23. července 2016

Brusel opět otevřel návrh přesídlování uprchlíků

Minulou středu (13. července) představil eurokomisař pro vnitřní věci Dimitris Avramopulos v Bruselu další „celoevropský rámec programů přesídlování uprchlíků ze třetích zemí do Unie“, což je další varianta kvótového přidělování migrantů. Návrh poskytuje členským zemím možnost, aby si samy stanovily maximální počet migrantů, a zároveň dává podporu 270 tisíc korun (10 000 euro) na každého migranta.

Všechny dosavadní bruselské návrhy na přesídlování migrantů však pomíjejí zásadní právní fakt, že všechny státy EU a naprostá většina ostatních světových států jsou vázány Úmluvou o právním postavení uprchlíků, jež byla uzavřena v OSN v roce 1951 a doplněna Protokolem v roce 1967 a je také součástí českého právního řádu.

Ve zmíněné Úmluvě se mimo jiné v článku 2 stanoví, že uprchlíci, jakmile se dostanou do nové země, jsou povinni respektovat všechny právní předpisy a dbát veřejného pořádku státu, na jehož území jsou. V rozporu s vítací politikou, kterou v loňském roce uplatnilo například Německo, se v Úmluvě praví, uprchlík nemá právo na azyl, jeho právem je pouze o azyl požádat. A suverenita každého státu spočívá v tom, že sám rozhoduje, kterého uprchlíka přijme a kterého nikoliv, zejména s ohledem na bezpečnost svého státu a jeho občanů. A zásadní věcí je, že Úmluva nedává nikomu právo přemisťovat uprchlíky z jednoho státu do druhého na základě jakýchkoli kvót.

Již jsme si bohužel za poslední roky zvykli, že vedení EU nedodržuje svá vlastní pravidla a zákony, ať již v průběhu řecké finanční krize či v průběhu migrační krize. Nicméně, podobné návrhy, jako výše uvedený, přilévají olej do ohně. Ve světě internetu a sociálních sítí jsou vlastně pozvánkou pro další migranty do Evropy. Vydejte se na cestu, my si vás přerozdělíme a ještě za to připlatíme.
Stále tak řešíme krizový stav, kdy některé západoevropské státy, vedeny falešnou humanitou, otevřely své hranice nekontrolovanému přívalu migrantů, s nimiž si teď nevědí rady a pomocí kvót, přerozdělování a finančních pobídek je chtějí vnutit ostatním.

Zároveň však musíme odmítnout tvrzení některých unijních politiků o tom, že jsou Češi a ostatní středoevropské státy xenofobní, když nechtějí migranty přijímat. Statisíce Ukrajinců či Vietnamců, kteří plně respektují náš právní řád, s námi žijí v klidu a míru. A jak říká výše popsaná Úmluva, každý má právo požádat v naší zemi o azyl. Ale náš stát má právo rozhodnout, zda ho udělí či nikoliv. A toto právo si musíme zachovat i v Evropské unii.
Ing. Tomáš Jirsa, MBA

senátor PČR