21. června 2016

Brexit – je to poslední varování všem bruselským pánům Junckerům

Už 23. června budou v referendu Britové rozhodovat o takzvaném brexitu, tedy vystoupení Británie z Evropské unie. Podle českého europoslance Jana Zahradila (ODS) by takový krok Spojené království sice ekonomicky nepoškodil, ale ztratilo by díky němu politický vliv na kontinentě, kde by se suverénem stalo Německo. Pro Českou republiku by měl pak brexit hlavně negativní dopad.

  
Z britského odchodu by prý nejvíce těžilo Německo. „Co by to znamenalo, je nasnadě, když se podíváme třeba na německou imigračně vstřícnou nebo energeticky antijadernou politiku. Nic, z čeho by Česká republika mohla mít prospěch,“ uvedl pro Blesk.cz europoslanec Jan Zahradil.
 
Další, kdo by posílil svůj vliv, by byl i Brusel, jehož politické elity by podle Zahradila britského odchodu využily k dalšímu utužení centralistického a byrokratického řízení EU, dalšímu útoku na suverenitu národních států a k dalším krokům k dobudování evropského superstátu. Celé těžiště unie by se přesunulo více na východ a střední Evropa by se prý ocitla pod daleko větším tlakem, který Británie doposud alespoň částečně vyvažovala.
 
Británie by v Evropě ztratila politický vliv
 
Zatímco britský premiér David Cameron zdůrazňuje, že je potřeba zůstat součástí EU, voliči to tak jednoznačně nevidí. I redakce tamního velmi populárního deníku The Sun se přiklonila na stranu brexitu. „U deníku The Sun to není nic nového, euroskeptické postoje zastával dlouhodobě. Co je pro nás asi nezvyklé, je jasná a otevřená politická profilace britských novin ve stylu pro/proti,“ informuje Zahradil.
 
Británii by její vystoupení z EU prý sice nějak zásadně ekonomicky nepoškodilo, ale ztratila by politický vliv na kontinentě. „Británie by asi ztratila zájem o Evropu, zejména střední Evropu, obrátila by se ke svému Společenství národů (Commonwealth) a k USA,“ upřesnil Zahradil. Dopad brexitu by tak byl pro Českou republiku údajně jednoznačně negativní.
 
Růst české ekonomiky by se kvůli Brexitu zpomalil
 
„My nepotřebujeme a nechceme ani německou Evropu, ani Bruselem řízený evropský superstát,“ míní. Odchod Británie z EU by pocítili i čeští podnikatelé a firmy. Mohl by totiž způsobit nejistotu, která by otřásla trhy. „A my jsme součástí evropského vnitřního trhu, na který vyvážíme cca 80 % exportu. Růst naší ekonomiky by se tedy zpomalil,“ upozorňuje Zahradil.
 
Už nyní přitom firmy vyjadřují skepsi vůči momentálnímu směřování společnosti, která by se vlivem brexitu mohla ještě prohloubit. Vystoupení České republiky z EU se ale politik neobává. „Jsme v daleko závislejší pozici. Skepse vůči EU je zde velká, ale to neznamená, že by lidé ve skutečném referendu hlasovali pro vystoupení,“ myslí si Zahradil. Navíc Česko nemá ústavní zákon o „czexitu“ a jeho vznik vidí také jako nepravděpodobný. „Já bych raději referendum o vstupu nebo nevstupu do eurozóny,“ upřesnil.
 
I při setrvání Británie EU změní
 
I kdyby brexit u anglické veřejnosti nakonec v referendu neprošel, rozdělí ji na dva tábory. Ani Evropská unie nebude moci zůstat stejná. „Je to poslední varování všem bruselským pánům Junckerům, aby změnili přistup a začali EU reformovat. Nebo začnou o odchodu přemýšlet i další země, která mají bruselského centralismu už plné zuby,“ upozorňuje Zahradil.
 
Sám si přeje, aby vystoupení neprošlo, ale Česko by podle něj mělo být připraveno na opačnou variantu, protože je reálná. „Pak by se vytvořil vyjednávací prostor, který by česká vláda měla využít ve prospěch ČR,“ uzavřel.
 
Zdroj: Blesk.cz
Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP
expert pro zahraničí