28. května 2016

Co se to děje s Evropskou unií?

V roce 2003 hlasovala v referendu většina Čechů pro členství v Evropské unii. V roce 2016 je téměř stejná část populace k EU skeptická. Osobně to prožívám stejně: hlasoval jsem pro členství, ale v roce 2009 v Senátu jsem již hlasoval proti přijetí Lisabonské smlouvy.

 
Pamatuji si na prorocká slova tehdejšího prezidenta Klause při podpisu této smlouvy, který varoval, že "se dožijeme toho, že EU bude hlasovat proti českým národním zájmům". Neuplynulo ani šest let a EU přes náš nesouhlas odhlasovala povinné uprchlické kvóty. 
 
Co se stalo s Evropskou unií? Vlastně nic. Pouze se ukázalo, že Evropská unie byla stavěna pro "dobré počasí", nikoli pro řešení krizí. Také se díky krizím projevil demokratický deficit EU spočívající v tom, že v Bruselu vládnou v podstatě úředníci volení Evropským parlamentem, zatímco v národních státech musí lídři projít faktickými volbami. 
 
A tyto faktické volby mnohem více a reálněji odráží názory a nálady veřejnosti. Stále více se tak ukazuje odtržení vedení Evropské unie od myšlení občanů národních států. Představitelé současné Evropské komise buď zamrzli v myšlenkách evropské integrace přelomu tisíciletí, nebo pod vlivem svých vysokých platů papouškují floskule, o kterých si myslí, že vyjadřují to pravé evropanství. 
 
Z Bruselu tak plynou fráze o evropských hodnotách, lidských právech a "více Evropy". Ve skutečnosti však vedení EU tleská tomu, že některé státy porušily smlouvy a rezignovaly na ochranu vnější schengenské hranice, nedodržují dohody o azylu či ekonomické podmínky eurozóny. Naopak, státy, které dohody a zákony dodržují, jsou kritizovány a obviňovány z xenofobie a popírání evropských hodnot. Ale co víc! Vedení EU reaguje na současné krize a závažné výzvy zcela nelogicky, opačně, jakoby bez zdravého rozumu: Ačkoli máme zkušenosti s vytvářením uzavřených a neintegrovaných muslimských komunit v západní Evropě, vedení Unie svými kvótami vítá migranty. Na teroristické útoky reaguje návrhem na zpřísnění legálně držených zbraní, ačkoli žádný teroristický útok nebyl proveden legálně drženou zbraní. Problém jednoho a půl milionu převážně muslimských nelegálních migrantů chce EU řešit bezvízovým stykem pro osmdesát milionů tureckých muslimů. 
 
S každými dalšími volbami v členských evropských státech vítězí strany a kandidáti, kteří bez politické korektnosti kritizují tento stav. Zastánci starých pořádků v posledních rakouských prezidentských volbách vyhráli již pouze o 0,3 procenta. Předseda Evropské komise Juncker varoval před referendem Brity, že v případě odchodu z EU "s nimi bude zacházeno jako s dezertéry a EU jim udělá ze života peklo". No, řekněte, chtěli byste zůstat v Evropské unii, která dělá Britům peklo ze života? 
Ing. Tomáš Jirsa, MBA

senátor PČR
krajský zastupitel
neuvolněný starosta města
místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení