5. května 2016

Interpelace na ministra životního prostředí ve věci násilného předkupního práva státu u soukromé půdy

Ústní interpelace poslance Petra Bendla na ministra životního prostředí Richarda Brabce ve věci násilného předkupního práva státu u soukromé půdy.

 
Petr Bendl: 
 
Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Já jsem úmyslně napsal "násilné předkupní právo" do názvu interpelace, protože to považuji za zvůli státu. Jestliže v návrhu zákona o ochraně přírody a krajiny navrhuje pan ministr Brabec, aby se v národních parcích, v přírodních rezervacích, přírodních památkách a pozemcích souvisejících s jeskyněmi daly lidem, kteří tam mají půdu, pozemky, majetky, daly státní plomby na katastru nemovitostí, aby oni nemohli už dále nakládat se svým majetkem a byli povinni, pokud jej budou chtít komukoli prodat, byli povinni prodat státu. To je něco, čím se vracíme podle mě před rok 1989 a co by se nemělo v naší legislativě vůbec objevovat. Měl by se stát dohodnout s těmi lidmi. Ale to, že jim dá plomby na jejich majetky, považuji za něco, co bych od této vlády, a tím méně od hnutí ANO vůbec neočekával.
 
Chci se alespoň zeptat ministra Brabce, ministra životního prostředí, zda ví, kolika fyzických a právnických osob se takováto plomba bude týkat v případě přijetí zákona o ochraně přírody a krajiny. Prosím o tato čísla, zdali je to možné, zdali to vůbec ví. Děkuji.
Ing. Petr Bendl

poslanec PČR