30. června 2016

Policisté mají vyšetřovat, ne exhibovat v médiích a podílet se na mocenských hrách

Jana Černochová je starostkou Prahy 2 a zároveň poslankyní. V ODS se zabývá především obranou a bezpečností. Z tohoto důvodu je i členkou parlamentního bezpečnostního výboru. Právě tento orgán měl minulý týden vyslechnout bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, který chtěl vypovídat o propojení některých policistů na podsvětí. Výbor však neodhlasoval program jednání a to tedy nepokračovalo. O důvodech nestandardního průběhu jednání, obvinění Andreje Babiše ze spojení ODS s ČSSD proti hnutí ANO i na možný další


Paní starostko, jak vnímáte nestandardní svolání výboru, tedy ne předsedou Romanem Váňou, ale místopředsedou Bronislavem Schwarzem, který ani svého šéfa neinformoval?

Tento krok kolegy Schwarze považuji za účelový, slušností by bylo předem předsedu alespoň telefonicky informovat. Takto šlo o nekorektní a nekolegiální jednání odporující obvyklým, byť nepsaným výborovým procedurám. Předsedovi Váňovi nechci dělat advokáta, ale zahraniční cesta členů výboru byla předem plánovaná a nebyl důvod nepočkat pár dní na jejich návrat. Obzvláště, když bylo jistě možné vše na dálku koordinovat a postupovat standardním způsobem. Ale kde není vůle, tam není cesta. Je to jen další důkaz neschopnosti koaličních poslanců spolu komunikovat a efektivně řídit Poslaneckou sněmovnu a její orgány. Místopředseda výboru má jistě v době nepřítomnosti předsedy pravomoc výbor svolat, avšak nedomnívám se, že ta situace byla natolik vážná.

Jednání, které bylo mediálně velmi sledováno, proběhlo nakonec veřejně i za přítomnosti novinářů. Nemělo být tak citlivé téma, jako je budoucnost policie, řešeno raději na uzavřeném jednání?

Nemyslím si to, vždyť jsme nevěděli ani to, co má být smyslem jednání. Poslanci, kteří svolání iniciovali, neavizovali, že by důvody, které je k tomuto kroku vedly, měly být nějak tajeny. K uzavření jednání před schválením programu tedy nebyl důvod a není to ani zvykem. Při hlasování o programu jsme měli rozhodnout o tom, zda o bodu s názvem „Vystoupení policistů ÚOOZ a vrchního státního zástupce v Olomouci v souvislosti s jejich vyjádřením do médií a tisku – bezpečnostní situace v České republice“chceme jednat, či nikoliv. Měli jsme tedy rozhodnout o tom, zda vystoupení těchto dvou pánů chceme vyslechnout a zda jej považujeme za důvodné. Většinově jsme se usnesli, že nikoliv, protože by to na současné situaci stejně nic nezměnilo. Navíc kolega Schwarz dokonce veřejné jednání chtěl, aniž by věděl, o čem se bude jednat a co chtějí jednotlivý aktéři říct. Celé mi to připadalo jako snaha o vyvolání situace, která by hnutí ANO umožnila znovu zopakovat báchorku o tom, že tradiční strany nechtějí bojovat s korupcí.

Celý rozhovor si přečtěte ZDE

Mgr. Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR