30. května 2016

Zjednodušme to!

Složitá je technika kolem nás. Ta se vyvíjí takovým tempem, že drtivá většina uživatelů již nechápe podstatu fungování přístrojů a nechává se jimi doslova ovládat. A díky přemíře různých funkcí a nastavení se občas ztrácí pravá podstata věci. U auta se stává rozhodující vlastností možnost připojení telefonu, u televize možnost promítání fotek z mobilu a u vlaku rychlost internetového připojení.

Složitý je samozřejmě i vztah občana ke státu. Řešíme možnost zaplatit daň z nemovitosti přes QR kód, ale nepřemýšlíme o tom, že tato daň je trestem za aktivitu. Jásáme nad možností získat výpis z rejstříku trestů na každé poště a neřešíme, proč ho vlastně úředník požaduje. Diskutujeme nad rychlostí internetového připojení naší hospody kvůli odeslání EET transakce, aniž by bylo jasné, proč vlastně ministerstvo tyto údaje chce. A ztrácí se pravá podstata věci. Tedy, že stát má sloužit občanovi a ne naopak. Že občan si platí stát na věci, které nemůže nebo nechce dělat sám.

Složitá je i pozice ODS na politickém kolbišti. Složitě přemýšlíme, jaká je naše cílová voličská skupina, abychom na někoho nezapomněli. Složitě vymýšlíme volební slogany, abychom některého voliče nenaštvali. Složitě píšeme volební programy, abychom pokryli všechny oblasti. A ztrácí se pravá podstata ODS. Ta byla, je a bude stranou aktivních a chytrých občanů. Nepodlézejme jiným a v honbě za novými voliči nezapomínejme na ty staré.

A zjednodušme vše, co děláme. Nestačilo by lidem říct, že je prostě necháme být. Že je necháme žít po svém? Že nepřijmeme žádný nový a zbytečný zákon. Že nebudeme vymýšlet žádnou novou vyhlášku. Že budeme pouze zjednodušovat?

Naše kampaň musí být a bude jednoduchá. Protože chceme jednoduché fungování státu i kraje. Říká se, že neexistují jednoduchá řešení. Ale stejně tak se říká, že v jednoduchosti je krása a síla. Pojďme ji využít.

Zjednodušme to!!!

Ing. Jakub Unucka, MBA

předseda oblastního sdružení
neuvolněný místostarosta města