5. května 2016

Interpelace na ministra dopravy ve věci arbitráže ČD a Škoda Transportations

Ústní interpelace poslance Petra Bendla na ministra dopravy Dana Ťoka ve věci arbitráže ČD a Škoda Transportations.

 
Petr Bendl: 
 
Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, ještě jednou dnes České dráhy a Škoda Transportation.
 
Vy jste, pane ministře, v předešlé interpelaci v té záležitosti rozporuplného arbitrážního rozhodnutí, kdy České dráhy mají závazek zaplatit Škodě Transportation částku vyšší jak 1 mld. korun, řekl, že jste jednáním pověřil pana náměstka Ferance, předsedu Dozorčí rady Českých drah. A z médií jsem se dozvěděl, že pravděpodobně byl aktivní a jednal v duchu toho, nikoliv ale na půdě Ministerstva dopravy, ale v tenisovém klubu v Přerově, a to za přítomnosti předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO a dalšího poslance za ANO. Tak se chci zeptat, zdali je toto standardní jednání ve věci takovýchto miliardových závazků Českých drah. Neřkuli když jsem slyšel slova vaší osobní kritiky, kde jste prohlašoval, že jde o skandální rozhodnutí apod., a teď se sejde váš náměstek v tenisovém klubu s představiteli vedení Škody Transportation a s poslanci hnutí ANO a následně nato, přestože říkáte, že jde o skandální rozhodnutí, jsou stamilionové částky zaplaceny. Tak se chci zeptat, zdali je toto normální postup, zdali by nebylo spíš transparentnější, aby se takováto jednání, jsou-li, uskutečňovala na oficiálních místech, a ne na místech, kam podle mého hlubokého přesvědčení nepatří. A že to potom samozřejmě logicky svádí k tomu, že tady není ministr dopravy od toho, aby řídil Ministerstvo dopravy, ale že to je možná předseda poslaneckého klubu či jiní poslanci, tomu se nemůžete divit.
 
Takže moje otázka je, zdali je to standardní a zdali i ostatní poslanci, pan poslanec Volný i pan poslanec Faltýnek, byli pověřeni vámi tuto záležitost projednat. Děkuji.
 
 
Ministr dopravy ČR Dan Ťok:
 
Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tato věc už je tady debatována dneska potřetí, přesto děkuji za tu otázku. Já bych jenom velmi krátce zrekapituloval.
 
Já si myslím, že rozsudek arbitrážního soudu, nebo spíše výrok arbitrážního soudu je skandální, že takový v žádném případě být neměl. Nicméně České dráhy se proti tomuto rozsudku brání všemi formami, které jí právní řád této republiky umožňuje. Dokonce se bráníme, tak jak jsem informoval v předchozí interpelaci, i podáním žádosti o notifikaci a zjištění, zdali zaplacení této částky nepředstavuje nedovolenou veřejnou podporu.
 
Co se týče těch jednání. Ano, já jsem pana náměstka Ferance plus předsedu představenstva pana Krtka pověřil, aby se pokusili se Škodou Transportations najít kompromisní řešení. To kompromisní řešení jsem viděl v tom, že pokud by ta první částka, která byla nejenom pravomocná, ale i vykonatelná, že by byla poslední platbou. S touto alternativou Škoda Transportations nesouhlasila. Těch jednání, která probíhala, byla aspoň desítka, jak jsem informován. Já jsem se tedy žádného neúčastnil. O tom inkriminovaném jednání, o kterém mluvíte - mě na tom jednání zajímá jediná věc, že tam byl pan Feranec, takže z mého pohledu tam byl člověk, který měl moje pověření. Za sebe nechci spekulovat a říkat o tom, co je standardní, já jsem to jednání takto nezorganizoval a nikdy bych ho nezorganizoval. Na druhé straně se necítím komfortní v tom, že skrze mě interpelujete pana Faltýnka a pana poslance Volného. Možná by bylo vhodnější se jich zeptat přímo, proč to udělali, ať vám na to oni odpovědí. Moje pověření, zopakuji, měl pan náměstek Feranec a pan předseda představenstva Krtek. Děkuji.
 
 
Petr Bendl: 
 
Já děkuji za tu odpověď. Myslím, že jí všichni, kdo ji poslouchali, velmi dobře rozuměli.
 
 
Ministr dopravy ČR Dan Ťok: 
 
Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, chtěl bych jenom zdůraznit jednu věc. Chtěl bych tady zcela jednoznačně odmítnout souvislost s touto schůzkou a s tím, že České dráhy nakonec tu částku zaplatily. Mezi tím žádná souvislost není. Předně proto, protože mezi touto schůzkou a zaplacením proběhlo mnoho dalších jednání. A myslím si, že tyto dvě věci spojovat není úplně fér. Jestli... Tečka. Není úplně fér.
Ing. Petr Bendl

poslanec PČR