22. července 2016

Kde to jsme, když stát diktuje zaměstnavateli, za kolik má koho zaměstnávat?

Česká republika je v otázce mzdových rozdílů mezi muži a ženami stále na chvostu Evropské unie. Ministerstvo práce a sociálních věcí před několika měsíci rozjelo projekt „22 % k rovnosti“. Jaké jsou zatím výsledky? A má stát do otázky platů mužů a žen v soukromé sféře vůbec zasahovat?

 

„Podle mého názoru je rozhodující výkon jednotlivých pracovníků a statistiky pro mě nejsou směrující. Je to vždycky o tom, jestli zaměstnavatel dá ve stejné pozici jak mužům, tak ženám, nebo i ve stejné pozici jednotlivým ženám a jednotlivým mužům, stejný plat. Je to vždycky dohoda, je to smlouva mezi zaměstnancem zaměstnavatelem. Co zaměstnavatel je ochoten dát, může dát, a stát tady není od toho, aby diktoval komukoliv, jaké má vyplácet mzdy,“ říká Lenka Kohoutová, bývalá poslankyně za ODS a expertka této strany na sociální problematiku.  
 
„Já zaměstnávám, mám ve dvou firmách přes 130 zaměstnanců, takže já pracovní síly sháním a vytvářím jim mzdy. Je to tak, že stejná žena ve stejné pozici u mě nemusí mít úplně stejný plat, protože třeba není tak výkonná, tak dobrá, a je to stejná pracovní pozice. Má jiné zkušenosti, jiný přístup, a stejně tak je to u mužů. Nerozlišuji lidi podle toho, jaké mají pohlaví, ale jaké mají schopnosti, zkušenosti a co můžou v té pracovní pozici přinést,“ popisuje svůj pohled Lenka Kohoutová
 
 
 
Bc. Lenka Kohoutová

expertka ODS pro sociální věci