27. května 2016

Vadí mi Babišovy zákony i oligarchie

„ODS mi v současné době připadá jako nejautentičtější pravice,“ říká český publicista a legenda undergroundu sedmdesátých a osmdesátých let František „Čuňas“ Stárek. Ten se rozhodl kandidovat do Senátu na Praze 6 právě za ODS, přestože se se stranou ve všem neztotožňuje a kritizuje prezidentské působení Václava Klause. V současné době ho ale nejvíc pálí vládní zákony, které se podle něj snaží omezovat svobodu občanů. „Taková situace tu za posledních 25 let ještě nebyla,“ varuje Stárek, přezdívaný Čuňas.

  
Co si myslíte o konkurenci na Praze 6 ve stranách, které tam do Senátu kandidují? Vnímáte ji jako silnou?
 
Pokud vím, tak tam kandiduje ANO s panem Harapesem a to si nemyslím, že by byla silná konkurence, to je normalizační umělec. To mně strach nenahání. U ANO já nevidím vůbec jasný politický program a to pro občany Prahy 6, jejichž radnici řídí ANO, asi nebude velké lákadlo. V současné době tam radnice s ANO a TOP 09 žádnou velkou slávu neudělala. Praha 6 v posledních letech dost stagnuje. 
 
A co třeba pan Jiří Růžička, který kandiduje za TOP 09?
 
Mně je trochu podivné, že tyto dvě strany, které na Praze 6 vládnou jaksi v bratrské shodě, vůbec proti sobě kandidují. To nechápu. A co se týká ANO, tak tam se odlišujeme v pohledu na uprchlickou krizi. 
 
Je tohle jeden z bodů, které vás motivují vstoupit do politiky?
 
Do politiky mě žene zejména vnitropolitická situace, i když ta mezinárodní politická situace je taky nebezpečná. Já mám pocit, že to spojení vstupu oligarchů do politiky a ubývání občanských svobod, tak jak se levice pořád snaží přenášet rozhodování na stát, je skutečně pro svobodu občanů to nejhorší, co se může stát. To vytváří něco jako zárodky čínského modelu, kdy dole je socialismus a nahoře nějaká high society, která se společností ale nemá nic společného. Toho se obávám a myslím si, že za posledních 25 let tady taková situace ještě nebyla. 
 
Jinak řečeno vám vadí vládní zákony z pera ministra financí Andreje Babiše nebo premiéra Bohuslava Sobotky?
 
Samozřejmě. To je omezování internetu nebo kuřácký zákon. Tady nejde o kouření, ale o to, jestli bude svobodné podnikání. A ty zákony bych mohl jmenovat jeden za druhým tak, jak je projednávají. Když jsem byl nedávno přednášet v Moskvě, tak mi lidé říkali to samé: „Tady sedí duma každý den a vytváří zákony, které čím dál víc omezují svobody. A nebo těm zákonům, které už jsou, dávají takové prováděcí předpisy, aby ty svobody, které jsou v nich zakotvené, nebylo možné uplatnit.“ A to tady vidím každý den. Dnes ráno jsem zase poslouchal, že zvýší sazby pokuty za to, když někdo urazí policistu. Jaký signál tím dává vláda? Dává signál úředníkům a mocenským orgánům, že občan musí držet hubu. Já nejsem pro to, aby si někdo vyskakoval na policii, ale police má na dveřích něco napsané, tak ať se toho drží. 
 
A co byste vy tedy chtěl do politiky vnést?
 
Svoji vizi o občanských svobodách. Já si myslím, že právě Senát, který by měl být určitou politickou pojistkou, je to místo, kde bych tohle mohl uplatnit. 
 
A proč zrovna ODS? Byl jste vždycky jejím sympatizantem?
 
Byl jsem vždy sympatizantem pravice. A v současné chvíle mi ODS připadá jako nejautentičtější pravice. 
 
Takže osobu pana předsedy Petra Fialy vnímáte perspektivně, že by mohl stranu přivést k úspěchu?
 
Myslím si, že to, o co se snaží v ODS, je v těch posledních letech viditelný progres. Mám pocit, že to jde k lepšímu. Samozřejmě nejsem členem ODS a zdaleka nesouhlasím se vším, co se v ní děje nebo co se kdy dělo. Tak daleko s ODS nejsem. Ale když si mám dnes vybrat, jsou to oni. 
 
A co vám na ODS vadilo dříve? Vy jste kritik bývalého prezidenta Václava Klause…
 
To je dynamický proces. Nehynoucí vděčnost ke Klausovi mám v tom, jak se mu podařilo dělit Československo. Když dělil Československo ministr financí, dělaly se clearingové účty, kolkovaly se peníze. Kdyby to dělal ministr obrany, tak jsme leželi se samopaly na řece Moravě. To se mu povedlo výborně, že nedopustil ekonomický propad. Jak to bylo potom s jeho prezidentstvím, to už je další kapitola. Těžko jsem skousl jeho podporu Miloši Zemanovi, ještě s tím že jeho manželka dostala náhodou v té samé době post velvyslankyně na Slovensku. 
 
Věříte, že uspějete?
 
Kdybych tomu nevěřil, tak bych do toho nešel. Já si myslím, že Praha 6 je plná inteligentních voličů (smích).
 
(Autor: Tereza Vilímová)
 
František Stárek se v sedmdesátých letech podílel na organizování hudebních produkcí. V procesu se skupinou The Plastic People of the Universe byl souzen v Plzni za trestný čin výtržnictví a odseděl si půl roku. Podepsal Chartu 77 a pomáhal šířit její text, angažoval se také ve Výboru na ochranu nespravedlivě stíhaných. V roce 1979 začal vydávat samizdatový časopis Vokno. V roce 1989 byl Stárek odsouzen na dva a půl roku do vězení kvůli časopisu Vokno. Trest si odpykával v Horním Slavkově. Propuštěn byl koncem roku 1989. Po revoluci působil řadu let v Bezpečnostní informační službě. V roce 2008 nastoupil do Ústavu pro studium totalitních režimů.
Bc. František Stárek

kandidát ODS do Senátu