11. května 2016

Jarní tour Petra Fialy pokračuje v Plzni

Předseda občanských demokratů navštívil Plzeň, aby s lidmi diskutoval o problémech školství.

 
„Děsí mě, jak vláda ke vzdělávání přistupuje. Místo uvážlivé politiky ve prospěch dětí jsme svědky zavádění neomarxistických opatření od povinné školky, přes jednotné přijímačky, až po chaotickou inkluzi. Jediným výsledkem může být zhoršení kvality výuky. Ministerstvo neřeší problémy s nerovností ve financování, ani se nesnaží zlepšit podmínky pro práci ředitelů škol a učitelů. Ti jsou dlouhodobě špatně finančně ohodnoceni, proto navrhujeme, aby plat dobrého učitele byl alespoň kolem 35 tisíc korun měsíčně. Na rozdíl od vlády nechceme ale jen zvýšit tarify a sebrat odměny, ale naopak posílit nadtarifní část mzdy, aby ředitelé měli možnost odměnit učitele podle výsledků jejich práce,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.
 
„O problémech jen nemluvím, ale řeším je. Jako primátorovi se mi v Plzni například podařilo postavit divadlo. Kultura a školství jsou totiž velmi důležité, ale také velmi podceňované oblasti. Sám učím na gymnáziu, proto dobře vím, co naše školství trápí. Vidím, s jakým nasazením mé kolegyně a kolegové ve škole každý den pracují, přitom jsou velmi špatně ohodnoceni. Plat 35 000 korun by byl dobrou motivací, aby kvalitní učitelé ze škol neutíkali. Jako hejtman se také zaměřím na kvalitu škol zřizovaných krajem,“ tvrdí lídr ODS pro krajské volby Martin Baxa.
 
„Hodně času jsem strávil na lékařských misích v zahraničí, kde jsem pochopil, jak úzce musí být vzdělání provázané s praxí. V Plzni funguje spousta technologických firem, které potřebují kvalifikované zaměstnance, ti ale často chybí. V Senátu bych usiloval o lepší provázání výuky s praxí, například zapojením firem i živnostníků do učňovského školství. Podnikatel, který vzdělá učně v oboru, by od státu dostal příspěvek. Školy mají hlavně vzdělávat, nyní jsou ale ředitelé i učitelé zatíženi zbytečným papírováním. Zbytečnou byrokracii musíme osekat,“ řekl kandidát na senátora za ODS Marcel Hájek.