12. července 2016

ODS: Budeme bránit rozvratu školství

Občanští demokraté kritizují návrh školského zákona, který mění způsob financování škol. ODS také kritizuje návrh na zavedení bionafty i pro živočišnou výrobu.

 
„Ministryně Valachová pokračuje v rozvracení českého školství. Financování škol je potřeba změnit, ale ne takto. Místo jednoduchého a spravedlivého příspěvku na žáka Valachová zavádí komplikovaný systém s koeficienty a parametry, který bude nepřehledný a neefektivní. Bude znamenat další administrativní zátěž. Potřebujeme jít úplně jinou cestou, toto je krok zpátky,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.
 
„Po rozvratu normální výuky inkluzí přistupuje ministryně Valachová k rozvratu financování škol. Jedná se o ‚finanční inkluzi‘. Tedy postavení na hlavu základních a logických pilířů systému. Dosavadní platba ‚na žáka‘, která byla ve všech ohledech logická a spravedlivá, se změní zejména na dotace na učitele a hodiny. Jedná se v jádru o stejný systém jako za komunismu, ale teď není tak silná centrální autorita. To znamená, že se systém rozpadne a budeme svědky podobných krizových scén jako ve zdravotnictví. Systém bude výhodný pro ty, kteří rádi upravují tabulky a výkazy k obrazu svému bez ohledu na realitu,“ vysvětluje expert ODS pro oblast školství Václav Klaus ml.
 
„Ministr zemědělství se zřejmě chce zavděčit ministru financí Andreji Babišovi, když přichází s návrhem na další posílení podpory zelené nafty, tentokrát v oblasti živočišné výroby. Bionafta je populistické opatření, které pomůže velkým firmám, například Agrofertu. Zemědělcům by víc pomohlo, kdyby ubylo byrokracie a zbytečné kontroly. Ministr Jurečka by se měl zaměřit na způsob, kterým jeho rezort vyplácí dotace, což dlouhodobě nezvládá,“ řekl poslanec Petr Bendl.