10. května 2016

Urážka může stát i 10 tisíc

Urazíte úředníka nebo policistu a stát vás potrestá pokutou. Nový zákon o některých přestupcích už schválila Sněmovna. Novinka, která má chránit úředníky, má i své odpůrce. „Lidé se budou bát se ozvat,“ kritizuje nový zákon například poslanec za ODS Marek Benda.

Podle nového zákona by měla lidem hrozit pokuta za to, že urazí úředníka. Co si o návrhu myslíte? 

Považuji to za nešťastnou myšlenku. V tomto státě se pořád utužuje dohled nad občany a naopak se zvyšují práva státu a jeho úředníků. Navíc si spíš myslím, že bude hrozit zneužití nové pravomoci proti lidem. 

Můžete být konkrétnější? 

Lidé, kteří na úřad chodí křičet a vyhrožovat, tak ty stejně pokuty neodradí. Povede to spíš jen k tomu, že se normální slušní lidé budou bát ozvat, protože jim bude hrozit pokuta. 

Lidé by ale neměli úředníkům sprostě nadávat... 

V návrhu se nepíše o uražení, ale o znevážení postavení úřední osoby při výkonu její pravomoci. A výraz „znevážení“ se dá vykládat všelijak. Nemusí jít jen o to, že člověk úředníkovi sprostě vynadá, asi bude stačit, když úředníkovi vytknete, že nedělá dostatečně intenzivně. 

Myslíte, že úředníci budou své nové „ochrany“ hojně využívat? 

Všichni tuší, že se to úplně dodržovat nebude, ale když se to pak nějakému úředníkovi nebo policistovi bude zrovna hodit, tak to proti vám použije. 

Budou se pokuty týkat také například urážlivých výroků na sociálních sítích? 

Asi spíš ne. Ale ta možnost tu možná bude. Když někdo napíše na internet, že je pan úředník Novák blbec, tak se ho to týkat nejspíš nebude. Pokud ale někdo napíše, že je pan úředník Novák blbec, protože vydal takové a takové rozhodnutí, tak by se to dalo vykládat jako znevážení při výkonu jeho pravomoci, protože to rozhodnutí je jeho pravomoc. Nový zákon jde nyní do Senátu. Věřím, že se senátoři vzpamatují a tohle dál neprojde. 

(Autor: Marek Hýř)

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR
předseda oblastního sdružení