24. května 2016

ODS: Neomarxistickou novelu školského zákona chceme zastavit

Občanští demokraté kritizují novelu školského zákona, kterou prezidentské veto vrátilo do Sněmovny. ODS se bude snažit usnesením zavázat vládu, aby Číně nebyl udělen statut tržní ekonomiky.

 
„Novela školského zákona je neomarxistický experiment, který vetoval dokonce i levicový prezident. Zákon zavádí například povinnou školku nebo jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Jedná se o opatření, která nezvýší kvalitu výuky, jen odebírají práva rodičům a ředitelům. S Milošem Zemanem souhlasím zcela výjimečně, v případě veta školského zákona jde o výjimku potvrzující pravidlo. Tato novela nikomu nepomůže, naopak uškodí rodičům, dětem i obcím. Nejlepším řešením je návrh úplně zamítnout,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.
 
„Návrhy na udělení statutu tržní ekonomiky Číně jdou naprosto mimo realitu čínského průmyslu. Nelze umožnit Číně dovážet dotované produkty do Evropské unie a poškozovat tak i český průmysl. Čína nesplňuje podmínky pro získání statutu a vláda by měla tento krok na evropské úrovni odmítnout. Pokud tak neučiní, jedná proti zájmu českých občanů a českého průmyslu. Z tohoto důvodu předkládáme usnesení, kterým by měla Poslanecká sněmovna zavázat vládu český průmysl zastupovat,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 
„Dostávám desítky e-mailů, ve kterých živnostníci a podnikatelé popisují problémy s vyplňováním kontrolního hlášení DPH. Nejenže kvůli nové administrativě strávili celkem 2,5 milionů hodin vyplňováním formulářů, potýkali se ale i s technickými problémy systému. Ministerstvo financí by si mělo vzít ponaučení a odstoupit od zavádění EET, protože hrozí stejné problémy a ještě vyšší náklady pro drobné podnikatele a živnostníky. Tyto zkušenosti nás jenom utvrzují v názoru, že jakmile budeme mít příležitost, kontrolní hlášení i EET zrušíme,“ dodává 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.
 

Návrh usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky:

  • Nesouhlasí s plánovaným udělením tržního statutu Číně z důvodu negativních dopadů na český průmysl;
     
  • zdůrazňuje, že Čína není tržním hospodářstvím a že dosud nesplnila pět kritérií, kterými EU definuje tržní hospodářství;
     
  • je přesvědčena o tom, že dokud Čína nebude splňovat všech pět kritérií EU, na jejichž základě může být považována za tržní hospodářství, měla by EU uplatňovat v plném rozsahu svá antidumpingová a antisubvenční opatření vůči dovozu z Číny;
     
  • současně zdůrazňuje, že je naléhavě zapotřebí celkově reformovat nástroje EU na ochranu obchodu s cílem zajistit pro průmysl EU ve vztahu k Číně a k dalším obchodním partnerům rovnocenné podmínky, a to v plném souladu s pravidly WTO;
     
  • vyzývá premiéra a členy vlády, aby na jednáních Evropské rady a Rady EU jednali v souladu s obsahem tohoto usnesení a hájili zájmy českého průmyslu.