25. května 2016

V senátním obvodu v Praze 6 a 17 bude za ODS kandidovat disident a publicista František „Čuňas“ Stárek

Občanská demokratická strana vysílá do podzimního senátního boje disidenta a publicistu Františka Stárka, známého pod přezdívkou Čuňas. Do senátní kampaně se František Stárek rozhodl vstoupit kvůli aktuální společenské a politické situaci v České republice.

 
„Osobní svobody jedinců jsou v největším ohrožení za posledních pětadvacet let a situace se stále horší. Vstup oligarchů do politiky ve spojení s levičáckou představou ‚moudrého‘ státu vytváří smrtící koktejl pro demokracii a v důsledku i pro svobodu samotnou,“ vysvětluje František Stárek svou kandidaturu. 
 
František Stárek je autentickou osobností veřejného života a svůj život zasvětil boji za demokracii a svobodu. Pracuje jako badatel v Ústavu pro studium totalitních režimů ČR na projektech týkajících se českého undergroundu. V době totality byl za své demokratické postoje odsouzený celkem na 5 let odnětí svobody. Byl signatářem Charty 77, šéfredaktorem a vydavatelem undergroundového časopisu Vokno. Po revoluci nastoupil ke kontrarozvědce (dnešní BIS).
 
„Pro Františka ‚Čuňase‘ Stárka byly svoboda a demokracie vždy důležité. Stejně tak i pro ODS. Jsem rád, že za nás jako nestraník kandiduje do Senátu. Je to jen další důkaz toho, že ODS dnes oslovuje výrazné osobnosti, kterým záleží na tom, kam naše země směřuje. Věřím, že František Stárek uspěje a od podzimu bude obohacením našeho senátního klubu,“ dodává předseda ODS Petr Fiala
 
Kandidát na senátora František Stárek se opírá o podporu členů místních sdružení ODS na Praze 6 a 17, kteří jej sami zvolili v přímé volbě jako nejlepšího kandidáta. Velkou podporu mu vyjádřilo i vedení pražské ODS. „František Stárek bojoval za demokracii již za minulého režimu, kdy za své názory strávil několik let ve vězení. Svou víru v demokracii potvrdil i po revoluci, když dlouhá léta pracoval pro nově vzniklou BIS. Jsem hrdý na to, že za ODS v Praze kandiduje undergroundová legenda,“ komentuje nominaci Filip Humplík, předseda pražské ODS.