19. června 2016

Otázky Václava Moravce o vládní krizi

Hostem nedělního diskusního pořadu byl předseda ODS Petr Fiala. Hlavním tématem pořadu byla vládní krize.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vítejte a hezkou neděli vám všem. Odejít či neodejít z vládní koalice? Dilema, které v uplynulých sedmi dnech řešilo vládní hnutí ANO. Ministr financí, lídr hnutí Andrej Babiš tento týden častoval kdekoho slovem lhář nebo lež. Od premiéra až po ministra vnitra. Reorganizaci policie pak označil slovem šaškárna. Přesně před týdnem reagoval Andrej Babiš na vystoupení ministra vnitra Milana Chovance v Otázkách i těmito slovy. 


Andrej BABIŠ, 12. 6. 2016 /ANO/: 

Vystoupení pana Chovance dneska bylo brutálné, samé lži, samé útoky, takže evidentně nemá zájem na to, aby se situace zklidnila. 


Andrej BABIŠ, 15. 6. 2016 /ANO/: 

Já zásadně odmítám invektivy pana ministra Chovance. Pan ministr lže, když říká, že já jsem vyšetřován Policií České republiky. Není to pravda. Je to lež. 


Andrej BABIŠ, 15. 6. 2016 /ANO/: 

Dneska se pan Chovanec ukázal jako arogantní politik, který vlastně ukázal, že se s partnery nevyjednává, že on ukáže svoji sílu, že ovládne celou policii. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Po týdnu ostrých slov se nakonec hnutí ANO rozhodlo, že v koalici zůstane. Bude se dojednávat nová forma koaliční spolupráce. Hosty Otázek jsou předseda hnutí ANO, ministr financí, vicepremiér Andrej Babiš. Vítejte po čase v Otázkách. Hezký dobrý den. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Dobrý den. Děkuji za pozvání. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Vítám i předsedu KSČM, místopředsedu Poslanecké sněmovny Vojtěch Filipa. Dobrý den. 


Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:

Dobrý den vám i divákům. 


Václav MORAVEC, moderátor:

A pozvání přijal i předseda občanských demokratů Petr Fiala. Dobrý den. Vítejte po čase v Otázkách. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dobrý den. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Začněme netradičně u opozice. Pokud dojde k úpravám koaliční dohody, byť v procedurálních věcech, měla by, Vojtěchu Filipe, podle vás předstoupit Sobotkova vláda před Poslaneckou sněmovnu se žádostí o důvěru. 


Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:

Pokud dojde ke změně v koaliční smlouvě, tak to není otázka, kterou by měla posuzovat Poslanecká sněmovna. Pokud by došlo ke změně v programovém prohlášení na základě té koaliční smlouvy, tak potom ano. Na tom bych trval. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo Filipe. Tedy promiňte, pane předsedo Fialo. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Snad nejsme zaměnitelní. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Zatím ještě ne. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To by mě opravdu mrzelo. To ani nebudeme. Samozřejmě pokud by vláda měnila koaliční smlouvu, tak by bylo solidní, aby předstoupila před Poslaneckou sněmovnu a znovu požádala o důvěru. Ale já nevím, co se vlastně bude měnit. Já tady pořád poslouchám nějaké řeči, ale vlastně jenom vidíme silná slova Andreje Babiše, který dělá ramena, ale když dojde na činy, tak se ukáže jako velmi slabý politik. Takže já vůbec nevěřím, že by k nějakým změnám došlo a že ta vládní krize je skutečná. Ono je to spíš divadlo pro veřejnost. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Proč jste zatím jako zástupci opozičních stran nevyvolali v Poslanecké sněmovně hlasování o nedůvěře vládě? Začněme u vás, Petře Fialo. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Zatím ta krize začala. My zvažujeme, jaký postup zvolíme. Ale abych řekl pravdu, ono to není tak jednoduché. My potřebujeme na hlasování o nedůvěře vládě 50 poslanců a 2 pravicové strany, které by se snadno domluvily, tolik poslanců v tuto chvíli nemají. Já nicméně znovu říkám, ta krize, která tady je před námi předstíraná, zas tak vážná není, jinak by pan premiér neodletěl na návštěvu do Číny. My tady jenom slyšíme pořád Andreje Babiše, jak práská do stolu a dělá ramena, ale když dojde na činy, tak neudělá nic. Tady jsem zaslechl slova pana ministra financí, že pokud dojde k podepsání té reorganizace policie, tak ta vláda bude korupční. No a co se stalo? Všechny ty řeči o tom, odejdeme z vlády, já odejdu z vlády, odejde z vlády ministr Pelikán, změníme koaliční dohodu, nic z toho vlastně neplatí. Kdybych vás vzal za slovo, pane ministře, tak sedíte v korupční vládě. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Nebyl tedy zatím důvod, když se vrátíte k té otázce. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

A to je to celé. 


Václav MORAVEC, moderátor:


Zatím nebyl důvod sahat k tomu nástroji, který opozice, pane předsedo Filipe, má k dispozici, tedy hlasování? 



Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:

V každém případě je to velmi krok, vyvolání hlasování o nedůvěře. Na to, aby vláda padla, je potřeba 101 poslanců. To není jenom o těch 50 podpisech, které bychom snad s pravicovou opozicí také dali dohromady, protože důvody, pro které by vláda měla padnout, tady existují. Totální chaos ve sněmovně. Oni si vlastně víc problémů nadělají sami, protože nejsou schopni zorganizovat některé věci a v tomto ohledu by tady důvody byly. Ale nakonec, když to nemáte projednáno s některou z koaličních stran, že je ochotna vážně tedy uvažovat o odchodu z vlády, tak ve skutečnosti uděláte sice velkou politickou bouři ale bez výsledku a tu opakovat častěji by bylo nevhodné. 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To rád slyším, protože já jsem měl pocit, že komunisté spíš tu vládu podporují. Taky často hlasují s ní. Takže pokud bychoe se mohli bavit o vyslovení nedůvěry, tak je to dobrá zpráva. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Pane vicepremiére, tady jste slyšel názory opozice. Uvažujete o tom, pokud dojde ke změnám v koaliční smlouvě, že byste předstupovali znovu před sněmovnu se žádostí o důvěru. 



Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Děkuju za slovo. Zaprvé my jsme nikdy neřekli, že chceme odejít z vlády. My jsme kritizovali pana Chovance, který flagrantně porušil koaliční smlouvu. Samozřejmě je to dokument, který je právně nevymahatelný, ale je to dobrá vůle, je to politická zodpovědnost. A já jsem si nastudoval ty vlády. Po 2. světové válce v Evropě bylo 223 koaličních vlád. Na to je studie, kterou dělala, norsko-americko-rakouská akademická studie, a z těch koaličních vlád mělo jenom 136 koaliční smlouvu. Čiže jenom 61 %. A rád bych připomněl divákům a vám, že první a druhá Klausova vláda koaliční neměla koaliční smlouvu. Paroubkova vláda koaliční neměla koaliční smlouvu a první Topolánkova vláda taky neměla koaliční smlouvu a byla to koaliční. Takže já odmítám... 


Václav MORAVEC, moderátor:

První Topolánkova vláda, pokud se nemýlím, byla jednobarevná, proto nezískal důvěru... 



Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Dobře. Tak Paroubkova. Tak 3 jsme měli tady vlády koaliční bez koaliční smlouvy. A my jenom říkám, pokud my potřebujem vědět, jak ČSSD interpretuje tu smlouvu, protože tam je jednoznačně klauzule o policii a plus pan Chovanec předložil, a o tom jsme se rok bavili, návrh koncepce Policie České republiky na rok 2016-20, a taky o tom jednala vláda 13. ledna 2016 a ten materiál by byl určitě schválen a byl přerušen, protože pan Chovanec chtěl 11 miliard navíc. Takže my jsme nikdy... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Pokud tedy dojde ke změně koaliční smlouvy, počítáte s tím, že předstoupíte před Poslaneckou sněmovnu? 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

A proč bysme předstupovali? Ta koalice funguje, má výsledky o mnoho lepší než výsledky tady předcházejících vlád. A my chceme jenom vědět, jak budeme postupovat a jak budeme interpretovat tu koaliční smlouvu. Takže nikdo, nikdo... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Není důvod tedy předstupovat před Poslaneckou sněmovnu se žádostí... 



Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Ne, určitě ne. Nikdo nechtěl odcházet z vlády. My jsme, ano, uvažovali o tom, že vypovíme tu koaliční smlouvu, ale my jsme nechtěli dělat druhé Sarajevo. Takže počkáme na pana premiéra a budeme pokračovat v nějakém tom dohadovacím řízení, protože ta koaliční smlouva nemá, nemá mechanismy vymahatelnosti, takže my si musíme říct i s KDU-ČSL a pan Bělobrádek mi dal zapravdu, když jsme jednali s panem premiérem před jeho odletem do Číny, že pan Chovanec porušil koaliční smlouvu. No a tam není klausule, co se děje. Takže my to chceme vědět a my samozřejmě podle toho se zařídíme. Ale nikdy jsme neříkali, my jsme zodpovědní vůči občanům, my jsme tady byli zvolení. Já jsem zodpovědný jako člen vlády za osud této země v této chvíli. A my nepráskneme dveřmi. Můžeme si říct, já jsem si to nastudoval, dokonce v roce 48 tady někdo prásknul dveřmi a víme, jak to dopadlo. 41 let tady byl někdo, kdo... 



Václav MORAVEC, moderátor:

To přirovnáváte současnou situaci k osmačtyřicátému? 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Ale já neříkám. Tehdy taky odvolali 8 nějakých „esenbáků“. Já jen neříkám, my samozřejmě nechceme odcházet z vlády, ale my nechceme, aby jednoducho tady pan ministr vnitra ovládal celou policii, ovládal GIBS, instruoval pana Zemana, aby dohlížel na pana Ištvana. To jsou věci nepřijatelné a tahle mocenská otázka anebo ukázka je polibek smrti pro ČSSD, protože ČSSD ukázala, že nechce bojovat proti korupci. A pan Chovanec zlikvidoval protimafiánský útvar, který zasahoval proti Nečasově vládě, proti korupci a byl absolutně nezávislý a nechtěl hlásit ty kauzy, nechtěl říkat, co vyšetřuje. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Tady padlo několikrát slovo ČSSD nebo i premiér a právě premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka je teď s námi v živém telefonickém spojení z Číny. Hezké dobré poledne z Prahy, pane premiére, vám do Číny. 



Bohuslav SOBOTKA, předseda strany a premiér; Su-Čou, Čína /ČSSD/:

Dobrý den. Já vás zdravím. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Slyšel jste od Petra Fialy, že ta koaliční krize je předstíraná, protože jste si v klidu odletěl do Číny. Bylo to moudré v rámci té koaliční krize nezrušit návštěvu Číny? 



Bohuslav SOBOTKA, předseda strany a premiér; Su-Čou, Čína /ČSSD/:

Já se snažím, aby se změnily vztahy s Čínou. Pracuje na tom celá vláda více než 2,5 roku. Čína má 1,3 miliardy obyvatel. Je to obrovský trh a my potřebujeme zlepšit situaci z hlediska našeho exportu do Číny. A já jsem rád, že ty věci se daří měnit, ale daří se je měnit jenom proto, že se s partnery komunikuje, že jsme s nimi v kontaktu. Ta cesta mi umožnila, abych se znovu sešel s předsedou čínské vlády, abych se sešel se dvěma klíčovými místopředsedy čínské vlády, abych podpořil rozvoj našich vztahů v regionech. Když naše vláda nastupovala, tak jsme neměli žádné přímé letecké spojení s Čínou. Do konce letošního roku budeme mít 3 přímé letecké linky. Když jsme nastupovali, tak v celé Číně byla jenom 2 místa, kde mohli lidé dostat vízum do České republiky. Letos už těch míst je 8. Když nastupovala naše vláda, tak žádná čínská banka neměla svoji pobočku v Praze, pracujeme na tom, aby v Praze byly 3 pobočky čínských bank. Já myslím, že i příchod řady čínských investic do České republiky, a řada z nich se potvrzuje i během mé návštěvy tady v Číně, ukazuje, že se nám situaci daří zlepšit, ale pořád máme ještě obrovský deficit z hlediska obchodu s Čínou. /Souzvuk hlasů/. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Nerad vám do toho vstupuji, to znamená, že podle vás by byly větší škody pro Českou republiku, a ta koaliční krize není tak vážná a byly by větší škody pro Českou republiku, pokud byste tu plánovanou cestu do Číny, připomínám, že jste odletěl ve středu odpoledne pražského času, pokud byste to zrušil. 


Bohuslav SOBOTKA, předseda strany a premiér; Su-Čou, Čína /ČSSD/:

Ta krize není tak vážná, abych musel rušit cestu do Číny, která je velmi důležitá pro zlepšení naší situace v exportu. Náš export do Číny představuje jenom 10 % toho, co se z Číny do České republiky dováží. To je přeci velmi nevyvážený vztah a ten čínský trh je tak velký, že si tam podle mého názoru řada českých firem může najít prostor. V současné situaci víte, že řešíme přebytky v zemědělství, problémy mlékařů, problémy s vepřovým masem. My jsme donedávna do Číny vůbec nemohli dovážet žádné potraviny. Teď vypadá to, že se podaří tam třeba vyvézt sušené nebo trvanlivé mléko. To by našim zemědělcům mohlo v příštích letech výrazným způsobem pomoci. Takže jsou to naprosto konkrétní, praktické kroky ale souvisí to s tím, co už také zaznělo ze strany koaličních partnerů, my se snažíme praktickými kroky zlepšovat situaci v České republice, ale samozřejmě jsou některé věci, na které v koalici máme odlišný názor. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Pokud byste tedy měl zodpovědět i otázku, kterou jsem kladl v první části Otázek našim hostům, kteří jsou tady s námi na Žižkovské vysílací věži, tedy je nutné, pokud dojde, a vy počítáte s tím, že dojde k formálním změnám úpravě textu koaliční smlouvy? Jasná odpověď ano nebo ne. 



Bohuslav SOBOTKA, předseda strany a premiér; Su-Čou, Čína /ČSSD/:


Sociální demokracie nepožaduje nějaké rozšiřování, doplňování nebo zužování koaliční smlouvy. Ale já jsem jasně řekl, že jsme připraveni mluvit s partnery o tom, pokud chtějí koaliční smlouvu někde zpřesnit, pokud chtějí třeba nějaký dodatek ke koaliční smlouvě, tak jsme připraveni o tom mluvit, ale zatím jsme nedostali žádné konkrétní návrhy. Já předpokládám, že nějaké návrhy budou na stole ve středu, až se před jednáním vlády sejdeme s předsedy koaličních stran. A já si myslím, že minimálně třeba lepší koordinace postupu koaličních stran v Poslanecké sněmovně je určitě na místě. My máme většinu, měli bychom rozhodovat, měli bychom určovat, jakým způsobem se budou stanovovat priority, pokud jde o vládní návrhy zákonů a koalice velmi často toho efektivně schopna není. Takže já si myslím, že je možné koaliční smlouvu zpřesnit, ale počkám si na to, s čím přijdou koaliční partneři. V sociální demokracii, pokud jde o věcné prvky, tak si spíš myslíme, že by bylo dobré dotáhnout do konce to, na čem jsme se v koaliční smlouvě domluvili. Máme na to ještě rok a půl. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Tady Vojtěch Filip s Petrem Fialou se liší v pohledu na to, zda byste měli, dojde-li ke změnám koaliční smlouvy, předstupovat se žádostí o důvěru vaší vládě. Petr Fiala, předseda občanských demokratů, říká: ano, pokud dojde ke změnám v koaliční smlouvě, bylo by to slušné. Počítáte s tím? Protože Andrej Babiš říká, že není nutné předstupovat před Poslaneckou sněmovnu a obnovit důvěru vašemu kabinetu ve sněmovně. 



Bohuslav SOBOTKA, předseda strany a premiér; Su-Čou, Čína /ČSSD/:
 

Já si myslím, že není nutné předstupovat před Poslaneckou sněmovnu. Já si nedokážu představit, že bychom dělali nějaké zásadní změny v koaliční smlouvě. Ta koaliční smlouva vychází z toho, co všechny 3 naše politické strany slíbily voličům. To znamená, držíme se těch zásadních věcí, které jsme říkali ve volbách v roce 2013. A my těžko můžeme dělat jinou politiku, než jsme slibovali voličům. Takže si nemyslím, že nás čekají zásadní změny v koaliční smlouvě, ani si nemyslím, že by mělo dojít k nějakým personálním změnám, že bychom měnili třeba poměry ve vládě nebo změnili ministry, rozdělení resortů, to si taky nemyslím, že bude předmětem koaliční debaty. Takže nevidím důvod, proč by vláda znovu předstupovala před Poslaneckou sněmovnu. Ale jde o to, aby partneři mohli tedy říci, v čem požadují nějaké doplnění nebo zpřesnění koaliční smlouvy. Je to na nich. Já bych byl pro to, abychom si stanovili možná i některé konkrétní priority, co ještě koalice pokládá za důležité, bychom dotáhli do konce volebního období z toho, co jsme slíbili občanům, vytáhli možná ty nejdůležitější zákony a samostatně je shrnuli třeba v nějakém dodatku koaliční smlouvy. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Pane vicepremiére, vy máte napsané, obracím se na Andreje Babiše, když byl nepřímo premiérem Sobotkou osloven, vy máte napsané nějaké konkrétní už formulace, v jakých bodech chcete koaliční smlouvu zpřesnit? 



Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Znovu opakuju, nechceme měnit obsah koaliční smlouvy. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Takže se nic přepisovat nebude. 



Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:


My ji chceme splnit a my chceme hlavně vysvětlení, tady můžu citovat z koaliční smlouvy ohledně policie, v bodě 11.1. říkáme: zachováme základní organizační strukturu Policie České republiky, Policejní prezidium, celorepublikové útvary. V případě neefektivního fungování navrhneme zřízený jedné organizační složky. A my jen říkáme, že pan Chovanec porušil tu smlouvu. Já tomu rozumím, že je to v jeho kompetenci. V mojí kompetenci je FAÚ, ale já jsem akceptoval, že i opozice má kontrolní funkci. Když jsem předkládal restrukturalizaci finančních úřadů, tak senátoři, starostové protestovali, ustoupil jsem, byla to veřejná debata. A my jenom chceme vědět od ČSSD, proč porušili, jak to vlastně interpretují, protože pokud se bude říkat, je to kompetence pana ministra vnitra, je to kompetence policejního prezidenta. A moje kompetence je vykonávat akcionářské práva v ČEZ. Ale já akceptuju, že jsme se domluvili, a je tam v množném čísle, zachováme. To podepsali všichni poslanci koalice. Zachováme. To není, že zachová Chovanec. Takže tady došlo...A navíc... 


Václav MORAVEC, moderátor:
Takže to bude spíše slovní upřesňování, pane vicepremiére, jestli tomu rozumím. Není zapotřebí dělat dodatek. Protože slyšel jste, že premiér, pokud by se otevírala koaliční smlouva, že by se dělal i dodatek, co uděláte ještě za rok a půl. 



Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:


Ne. My chceme tohle vysvětit, jak teda budeme pokračovat. Není možné, aby ta smlouva byla porušována. Potom to nemá smysl a klidně můžeme být dále ve vládě a nebudeme se podle toho řídit. Ale my to chceme dokončit. No a potom jsou tam možná nějaké detaily, jak se svolává, jaký je program, kdo o tom rozhoduje a tak dále. To chceme jako řešit. Ale já novu opakuji, já odmítám, že my jsme zpolitizovali problém policie. My jsme o tom nezačali mluvit. A v té koncepci to nebylo, to sloučení těch útvarů. Takže pan Chovanec si dělá z nás srandu a my jsme se to dozvěděli náhodou z médií, zásadní vlastně problém, že popravil ten protimafiánský útvar. A tam vznikl ten konflikt. 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pane premiére, slyšel jste, že tedy žádný konkrétní návrh hnutí ANO nemá, spíš si budete ústně vysvětlovat konkrétní část koaliční smlouvy, na niž Andrej Babiš odkazoval. 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda strany a premiér; Su-Čou, Čína /ČSSD/:


Já myslím, že už jsme o tom mluvili minulý týden. Tam se ukázalo, že na to máme odlišný názor v rámci koalice. Ta organizační struktura policie není v koaliční smlouvě do té míry podrobně popsána, aby vylučovala organizační změny, pro které se rozhodl policejní prezident, vedení policie a ministr vnitra. Tady sociální demokracie zastává názor, že to skutečně v koaliční smlouvě takto podrobně upraveno není. A koneckonců si nemyslím, že by koaliční smlouva měla takto podrobně zasahovat do pravomocí policie nebo státního zastupitelství. 



Václav MORAVEC, moderátor:


Dojde podle vás i na výhrůžku lídra hnutí ANO Andreje Babiše, který vám řekl, že dalším úhelným kamenem fungování koalice bude to, pokud vy jako sociální demokraté a lidovci budete tlačit na ministra financí, aby byl schodek státního rozpočtu vyšší než 60 miliard. Může tato krize v koalici kvůli vyššímu schodku státního rozpočtu nastat? 



Bohuslav SOBOTKA, předseda strany a premiér; Su-Čou, Čína /ČSSD/:

Když jsem mluvil o těch prioritách, na kterých se koalice musí domluvit, tak určitě jednou z klíčových priorit je příprava státního rozpočtu na příští rok. To znamená, musíme se shodnout na podobě státního rozpočtu, pokud má koalice dobře pokračovat. A ve skutečnosti ještě musíme připravit i návrh rozpočtu na rok 2018, pokud budou volby na podzim příštího roku, tak to bude ještě tato vláda, která zahájí rozpočtový proces a měla by předložit do parlamentu návrh i ještě jednoho státního rozpočtu. A myslím si, že příprava těchto dvou státních rozpočtů, tak aby se tam projevily priority vlády v sociální oblasti, v oblasti podpory hospodářského růstu, posílení bezpečnosti, tak to je důležitá součást koaliční shody a koaliční dohody a těžko to může dopadnout jinak, než že se na rozpočtu dohodneme. Ale ta diskuse je mimořádně složitá, je složitější, než byla v předcházejících dvou letech. A bude to vyžadovat ještě poměrně intenzivní jednání. Máme na to léto. Rozpočet musí vláda předložit do konce září a já jsem přesvědčen o tom, že nakonec v rámci koalici shodu najdeme. Parametry rozpočtu sociální demokracie, parametry deficitu sociální demokracie nezpochybňuje, jenom je důležité, abychom pokryli klíčové priority, které jsou součástí vládního programu, včetně /souzvuk hlasů/. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Jinými slovy tedy nebude podle vás... Říkám, že podle vás tedy nebude překračován ten schodek 60 miliard, na kterém jste se dohodli, tudíž... 



Bohuslav SOBOTKA, předseda strany a premiér; Su-Čou, Čína /ČSSD/:


Pokud sledujete tu debatu v koalici, tak žádná z koaličních stran neotevřela otázku výše schodku. Je to parametr jakési dílčí dohody, kterou už jsme dosáhli. My jsme se domluvili na valorizaci penzí, dohodli jsme se na výši schodku, dohodli jsme se na tom, jak budou peníze pro zdravotnictví a jak se zvýší platy ve zdravotnictví. Na těch dalších věcech, třeba na platech učitelů, platech dalších zaměstnanců veřejného sektoru nebo na tom, kolik půjde na sociální služby v příštím roce, na tom bychom se ještě podrobně měli domluvit v příštích dnech. A pokud jde o jednotlivé resorty, tam předpokládám, že bude běžet vyjednávání během léta, tak jak to bylo v loňském roce a budou se řešit problémy na jednotlivých ministerstvech. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Vylučujete rozpočtové provizorium? 



Bohuslav SOBOTKA, předseda strany a premiér; Su-Čou, Čína /ČSSD/:

Já myslím, že není důvod k rozpočtovému provizoriu. My jsme vždycky zajistili řádné schválení státního rozpočtu. Rozpočet byl v posledních letech schvalován mimořádně včas, to znamená, neměli jsme nikdy problém s tím, že by rozpočet nebyl připraven a já bych byl rád, kdyby byl připraven i na příští rok. Jeden konkrétní důvod, který pro to uvedu, je čerpání evropských fondů. Já myslím, že příští rok by měl být rokem, kdy už se skutečně velmi intenzivně rozjede. My letos začínáme. První peníze už se vyčerpají, ale příští rok už by měl výrazně přispět k hospodářskému růstu a proto je důležité, abychom měli včas schválený státní rozpočet, aby byly jasné parametry, aby se od toho mohly odvinout také rozpočty krajů a obcí a obce a kraje se mohly připravit na nové investice, které budou spojeny s využitím evropských peněz. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Poslední otázka. Protože vás za pár okamžiků čeká setkání s čínskou vicepremiérkou, ta se týká toho, a vrátíme se na začátek příběhu koaliční krize, považujete za správné, aby státní služby opouštěli po čtvrt století lidé typu Roberta Šlachty nebo svého času Karla Randáka? Ptám se tedy na to, zda jako premiér se smiřujete s tím, že Robert Šlachta s citlivými informacemi jako policejní důstojník, který pracoval u policie zhruba čtvrt století, tak že jen tak opustí řady policie? 


Bohuslav SOBOTKA, předseda strany a premiér; Su-Čou, Čína /ČSSD/:

Já nevím, jestli to máme u nás úplně dobře legislativně vyřešeno, tuto věc. Nejsem si tím úplně jistý a možná by stálo zato se na to podívat. Nicméně já pokládám za rozumné užitečné těmto lidem nabídnout možnost nějakého dalšího angažmá v státních službách a předpokládám, že to je věc, která je v kompetenci buď policejního prezidenta nebo ministra vnitra, aby eventuálně panu Šlachtovi takovou nabídku učinili. Já pokládám za rozumnější, pokud lidé, kteří mají z povahy svého povolání poměrně velké množství informací, tak aby pokud možno zůstali působit ve složkách státu. Ale ne vždy se to povede a samozřejmě je vždycky důležitá vůle obou stran. To znamená nejenom existence nějaké rozumné nabídky z hlediska dalšího působení ve službách státu, ale samozřejmě ochota i druhé strany takovouto nabídku akceptovat. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Vy sám se nechystáte s Robertem Šlachtou setkat? 


Bohuslav SOBOTKA, předseda strany a premiér; Su-Čou, Čína /ČSSD/:

Já jsem celou tu dobu jasně deklaroval, že si myslím, že by se organizační změny v policii neměly politizovat a že je to věc, která výrazně je v kompetenci policejního prezidenta a ministra vnitra. Čili já se nechystám ani v této fázi, abych se pletl do práce policejního prezidenta. Nicméně pokládám za užitečné, aby zde byla nějaká možnost nabídky proto, aby pan Šlachta nebo jiní lidé, kteří mají takovéto informace, eventuálně zůstali ve službách státu. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Děkuji premiérovi České republiky, předsedovi sociálních demokratů Bohuslavu Sobotkovi, že vstoupil do Otázek prostřednictvím telefonu. Přeji hezký zbytek dne do Číny, pane premiére. 


Bohuslav SOBOTKA, předseda strany a premiér; Su-Čou, Čína /ČSSD/:

Také přeji hezký den. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Slyšeli jste to jako zástupci opozice. Záhy se dostaneme k vám, pane ministře. Tedy premiér Sobotka říká, že to není tak vážná krize, aby musel rušit svoji cestu po Číně. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Měli jsme tady čtvrthodinové vládní okénko, kde si pan premiér dělal PR před volbami. Ale v jedné věci potvrdil to, co jsem říkal a co jsem tak odhadoval, že to vlastně není žádná vážná politická krize, jinak by do té Číny nejel. A pan premiér zřejmě chápe to, co chápu už já a co asi začnou brzy chápat všichni, kteří to pozorují. A to je to, že Andrej Babiš hodně slibuje, hodně mlátí do stolu, dělá ramena, ale nakonec nic neudělá, protože jako politik je velmi slabý. Mimochodem když jsme tady měli tu otázku rozpočtu, byl to Andrej Babiš, který... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, tak vy jste svého času tvrdili jako opozice, jak je Andrej Babiš silný, že propojuje politiku a byznys a teď říkáte, že je to slabý politik. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Mediálně silný, ale v prosazování, tak mě nechte domluvit a já to řeknu. V prosazování politik je velmi slabý. Podívejte se, byl to on, který, a možná to bylo ve vašem pořadu, sliboval, že v roce 2017 bude vyrovnaný rozpočet a co se stalo? Žádný vyrovnaný rozpočet není. Naopak je předkládán rozpočet s velkým deficitem. A proč? Protože každý ministr si předkládá, co chce a vy nakonec na to kývnete, protože jediné, co chcete, je zůstat ve vládě. A proč je to tak výhodné? No to se stačí podívat na zisky Agrofertu, aby nám to bylo jasné. A pokud jde o tu policejní kauzu, tam si myslím, že by bylo namístě, a zpolitizovali jste to vy, pane ministře, a tam by bylo na místě, abyste mlčel, protože tam jste ve velkém střetu zájmů, protože existuje tu spousta nejasností o vašem podnikání, připomeňme si Agrotec, připomeňme si vyšetřován Čapího hnízda, připomeňme si taky... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo, my se k tomu dostaneme, ať nerozmělňujeme. /Souzvuk hlasů/. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ne. Nic nerozmělňujeme. Tady měla prostor vláda a já bych měl mít taky prostor. Ale co se stane? Vy když se vám nepodaří agrofertizace policie z těchto různých důvod, no tak zase ustoupíte, protože je pro vás výhodné z hlediska byznysových zájmů ve vládě. A to zřejmě vytušil i pan premiér a proto si v době údajně velké krize odjel do Číny. Vy hodně slibujete, hodně práskáte do stolu, ale skutek utek a na rozpočtu, na všem dalším je to vidět. A jestli mně někdo řekne, a cituji váš výrok: další fungování vlády bude v případě rozložení ÚOOZ velmi obtížné, protože pak by to nebyla protikorupční vláda ale vláda prokorupční. To jsou vaše slova. A když vás vezmu za slovo, tak v prokorupční vládě nadále zůstáváte.


Václav MORAVEC, moderátor:

Pane vicepremiére. 
 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Ne. Tak já to zásadně odmítám, tyto lži. Zaprvé já jsem řekl, že bysem si přál vyrovnaný rozpočet, ano? A ten schválený rozpočet, to plnění je vždycky podstatně lepší. Já zásadně odmítám...



Václav MORAVEC, moderátor:

Vy jste říkal, když se lépe budou vybírat daně a prosadíme ty... 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Ale je lepší. Ještě v pátek jsme, stále, v pátek jsme stále... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ale stále 60 miliard příští rok. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Ale podstatné je plnění, pane redaktore. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Takže očekáváte, že těch 60 miliard... 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Byl plán sto a skončili jsme 62,8. V pátek jsme měli ještě přebytek 15, minulý rok jsme měli mínus 30. Není podstatné, kolik je schválen, podstatné je, jak se plní. A plní se skvěle. A skvěle vybíráme daně. Ale já zase odmítám tyhle lži. Já pana Šlachtu jsem potkal z titulu, že třikrát mě chtěli otrávit, zavraždit a vždycky tam byl pan náměstek Laube, který ho de facto popravil. Takže my jsme protestovali proti tomu, co udělal pan Chovanec. A co se říká v koaliční smlouvě 11.2.? Primárním úkolem bude stabilizace bezpečnostních sborů, výchova nových odborníků a zastavení odchodu zkušených profesionálů. Kdy poprvně jsme o tom slyšeli? 1. 6. A kdo první reagoval? Nejvyšší státní zástupce. Doreagoval. Vrchní státní zástupce Bradáčová. A co říkal pan Laube 2.6.? Na tyto fámy, které tu vznikly, nemám odpověď. Takže lhal. Co říkala mluvčí ministerstva vnitra 2. 6.? Pokud nějaké organizační změny nastávají, vždy je včas zveřejňujeme. V tuto chvíli žádnou takovou zprávu nemáme. Takže kdo lhal? Já bych to ještě dořek. Poprvně reagoval pan Chovanec 8.6. Celý týden asi Růžička z Bison and Rose, který samozřejmě má zásadní vliv na chod ministerstva vnitra, mu připravoval noty. 8. 6. reagoval. A je to zásadně v rozporu s tou koncepcí, kterou projednával vláda. Proč to nechal vládě projednat. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ta připomínka, že budete součástí protikorupční vlády, to, co... 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Není jsme to. My proti tomu protestujeme... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Když zůstanete. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Pane redaktore, jako nechte mě domluvit. 8. 6. po týdenním mlčení pan Chovanec, který odmítá politizaci a co je to politizace, když máme v koaliční smlouvě napsáno o policii? Jaká je to politizace? Samozřejmě, že je to politická záležitost. Proč jsme to projednávali na vládě? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

/Souzvuk hlasů/...kvůli Agrofertu. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Ale prosím vás, dejte pokoj s tím Agrofertem jako. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ale vždyť to je evidentní, pane ministře. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Agrotec je vymyšlená záležitost plzeňského /nesrozumitelné/ ÚOOZ. A ta firma byla obviněna... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, tak vy tady chválíte ÚOOZ, že to je, že to je nezávislá entita velmi kvalitní. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Může teda mluvit? 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, počkejte, pane vicepremiér. Ne, promiňte, pane předsedo. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Vy mně vždycky skáčete do řeči a já nemůžu mluvit. 


Václav MORAVEC, moderátor:

No protože diskuse je o tom, že ti lidé se... 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Ano. Pan Šlachta, je útvar obvinil Agrotec. Tak jak já mám jako s tím /nesrozumitelné/. 


Václav MORAVEC, moderátor:

No ale pak říkáte, že to je vymyšlená kauza. Takže útvar, který vy... 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Ano. Já jsem o tom přesvědčen. Plzeňská expozitura. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Který vy chráníte a považujete za kvalitní, tak říkáte, že útvar, který je kvalitní, tak si vymýšlí kauzy. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Je tam 600 policistů. Plzeňská expozitura začala poslouchat moji firmu 2 týdny po parlamentních volbách, ano? Takže nechť je to u soudu. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Takže to asi není moc kvalitní útvar, když je to vymyšlená...  Ne, promiňte, pane předsedo. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Proč mi skáče do řeči? 


Václav MORAVEC, moderátor:

Mě také pan předseda tady neposlouchá. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Tak mě nechte mluvit jako. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Vojtěch Filip se zdá, že velmi... 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Ne. Já bych chtěl rád domluvit, pane redaktore. Chtěl bych domluvit, ano? 8. 6. poprvně pan ministr vnitra říká a reaguje, že je to politizace. Poprvně říká, že bude nějaká reorganizace. A kde nastal ten zlom? No ten zlom nastal 12. května, kdy Šlachtův útvar zasahoval proti korupci vysokého důstojníka ÚOKFK. Tam to vzniklo. Tam začal ten spěch. Tam začala ta obava, protože pan Šlachta nehlásil ty kauzy.


Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ale to jste už mnohokrát řekl. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Ne, ale 8. 6. pan Chovanec poprvně to říkal. Ne, vy mě nenecháte domluvit. A 15. 6. to podepsal. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Protože tady diskutujeme, pane vicepremiére. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

No jo, ale vy mi skáčete do řeči, jeho necháte mi skákat do řeči. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ne. To není pravda. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Takže já bych jen řekl, že je to v rozporu s koncepcí, kterou vláda projednávala, je to politická záležitost, je to v koaliční smlouvě, je to rozpor a pan Chovanec, který je nazýván v ČSSD jako zrádce zrádců, se stal kmotrem kmotrů, protože vyhověl podsvětí a byla tam objednávka popravit Šlachtu 3 roky. Jim to vyhovuje, protože zasahoval proti Nečasově vládě zkorumpované. Však to vidíme, co tam jsou v těch odposleších, paní Nagyová. Tuto zemi řídili kmotři. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, pane vicepremiére. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Přes milenku premiéra. Tak si na to vzpomeňte. Nám to nevyhovovalo. Kdyby byly volby v květnu 2014, tak jsme vyhráli. Takže to jsou všechno nesmysly. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo Filipe, jak myslíte, že ta krize skončí, když tady slyšíte jednotlivé aktéry? 


Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:

Já doufám, že budu moct mluvit normálně, bez přerušování. 26 let se tady reorganizuje. Kompetenční zákon evidentně řada lidí vůbec nezná, protože většinou se rozhodne nekompetentně. 26 let reorganizací a kde jsme? U jakého výsledku? Jediný výsledek je, že se tady politici hádají o to přes média. Místo toho, aby se řešily ty věci normálně tam, kde se řešit mají. Vláda je odpovědná parlamentu, Poslanecké sněmovně. Tak prosím, jestli měla být nějaká reorganizace, tak to měli vědět ve výboru pro bezpečnost, mělo to být předloženo a stejně tak nemůže vicepremiér říct, že když si obsazuje Chovanec vnitro, tak já si budu obsazovat ČEZ. To není jejich. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/: 

To jsem neříkal. 


Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:

To jste řekl, pane vicepremiér. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

To bych mohl a nedělám to.


Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:

Doufám. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

A FAÚ kontrolujete všichni. A to je moje kompetence. Tak neříkejte, že...


Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:

Ale dobře, pane vicepremiére. Můžete mi neskákat do řeči? 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Ano. 


Václav MORAVEC, moderátor:

On nás všechny obviní, že my tady skáčeme do řeči. 


Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:

Ne, ale já jenom podotýkám, jestliže nebudeme dodržovat kompetenční zákon, dojde jenom k většímu chaosu v této zemi, než je. Já si myslím, že je potřeba, abychom se vrátili k tomu, co se řešit má. Jestliže má být reorganizace policie, dobře, ať je předložena, protože nemůže to být tak, že si někdo rozhodne, protože to má ve své kompetenci. Protože v tom případě ten výbor pro bezpečnost o tom má vědět, má to být projednáno a má to být předloženo, jaký to má mít výsledek, jaký to má mít cíl. Není možné říct, že jeden člověk je ten, který bude bránit nebo nebude bránit vyšetřování takových nebo onakých kauz. Já jsem přesvědčen, že jestli odejde, dejme tomu 2 % nebo 3 % policistů z toho útvaru, neznamená to, že ten útvar přestane fungovat. To přeci není možné. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Považujete za normální to, na co jsem se ptal premiéra, že tady, stejně jako tomu bylo při reorganizaci v rámci té civilní kontrarozvědky, tedy pana Randáka, pardon civilní rozvědky, u Karla Randáka, že po 25 letech opouští policii člověk, který má velmi citlivé informace a bude asi pracovat pro nějakou soukromou firmu? 


Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:

Ale to je přeci o té kompetentnosti. Jestliže ti nekompetentní lidé dostanou určitou kompetenci, tak většinou buď vymyslí lejstro anebo vznikne chaos. Prostě nic jiného se nemůže stát. A já jsem přesvědčen, že ano, všichni jsme nahraditelní, někdo bohužel je nahraditelný pěti lidmi, jiný dvaceti, jiný může být tak, že tu jeho práci zvládne jiný člověk za půl dne. Ale v tomto ohledu je potřeba vědět, čeho chceme dosáhnout, jaký je cíl. Jestli chceme dosáhnout cíle, že někoho vyhodíme z té státní služby, nebo chceme dosáhnout toho cíle, že bude určitě fungovat policie ve prospěch bezpečnosti občanů České republiky. To je podle mého... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Teď mi tedy řekněte, jak by příběh s reorganizací policie měl podle vás skončit? Mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny nebo by v případě, že... 


Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:

On měl hlavně, on měl hlavně jinak začít. Pan ministr vnitra měl přijít do výboru pro bezpečnost, že pan policejní prezident předpokládá, že provede reorganizaci Policie České republiky, že sloučí nebo přemění celostátní útvary a že cílem má být buď úspora peněz nebo větší bezpečnost občanů, nejradši bych, kdyby to byly oba dva cíle. A v případě, že se tady projevuje nové bezpečnostní riziko, které je například způsobeno migrační krizí, že lidé budou lépe chráněni. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Co s tím teď? 


Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:

V tuto chvíli, pokud je to podepsáno, tak samozřejmě bude muset ministr vnitra čelit výboru pro bezpečnost, jaký cíl vlastně bude naplňovat ta reorganizace. Jestli to bude zase jenom tak, že si někoho vyhodíme, aby nám nebyl nebezpečný, protože ten člověk osobně nevyhovuje tomu nebo onomu. To je podle mého soudu špatně. Já jsem se... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Takže teď kontrolovat jenom v rámci výboru pro bezpečnost... 



Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:

Ne. Já jsem přesvědčen, že tady největší taková nebezpečná situace vznikla ve chvíli, kdy si státní zástupci požádali o kontrolu spisů, protože v tomto ohledu je jasné, že policie je povinna poslechnout státního zástupce, který dává pokyny vyšetřovatelům k tomu, jakým způsobem postupovat v té věci. Konkrétně v takovýchhle zásadních věcech, jako je například organizovaný zločin nebo nějaké závažné kriminální činy. A v tomto ohledu to mě trošku vyděsilo, protože jsem říkal, kam ta reorganizace bude směřovat? Bude směřovat k tomu, že se ztratí zase nějaké dokumenty? Že bude stát platit odškodnění těm, kterým byly vykradeny soudní spisy? No to přeci není možné. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Tak mi jenom řekněte, jak z vašeho pohledu by to mělo teď skončit? Celá krize kolem reorganizace policie? 


Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:

Podle mého názoru je potřeba, aby ministr vnitra odůvodnil ve výboru pro bezpečnost to, co sleduje za cíl tato reorganizace a pokud to neodůvodní, tak nezbude nic jiného, podle usnesení toho výboru, aby Poslanecká sněmovna se zabývala tím, jestli náhodou nedošlo k tomu, že chce někdo zneužít mocenské orgány Policie České republiky k tomu, aby ovlivňoval politiku. V tomto ohledu je potřeba, aby ta politika byla transparentní. My nejsme exekutivní republika, my nejsme prezidentský systém, my jsme parlamentní demokracie, a pokud se od toho uhneme, směřujeme pouze k tomu, že tady bude větší chaos a dokonce se sníží bezpečnost občanů České republiky. A to bych si nepřál. Já bych si přál, aby Policie České republiky skutečně sloužila, aby se občané České republiky cítili bezpečně. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ať neskáčeme z tématu na téma. Jak by měla skončit podle ODS celá ta reorganizace? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Nechci skákat z tématu na téma, ale já nechci ani skákat nikomu do řeči, mně to je úplně cizí, ale musím dostat nějaký prostor a ten nemám. A tady mě pan Babiš napadl, že nám vyhovuje nějaké korupční jednání a já nevím co všechno. To přece je úplně absurdní. Já jsem byl zdrženlivý v celé té kauze. Mimo jiné i z těch důvodů, že se to týkalo policajta, který tady vedl akci proti premiérovi této země, která zatím vůbec není nějak zdůvodněna. Já bych tady mohl jásat radostí, že ten člověk odchází. Nedělám to. Prostě to nedělám, protože já jsem nešťastný z toho, jak jste celou tu kauzu zpolitizovali, zvulgarizovali a jaký to bude mít dopad na policii. Ale to samozřejmě není všechno. Já jsem v dobách, o kterých mluvíte, působil na univerzitě. Vy jste od roku 2006 v kontaktu s ÚOOZ podle veřejných zdrojů, vy si tykáte nebo se dobře znáte 15 let s panem Rittigem, tak tady neobviňujte ostatní. To jsou všechno věci, které jsou prostě dohledatelné. A je tady zcela zjevné, že tu kauzu jste zpolitizovali vy, že tu kauzu jste zpolitizovali proto, že máte zjevně nadstandardní vztahy s některými útvary policie a že vám to vyhovovalo. Vy nakonec ty kontakty s bezpečnostními složkami a ty informace máte rád, není náhoda, že náměstek protikorupční policie skončil jako šéf bezpečnostní divize Agrofertu a tak dále. A když se vám nepovedlo agrofertizace policie, no tak jste vyvolal tuto krizi. Jenomže protože máte silná slova, a já nepochybuju, že pan Babiš je mediálně silný, ale politicky je slabý. To se ukazuje jak při plnění jeho slibů v otázce rozpočtu, tak v této kauze. No tak sklapne a proto, že to je výhodné pro Agrofert, tak bude dál ve vládě. Přes všechny ty řeči, které tady zazněly. V takové vládě nebudeme, je prokorupční, je potřeba odvolat ministra Chovance, je potřeba změnit koaliční smlouvu, je potřeba, když se to stane, tak ministr Pelikán odstoupí a tak dál. Nic z toho se nenaplňujete. Vy tady argumentujete tím, že koaliční smlouvy v jiných zemích nejsou. No dobře, ale vy jste si ji podepsali. Vy jste ve vládě, kterou označujete sám za prokorupční, tak proč tam zůstáváte? Nad tím zůstává rozum stát. Jenom proto, že to vyhovuje vašim ekonomickým zájmům. Což je vidět. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Zůstáváte proto ve vládě? 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Ale to je nesmysl, prosím vás. Já to zásadně jako odmítám. Jako ta rétorika, samozřejmě pan Fiala mluví stejně jako pan Chovanec, napokon mají stejného blízkého poradce, pana Růžičku, z tý agentury.
 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To je úplně absurdní, co tady vytahuje za jména pan Babiš. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Můžu teď mluvit teda? Vy taky něco říkáte a já na to nereaguju. Takže tady nejde o pana Šlachtu, tady jde o ten útvar, který nechtěl informovat své nadřízené o těch kauzách. A jak je možné, že tenhle útvar, který vzal do vazby zkorumpovaného policisty z ÚOKFK, bude rozprášen na 3 odbory a to ÚOKFK, které pouštělo ty informace, zůstane, tak jak je. To jsme se dozvěděli z tiskové... Takže nejde ten útvar, ten útvar by fungoval dobře i bez pana Šlachty, ano? 


Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, ale teďka nerozumím, pane vicepremiére, jedné věci. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Jak je možné, že vrchní státní zástupce... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, ale vy tady na straně jedné tvrdíte, že vy jste přitáhl do České republiky Daňovou Kobru. Daňová Kobra... 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Ano. Já jsem ji přitáhl. 30. ledna 2014 jsem byl na Slovensku. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Spadá pod protikorupční policii. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Já jsem přišel s tím nápadem. Ale to je jedno, to není podstatné. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ale promiňte, no to je podstatné. No spadá Daňová Kobra pod protikorupční policii. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

To není pravda.



Václav MORAVEC, moderátor:

To je pravda. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Daňová Kobra je kombinace finanční správy, celní správy a toho odboru... 


Václav MORAVEC, moderátor:

A protikorupční policie. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Ano. Takže nespadá, to je tým, který si sedne za stůl a vyšetřuje nějakou kauzu. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ale vy tady říkáte, že jediný svobodný ostrov v policii je... 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Já to neříkám. 


Václav MORAVEC, moderátor:

No to říkáte. To říkáte. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Já říkám, že vrchní zástupce Ištvan vyšetřuje policejního prezidenta... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, vy říkáte... 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Nechte mě mluvit chvilku. Tuhého z toho, že podsvětí si objednalo popravu Šlachty, ano, a pan premiér odmítl, i když pan Ištvan byl za dveřmi, když nám to pan Tuhý vykládal, ho vyslechnout. Tady si podsvětí, a to vyhovuje ODS a všem zkorumpovaným politikům, objednalo popravu Šlachty. A to vykonal pan Chovanec. O tom to je. Takže proč útvar, který byl úspěšný a který nedával informace o těch kauzách a proto byl pan Chovanec z toho nervózní. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Vy mi neodpovídáte na otázky, pane vicepremiére... 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Je rozprášen. Ne, vy mi skáčete stále do řeči jako. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Kdybyste odpovídal na otázky, nikdo vám neskáče do řeči, stejně jako byste neskákal do řeči ostatním hostům této diskuse. 



Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Ano. No. Tak proto sem nerad chodím, pane Chovanče. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Já nejsem Chovanec. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Teda pane Moravče jako. Tak musíte mě nechat i mluvit, když teda mě sem zvete.



Václav MORAVEC, moderátor:

Obsahové analýzy tohoto pořadu jasně ukazují, že jste nejmíň ukázněným hostem, který skáče druhým do řeči i moderátorovi. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/: 

Ale já jsem takovej ten špatnej politik, ale já se nenaučím tu politiku, ty podrazy, ty lži a kudly do zad. Já to neumím. Proto mluvím, tak jak mluvím. Jo. No. Takže já říkám... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ne. Vy jste velmi dobrý politik, protože všechny obviňujete jenom ze lži, skáčete do řeči, jste velmi dobrý politik, pane vicepremiére. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Nehrajte si na nepolitika, vždyť jste v politice hrozně dlouho. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Ale tak jste říkal, že jsem špatný politik. Já se k tomu hlásím. Jsem špatný politik. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já jsem říkal, že jste slabý politik. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Vy jste dobrej politik. Vy máte za sebou plno řečí. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Že jste slabý politik, protože neprosazujete ty věci, které slibujete. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Můžete mi odpovědět na... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já jsem neslíbil vyrovnaný rozpočet. Vy jste ho slíbil 2017. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Já jsem řekl, vy to vždycky vytrhnete z kontextu, že jsem si přál. To je stejný... Já jsem se ještě nevyjádřil k tomu rozpočtu jako. 


Václav MORAVEC, moderátor:

K tomu se dostaneme. Uzavřeme to policejní téma. Vy mi jenom vysvětlete jako občanovi této republiky, jak je možné, že pro vás ve vašich očích je Útvar pro odhalování organizovaného jedinou svobodnou entitou v policii a přitom protikorupční policie, která je klíčová v rámci Daňové Kobry, tak tu označujete za politickou policii, kterou řídí Chovanec? 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Ale tady je o korupci politiků, pane Moravče. To si pletete. Tady Kobra zasahuje proti podvodníkům s daněmi a Šlachta zasahoval proti korupci politiků a proti korupci policistů hlavně, proti korupci toho útvaru. A když proč 12. května... 


Václav MORAVEC, moderátor:


Počkejte, ale GIBS také vyšetřuje i kauzu úniku informací z ÚOOZ. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Ano. Proč 12. května si pan Chovanec stěžoval, že zasahoval Šlachta, proč to nedělal GIBS? No protože pan Chovanec jmenoval šéfa GIBS, protože ho pan premiér jmenoval. Protože pan Chovanec dneska má pod palcem celou policii i GIBS a takže už tam v květnu byl jasný signál a státní zástupce protestoval a pan Chovanec, tam bylo jasné... 


Václav MORAVEC, moderátor:

GIBS stojí mimo ministra vnitra. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

A tam padlo rozhodnutí, že útvar Šlachty bude rozprášen, protože tam bylo klíčové, že obvinili ředitele odboru korupce na ÚOKFK. Ten útvar, který zůstane sám a Šlachtův útvar rozprášej. Proč ho nenechaj, ten útvar? 


Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo Filipe. 


Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:

Tak si můžeme tedy říct, odkud ten únik informací je nebo není? V tomto ohledu tedy pokud pan Šlachta neinformuje své nadřízené, znamená to, že ti nadřízení vypouští informace mimo ty policejní spisy? No to přeci není možné. V tom případě je vyhoďte. To není možné. No ten, kdo má tu kompetenci. Jestli policejní prezident nebo předseda vlády nebo ministr vnitra. V tomhle ohledu přeci mi nechtějte říkat, vy tady veřejně tvrdíte občanům, že Šlachta vlastně je dobrý kvůli tomu, že neplní svoje povinnosti vůči svým nadřízeným. Jak já se potom mohu v rámci interpelace dozvědět například věci, které se týkají...  


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Živé kauzy? 


Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:

Ne živých kauz. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Mluvím o živých kauzách. 


Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:

Vyšetřování věcí, které samozřejmě probíhají, například u OKD. No neříkejte mi ani z legrace, že ten únik informací probíhá přes policejního prezidenta nebo přes koho teda probíhá? 


Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte. A vy věříte... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Pane redaktore, k tomu ještě dvě poznámky. Zaprvé už je trošku divné, a nad tím všichni pánové přemýšlejte, jak to, že všichni známe jméno plukovníka Šlachty, je to mediální hvězdy, šéfa protikorupční policie toho druhého útvaru skoro nikdo nezná. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Také proto, že se velmi často měnil, pane předsedo. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

A tak je to v pořádku. 
 

Václav MORAVEC, moderátor:

Znali jsme pana Martince. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Počkejte, nechte mě domluvit. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, já vám říkám, proč ho nikdo nezná, protože se neustále mění šéfové na protikorupční policii. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ale jestli budeme závislí na konkrétních lidech v těch případech, které se vyšetřují, tak je to extrémně špatně. A druhá věc, když jsme u úniku informací. Mě by fakt zajímalo, a hodně mě to zneklidňuje, jak to, že třeba pan ministr Babiš ví, že ÚOOZ řeší problém nějaký Škody Transportation. Toto nikde nezaznělo, v žádných veřejných zdrojích a vy to víte a vy to říkáte. Tak mě zajímá...Nezaznělo to ve veřejných zdrojích. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

Zaznělo to. Já bych jen chtěl ukázat divákům, tady je Šlachta v Respektu. Vadilo, že jsem neříkal, koho obviníme. To vadí. Protože on vyšetřovatel politiky a oni byli z toho nervózní. Chovanec byl z toho nervózní. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Pane ministře, odpovězte na moji otázku. 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/:

A ODS byla z toho nervózní jako. 


Pe

prof. Petr Fiala

předseda strany