5. května 2016

ODS: Dálnice musíme stavět, ne o nich mluvit

Občanští demokraté kritizují rezort dopravy, který se ocitá v chaosu. Obrovským problémem jsou zastavené investice do infrastruktury. ODS proto svolala mimořádnou schůzi Sněmovny, v rámci které chce pomoci s hledáním řešení.

„Česká republika potřebuje kvalitní síť dálnic. V době hospodářského růstu si investice můžeme dovolit, bohužel, vláda přijala extrémně tvrdý zákon o posuzování vlivu staveb na životní prostředí, který navíc obsahuje nepřijatelný princip retroaktivity. Místo aby premiér a ministři osobně vyjednávali v Bruselu uznání již vydaných hodnocení EIA, vláda nechala vyjednávání na úřednících. Nyní kvůli špatnému zákonu není možné stavět důležité dopravní stavby. Mimořádnou schůzi Sněmovny jsme nesvolali proto, abychom vládu kritizovali, ale abychom společně našli řešení,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Lídři hnutí ANO do krajských voleb už vylepili plakáty, na kterých slibují nové dálnice. Je to vrchol pokrytectví. Někteří z nich totiž jako poslanci hlasovali pro přijetí zákona o posouzení vlivu staveb na životní prostředí (EIA). Ten je mnohem tvrdší než ve většině evropských států. Teď vidíme následky, před kterými jsem varoval: ministerstvo dopravy není schopné vůbec stavět dálnice. To je obrovským zklamáním pro všechny Jihočechy, kterým pořád velmi chybí dálnice do Prahy a do Rakouska. Jako hejtman udělám maximum, abychom se dálnice konečně dočkali,“ vysvětluje lídr ODS v Jihočeském kraji pro krajské volby Jan Zahradník