jedné straně s Islámským státem a s těmi, kteří poskytují základny teroristům a finanční pomoc a další věci, ale musíme se jasně postavit i k tomu, co se děje na území Evropy. Prostě nemůžeme tolerovat, aby někdo třeba, byť jenom na sociálních sítích, podporoval radikální islám, podporoval terorismus a zůstával bez postihu občanem Evropské unie, nemůžeme dovolit, aby tady byli muslimští duchovní, kteří hlásají, násilí. To je prostě neslučitelné a my musíme bojovat i těmito prostředky. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A není konec náboženské svobody? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, to není konec náboženské svobody, protože nikdo nemá právo hlásat násilí. Na tom je založena naše společnost a naše kultura, a to musíme hájit. A jestli někdo bude říkat: no, tak to je vlastně daň za multikulturalismus, tak on sám se podílí na těch akcích a v tomto musíme být jednoznační a rozhodní a jednat konečně. Opravdu, a já souhlasím s panem ministrem, je potřeba i kontrolovat a říkám to dlouho, to, kdo sem přichází. Prostě není možné, aby sem přicházely co statisíce, miliony lidí, o kterých nevíme, kdo jsou. Jeden z těch útočníků v Německu se vydává za Afghánce nebo Pákistánce, pohybuje se na území Německa, nikdo neví, odkud je, to jsou přece nepřijatelné věci. Musíme jasně zpřísnit kontrolu vstupu do Evropské unie, ale bojovat i s těmi fenomény, o kterých tady mluvím, protože opravdu se nám nepovedla integrace. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Promiňte, pane předsedo. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Mohl bych ale na něčem navázat na to, co říká pan Fiala. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pojďme si ještě poslechnout německého ministra vnitra, který vlastně to, co teď pan, co vy jste otevřel, pan Fiala dootevřel, tak on nám potvrdí ještě. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Nemohl bych ještě navázat? 

Thomas de MAIZIERE, německý ministr vnitra: 
Existují hlasy, které tvrdí, že rostoucím problémem je zakrývání pravé identity uprchlíků. Už jsem upozorňoval na tento problém vloni na podzim. Přešli jsme opět k ústnímu řízení žadatelů o azyl ze Sýrie. Identitu lze zjistit na základě dotazování. Samozřejmě bych si také přál, kdyby více uprchlíků sem nepřicházelo jenom s mobilními telefony, ale s doklady totožnosti, ale opakuji, zjišťování identity je důležité. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane ministře, od loňského listopadu se to ví, že jsou tu lidé bez dokladů jenom s mobilními telefony, jak tedy říká pan německý ministr vnitra, proč to není vyřešeno už? 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Ale to je to, co říkám. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Že musíme. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Ne, musíme. Já říkám, že ve chvíli, kdy prostě pustíte statisíce nebo milion lidí do Evropy, tak to prostě nemůžete zvládnout, to je prostě nemožné. Ale mně připadá, tady nejde jenom o to, co se děje teď, mně připadá, že ten problém má hlubší kořeny a to souvisí s tím, co říkal pan předseda Fiala a vy jste to teď naznačil. Vy jste řekl - a co náboženská svoboda, jste řekl, že přece musíme být, já si myslím, že tohle je strašné ... 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ptal jsem se, jestli to není konec náboženské svobody, to byla otázka. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Jenomže já se domnívám, že tady nejde úplně o náboženskou svobodu. Podívejte se, v rámci islámu existuje to takzvané salafistické hnutí, které je naprosto militantní už pěkně dlouhou dobu, ve kterém máte, to máte homofobní hnutí, antisemické, ono je de facto rasistické, tam máte všechny ty adjektiva, tam jsou, že to je typicky extrémní hnutí, a přesto v Evropě, ve Francii a podobně v minulosti tito představitelé nebo ti klerici tohoto hnutí mohli v této zemi působit. Dneska se ve Francii někteří ptají, jak je to možné. Já jsem byl v Indonésii, kde žije 200 milionů obyvatel, je to muslimská země a tam mi řekli, že stát má kontrolu nad tím, že prostě se nemůže stát, aby představitelé těchto militantních směrů se stali učiteli vlastně mládeže a podobně, to bohužel se v Evropě trpělo. To znamená, tady nejde jenom to, co se nepodařilo nebo to, co se nedaří teď díky tomu počtu, ale dlouhodobě podle mě politika se pod rouškou tolerance náboženství tolerovaly naprosto extremistické směry a bohužel i to dnes vydává své plody. A pak je tu ještě jedna věc, on to pan předseda Fiala také zmínil, a to je teď nesmírně důležité, a to je ten internet. Tady se vlastně podařilo něco, co jsme si možná ještě před nějakým časem nedovedli představit, a nejde jenom o Islámiský stát. Těch extremistických hnutí je více, třeba zapomenutá Al Kajda dneska, jako an-Nusrá působí jako významný partner, řekněme, Islámského státu v Sýrii, to znamená, to není jenom Islámský stát. A já jsem četl v jednom textu, který oni vydali, 60-70 % našeho boje se odehrává na internetových sítích a přece to, co teď vidíme jako obrovské nebezpečí, že vlastně na tom internetu se koná velká inspirace, které se potom chytá kde kdo, dokonce i ti, kteří neprošli nějakými boji, ale vlastně, kteří tady žijí v Evropě a dá se říct, nejrůznější typy se chytají té inspirace internetové, a to je vlastně nový fenomén, který ukazuje se být další velmi nebezpečnou věcí a já tady souhlasím s tím, že... 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Je to tak nový fenomén? 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
No, nevím, měli bychom podle mě se ale bavit o tom, jestli tohle, že někdo takto využívá těchto civilizačních nástrojů je normální a jestli to můžeme nechat tak. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jenom, aby bylo všem jasné, o čem mluvím, když mluvím o té náboženské svobodě. Máme tady většinové náboženství v České republice, které třeba nemá rádo rozvody, neuznává je, ale samozřejmě stát, občanská společnost tohle akceptuje a nehledí na to, že to je proti někoho víře. A my tady najednou bychom chtěli uznávat nějaké náboženské představitele, kteří hlásají násilí a vraždy, no, to je úplně absurdní, to je postavené na hlavu. Bohužel takto na hlavu postavenou logiku má mnohá ta ideologie multikulturalismu, ze které tohle všechno vychází. Tohle prostě odmítněme. A já nechci žít ve společnosti, opravdu nechci, kde se my budeme bát. My se tady nemůžeme bát. My musíme udělat všechno proto, aby prostor Evropy byl bezpečný, ať se bojí ti ostatní, ať se bojí toho, že když na nás zaútočí, tak my jim to vrátíme. Ale nemůžeme my si říkat pod dojmem toho, že chceme být pěkní a mírutvorní a já nevím jací, že my se teda máme smířit s tím, že budeme žít ve strachu a že se budeme bát poslat děti, a to já souhlasím s panem ministrem, i kdybychom nebyli v Evropské unii, já jsem rád, že v ní jsme, tak naše děti budou jezdit po celé Evropě, budou tam studovat, budou se tam pohybovat a my se máme bát, že budou obětí terorismu, i kdyby ten terorismus nebyl na našem území? Takhle přece nemůžeme žít a s tím musíme něco udělat. A já jsem jasně řekl, co máme udělat. My musíme prostě bojovat i s těmi, kteří to násilí podporují byť jenom verbálně, jinak si s tím neporadíme. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Říkal jste, že sem nemůžeme pustit tisíce lidí nebo miliony možná lidí, o kterých nevíme, co jsou zač. Budeme si ovšem moci vybírat, kdo sem přijde, teď narážím na dohodu s Tureckem, je funkční? Zejména k tomu, co se v Turecku dělo, protože pak se také třeba ti uprchlíci nebudou ptát a prostě tady budou. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Ale jednak teda především proto v té Evropské unii jsme, protože ten problém je velký a jedna země to nevyřeší a my se budeme podílet na tom, aby ty úpravy, které vzniknou v oblasti migrace azylového práva, aby byly takové, aby vlastně neumožnily opakování. To znamená, ta první věc je, že musíme za sebe se snažit, a to se děje dokonce i dnes na schůzce, kterou jsem měl v Bratislavě na radě pro všeobecné záležitosti, prosazovat prostě takový přístup, aby to, co jsem tady popsal, se do budoucna neopakovalo. A co se týče Turecka, to je samostatné téma, a na to jste se přesně psal. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Můžu reagovat jenom krátce na ten azyl, protože to je taky důležité. Evropská unie připravuje společnou azylovou politiku nebo prohloubení společné azylové politiky a jeden z těch návrhů je, že bude možné zkrátit nebo donutit stát zkrátit to prověřovací řízení, to bezpečnostní řízení, když bude velký přetlak těch imigrantů. To je přece úplně proti tomu, co se teď odehrává a to je třeba důvod, proč já bych požadoval a požaduji, aby Česká republika si vyjednala výjimku z azylové a migrační politiky, abychom takovýto nesmysl nemuseli přijímat, když se na tom ostatní dohodnou, protože toto jde proti principu bezpečnosti. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Já teda lepší, než výjimku pokládám to, kdybychom měli taková azylová pravidla, která budou vlastně podobným způsobem vylučovat podobné věci i jinde. To znamená, mně připadá výjimka jako už, jako chápete, to už je jako, když už zjistíme, že se nepodaří tyto pravidla prosadit v Evropě, ale já bych si přál, aby Evropa sama měla pravidla, která něco podobného nepřipustí. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale to nevypadá úplně realisticky, když se třeba podíváme na sebevražednou politiku migrační, kterou třeba prosazovalo v poslední době Německo a teď si s tím neví rady. A já se bojím, abychom se nedostali do stejné pasti a bruselské recepty na migrační krizi zatím nefungují a jsou úplně nulové vlastně, to nejsou žádná řešení, tak z tohoto hlediska by mně připadalo opravdu rozumné a v zájmu České republiky, bezpečnosti našich občanů, abychom tu výjimku měli a mohli si rozhodovat o tom, kdo bude žít na našem území. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Já bych to, promiňte... 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Já se domnívám, co se dneska děje v Německu? Bude nutit podle mě i Německo k tomu, aby zvažovalo svoje stanoviska. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane ministře, já to s dovolením vrátím k tomu Turecku, i když tady budou jakákoliv azylová pravidla, když s Tureckem nebude spolupráce a Erdogan tím v minulosti vyhrožoval, že sem ty lidi, ty uprchlíky prostě pustí. Funguje dohoda s Tureckem? Funguje fakticky nebo jenom na papíře i potom, co se v Turecku stalo? 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Funguje. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
I potom, jaká může být budoucnost Evropy s Tureckem po pokusu o puč v Turecku? 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Mohu snad říci, že v posledních hodinách, pokud se nepletu, Turecko ujistilo, že všechny dohody, které se týkají migrační politiky a to zvládnutí migrace mezi Evropskou unií a Tureckem platí a že Turecko bude dodržovat a zároveň jsem se informoval teď před dvěma dny právě na to, jak ta situace vypadá a i turecká armáda, jakkoliv to asi může vyvolat pochyby vzhledem k tomu, že tam byl pokus o vojenský převrat a je evidentní, že ta armáda je oslabená, přesto podle toho, co jsem se dozvěděl, tak se víceméně snaží Turci ve všech těch držet to, co měli, to znamená, ochrana Egejského moře, ta jihovýchodní hranice se Sýrií. Takže v nějaké podobě se Turci snaží i v této poměrně těžké situaci držet včetně armády to, co bylo dohodnuto. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Máte důvěru v tu dohodu a v její faktické fungování? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já nemám a určitě si diváci vzpomenou, že jsem to byl já, Občanská demokratická strana, která byla proti té dohodě, respektive proti tomu, abychom se zavázali, že Turecku umožníme bezvízový styk a otevřeme další přístupová jednání, a to z mnoha důvodů, protože já jsem realista a vím, že ta situace v Turecku dlouhodobě není dobrá, nejenom po tom puči, dlouhodobě není dobrá, ani, pokud se týká lidských práv a dalších věcí a teď samozřejmě máme bezpečnostní riziko, protože, a to souhlasím s panem ministrem, je oslabena ta armáda a je bohužel oslabena i v těch částech nebo v těch jednotkách, které operovaly právě na jihovýchodě Turecka, což je z bezpečnostního hlediska velmi důležité. Navíc musíme mít i pochybnosti o tom, kam se vyvíjí ... 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ne, mně jde o to, jestli tam není budoucí vydírací potenciál ze strany Turecka. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je, ale to s tím souvisí. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Který už ostatně zazněl v minulých měsících? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Turecko je schopné plnit ty dohody, pokud vůbec bude chtít, za tu cenu nebo za té podmínky, že ta armáda bude funkční, že budou schopni chránit ty hranice a regulovat nějak ten příliv uprchlíků a současně za podmínky, že bude ochotna nadále respektovat určitá demokratická pravidla hry. Pokud ne, tak to celé padá. Ale bez ohledu na to, jestli Turecko bude bránit migrantům nebo nebude, podle mě je šílené otevřít bezvízový styk Turecku, otevřít další přístupové kapitoly, tím se ohrožujeme a ten puč to jenom dokazuje, že jsem měl pravdu. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A teď myslím to úplně na stole není? 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Ani není to... 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Vždyť ta dohoda platí a je v tomto směru pořád otevřená. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Ano, ale vy asi dobře tušíte, že v této chvíli skutečně Turecko s tím, co se teď aktuálně v Turecku děje, tak evidentně neplní ty podmínky, které, bez kterých není možné o nějakém vízovém uvolňování mluvit, protože možná si vzpomenete, že tam se jednalo o antiteroristický zákon a o naše podmínky, které se týkaly svobody vyjadřování, dodržování ústavních svobod, takže to teď opravdu v této situaci na stole není. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale neslyšeli jsme tureckého představitele, který by řekl: my už to nepožadujeme. To z Turecka nezaznělo. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Co nepožadujeme? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Že nepožaduje bezvízový styk, že nepožadují otevření dalších přístupových kapitol. Pro ně to pořád je věc, která je na stole. A my jim musíme říct, že to na stole není, že to prostě je pro nás úplně out, že to není možné. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
My jsme řekli z naší strany podmínky, které jsou, aby se o něčem takovém dalo jednat, a v této chvíli vám mohu říci, že teď ta situace je naopak, vezměte si třeba poslední vyjádření rektorů České akademické obce, ty obavy, které já chápu, jako řekl bych, že v této chvíli to opravdu na stole neleží. Jako situace v Turecku je velmi křehká, byl to v zásadě obrat odvracení toho vojenského puče, bylo ve jménu obhajoby demokracie, dokonce se na tom shodly politické strany, ale vy dobře víte, že teďka jde o to, jestli skutečně to bude obhajoba demokracie a myslím si, že ten vývoj bude složitý. Já bych teď... 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
K tomu jenom jednu větu a ta je důležitá. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jedinou. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Už v lednu tohoto roku Světová politologická asociace odvolala, stalo se to poprvé v historii, svoje zasedání z Istanbulu, už v lednu proto, že měla obavy z bezpečnosti a z toho, že tam nebude svobodný prostor pro výměnu názorů. A poté teprve Evropská unie přijala tu dohodu s Tureckem, já to považuji za chybu a považoval... 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Dobře, na vaší straně pochybnosti, dohoda zatím funguje, to je... 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Turecko je významný člen Aliance na jižním velice nejistém břehu a hranici Evropy a vy dobře víte, že v tom zápase, který dnes svádíme právě v Sýrii a v Iráku, je Turecko spojenec, kterého, pokud ztratíme, tak... 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
V NATO, a to je v pořádku. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Pokud takto by znamenalo i významné oslabení naší pozice. Přes všechnu tu složitost vývoje v Turecku, já tady dokonce mohu říct stanovisko Visegrádu i Evropské unie, my stojíme o to, abychom měli Turecko jako partnera, který bude budovat demokratický stát, který bude stabilní a který nám bude partnerem v boji s terorismem. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pojďme zpátky k nám, pane předsedo. Vy jste říkal, že jste rád, že jste v Evropské unii, před chvílí jste tady o tom mluvil. Václav Klaus mladší rozhodně rád není. V sousední zemi se vraždí, v sousední zemi už nemůžete jet vlakem. Dnes byly v Mnichově zavřeny všechny bary a restaurace. Preventivně všichni mají být doma a třást se strachy, to je svět, jaký chcete pro sebe a pro své děti? Nevidím jinou cestu, než vypadnout z Evropské unie a tvrdě kontrolovat vlastní hranice i za cenu, že o třetinu zchudneme. Dřívější prohlášení Václava Klause mladšího na Facebooku. Váš expert na školství, pokud se nemýlím. Tak, jak to v ODS tedy máte? Odchází, chcete odcházet z Evropské unie? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To je samozřejmě směšné a vytáhl to kolega, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Divím se... 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ale Václav Klaus to napsal. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Divím se, že to vytáhl. Měl by si všímat, že tady máme plnou zemi komunistů, populistů. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Václav Klaus mladší napsal toto na Facebooku: „Nevidím jinou cestu, než vypadnout z Evropské unie a tvrdě kontrolovat vlastní hranice.“

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Počkejte, já vám na to odpovím, ale vytáhl to Miroslav Kalousek a já říkám, že tomu vůbec nerozumí, proč to udělal. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ne, fakta prosím. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Fakta jsou úplně jednoduchá. Já se rád bavím s lidmi, kteří mají názor, poslouchám i názory z jiných politických stran, poslouchám jiné názory ze své strany. Nějak mě to nezneklidňuje. Václav Klaus je odborník na školství, v té věci si ho vážím, v té věci mluví za nás a toto je názor, toto názor... 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A zahraniční politice nerozumí? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A toto je názor, s kterým já naprosto nesouhlasím a nesouhlasí s ním ani vedení Občanské demokratické strany. Není to nic zvláštního, že lidé ve stranách mají jiné názory. Podívejme se třeba na britské konzervativce, ale je to i v jiných stranách a já nevím, proč bych tomu měl přikládat velkou váhu. Občanská demokratická strana tady 25 let je strana, která nezpochybnitelně vede tuto zemi na Západ, patříme na Západ, je to i naše volební heslo, a na tom se nic nemění a nemění na tom názor ani jednotlivého člena ODS. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane ministře. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
My jsme demokratické strany. Vy dobře víte, že i v sociální demokracii někdy zazní názory, které nejsou úplně a my také ty členy hned nevylučujeme, protože, i když se to člověku nemusí líbit, tak nebo to... 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Já jsem se neptal pana Fialy, jestli ho nechce vyloučit? 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Pro mě je v této chvíli za ODS partnerem spíš pan předseda Fiala než... 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ne, tak jednoznačné odmítnutí tohoto názoru z vaší strany? 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Samozřejmě a nevím, jestli se teď pustíme do té debaty, ale mně prostě připadá, že všechno, o čem se tady bavíme, představa, že se zamkneme do České republiky, postavíme ploty, jako jsme měli za socialismu, nabijeme je elektrickým drátem a já věřím, že někdo, protože ta situace je opravdu vážná v Evropě, tak někdo může uvažovat i takovým extrémním způsobem, ale je to prostě cesta do nikam. Evropa se zachrání. Myslím si, že my dneska potřebujeme vztahy se sousedy, protože když se na vás něco valí, tak, pokud se dokážeme domluvit se sousedy, tak máme najednou násobnou sílu tomu čelit, a to se týká jak ekonomických krizí, tak se to týká takových věcí, jako jsou konflikty na severu Afriky. To znamená, ta dohoda a společný postup, tak já bych se toho nevzdával. To je až to poslední. A mimochodem, vždycky to říkám, zkušenost, kterou jsem nezažil, ale kterou pamatuju z dějepisu z třicátých let, kdy tato země zůstala sama a ty důsledky byly katastrofální. Já bych se rád vyhnul tomu, že jsme se nedokázali domluvit se sousedy, že jsme ztratili schopnost v Evropě mít spojence. Ti spojenci mají... 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme na rozdíl od sociální demokracie velmi kritičtí k Evropské unii, chceme její reformu, nechceme ji až teď, chceme ji už 10 let. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ale vy v ní chcete zůstat. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale chceme v ní jednoznačně zůstat. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pánové, děkuji za vaši debatu v Událostech, komentářích. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Také děkuji za pozvání. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Na shledanou. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na shledanou. 

prof. Petr Fiala

předseda strany