5. května 2016

Interpelace na ministryni školství ve věci školský zákon - vyjádření SMO

Ústní interpelace poslance Petra Bendla na ministryni školství Kateřinu Valachovou ve věci školský zákon - vyjádření SMO.

 
 
Petr Bendl: 
 
Děkuji za slovo, vážený pane předsedo. Paní nepřítomná ministryně školství, mrzí mě, že tu nejste, protože si připadám, že to je jakoby nefér z mé strany, ale to je vaše rozhodnutí, že nejste přítomna na jednání interpelací, kde dnes pan premiér říkal, že ministři si čas udělat mohou, že je omlouvá pouze zahraniční cesta, myšleno do Bruselu, tak to, pokud vím, se neděje.
 
K této interpelaci mě vyprovokovalo vaše vyjádření o tom, že Svaz měst a obcí lže, když kritizuje a poměrně věcně z mého pohledu argumentuje naplňování potřeb, finančních potřeb, ale i personálních potřeb, které vyvolá školský zákon, nebo novela školského zákona. Tak jsem se vás chtěl, paní ministryně, zeptat, zda neuvažujete, že se za slova o lžích Svazu měst a obcí nehodláte omluvit, protože si myslím, že byla a jsou za hranou.
 
Ten zákon vyvolá a vyvolává obrovské tlaky na obecní rozpočty, vyvolá obrovské problémy i mladým lidem, kteří dávají své děti do mateřských škol. Z vlastní zkušenosti mohu říci už teď, kdy po debatě s ředitelkou naší základní školy sama oznámila, že bude muset vlastně vzhledem k počtu dětí a k tomu, že budou muset povinně chodit některé děti do školky, říct některým lidem a jejich dětem z ostatních obcí, že vzhledem k tomu, že musí naplnit kapacitu dětmi z té dané obce, která ji zřizuje, budou muset děcka, která třeba už několik let jeden dva roky chodí do mateřské školy k nám, budou muset odejít z mateřské školky, takže si lidé budou muset hledat mateřskou školku někde jinde.
 
To je jeden z konkrétních problémů a byl bych jich schopen vyjmenovat mnohem více, ale čas na to nemám. Děkuji.
Ing. Petr Bendl

poslanec PČR