21. července 2016

Invaze kamionů nebo jen mediální tanečky – obojí je špatné

Dva dny po pražském rozhodnutí o zákazu vjezdu kamionů do metropole přicházejí středočeský hejtman Miloš Petera a pražský radní pro dopravu Petr Dolínek se společným dopisem adresovaným ministru dopravy Danielu Ťokovi, aby urychlil stavbu Pražského okruhu. „Buď i mezi koaličními stranami vládne totální rozvrat, nebo tu pan hejtman pořádá trapné mediální tanečky před volbami,“ říká kandidát na hejtmana za ODS Martin Kupka.

„Hejtman Petera v dopise ministrovi dopravy konečně přiznal, že nemá žádný plán. Pokud Praha zakáže vjezd kamionů delších 12 metrů do metropole a pan hejtman omezí vjezd na krajské silnice, budou muset kamiony asi přenášet. Celý dopis na mne působí pouze jako snaha zastřít vlastní selhání a neodpovědnou hru s občany Středočeského kraje,“ dodává Martin Kupka.

Hejtman Miloš Petera společně s radním Dolínkem žádají ministra Ťoka v souvislosti s variantou 511 pražského okruhu o urychlené nové posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Faktem ovšem je, že i za předpokladu rychlého zahájení výstavby bez hrozby žalob nelze očekávat dokončení projektu dříve, nežli za osm let. Ostatně tak o tom hovoří i ŘSD. Co se bude dít na středočeských silnicích do té doby, hejtman zřejmě neřeší.

„Ministr dopravy Ťok měl pana hejtmana Peteru ujistit, že připravuje řešení zajišťující minimální zpoždění. Když se ale podívám na dosavadní výkony pana ministra Ťoka, například v případě nového výběrčího mýta, tak mám vážné obavy, že dokončení projektu v horizontu osmi let je velmi pozitivní odhad. Pro občany ovšem s negativními důsledky,“ říká předseda ODS ve Středočeském kraji Jan Skopeček.