4. května 2016

Události, komentáře: Evropská komise opět navrhla kvóty. Český hlas v Bruselu

Za každého odmítnutého žadatele o azyl zaplatí státy skoro sedm milionů korun. Takzvaný solidární příspěvek navrhuje Evropská komise. Má umožnit státům, které odmítají kvóty, aby se „vykoupily“ a přispěly zatíženým zemím – třeba Řecku nebo Itálii. Jak takový návrh promění vyhrocenou evropskou debatu o řešení migrace? A jak Evropská unie vysvětluje navrhované zrušení víz pro občany Turecka? Téma Událostí, komentářů pro předsedu ODS Petra Fialu.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 

Evropská komise navrhla zrušit vízový režim pro občany Turecka. Současně představila systém rozmístění žadatelů o azyl v Evropské unii, který by ulevil státům, jako je Řecko nebo Itálie. Proti povinnému přijímání uprchlíků se ostře vymezuje Visegrádská čtyřka, jejíž ministři zahraničí dnes zasedají v Praze. 
Ve studiu vítáme další hosty a jimi jsou Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí. Dobrý večer. 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Dobrý večer přeji. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A proti němu sedí Petr Fiala, předseda ODS. Dobrý večer i vám. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dobrý večer. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pojďme se bavit o kvótách, o migraci. Ale možná na úvod, jestli dovolíte ještě, pane ministře, tak já bych se vrátil k té debatě, kterou jsem tady měl před malým okamžikem, a to je ta fotografie vašeho hejtmana. Co jí říkáte? 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Já jsem slyšel teď tu debatu a slyšel jsem, že Michal Hašek řekl, že udělal chybu. Já samozřejmě nemám rád kult síly a násilí. A jsou to věci, na které si člověk musí dávat pozor, s kým se fotí a s Michalem Haškem si o vlcích někde promluvím, až se s ním potkám. Ale myslím si, že on sám řekl, že udělal chybu a je si toho vědom. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já jsem úplně tedy neslyšel, že on by nějak litoval toho svého činu. 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Tu větu řekl teď. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dobrá. Ale celkově řekl, že by tam klidně šel znova. Myslíte, že to byla tedy chyba, že to byla chyba? 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Jak to řekl, je to chyba, protože my žijeme ve světě, kde si musíme dokonce dávat právě pozor na to, s kým se vyfotíme, s kým se ukážeme. To je právě v době, kdy se všude mluví o extremismu a o radikalismu, tak je dobré, abychom si dávali pozor na to, abychom se s podobnými hnutími nespojovali. A opakuju, to, co pro mě je vodítko v životě, je, že já opravdu něco jiného, já sám jsem tedy v České republice mnohokrát připomínal ty ruské vojáky, kteří tady padli, když končila druhá světová válka. A ostravská operace byla velká. Já jsem se setkal s řadou pamětníků. A je to věc, která má pro mě velký význam. Ale druhá věc je, že to neznamená, že bych akceptoval jakýkoliv kult síly a kult násilí. A ti, kteří ho prezentují, to je podle mě nebezpečná věc. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Jenom abych uvedl na pravou míru. On řekl, že se jistě lidé radují, že udělal chybu, abych byl úplně přesný. 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

To si myslím, že určitě pro všechny neplatí. Jako já si myslím, že to je... 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím. Ale já jsem to chtěl jenom uvést na pravou míru. Podle vás to byla jaká akce, šťastná, nebo nešťastná? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Je to úplně nepochopitelné, a to už je snad chování Michala Haška, které se nemůže líbit ani Miloši Zemanovi. Já vůbec nechápu, že tam jihomoravský hejtman šel, že nechápe souvislosti. Tady ta skupina se do některých zemí vůbec nedostala. Nebyla puštěna, pokud vím, ani od Polska. Je to skupina, která je spojována s ruským nacionalismem. A pro mě jako člověka z jižní Moravy je naprosto nepřijatelné, že jihomoravský hejtman jde se s takovou skupinou fotit a klade nějaké věnce. Michal Hašek má spoustu jiných možností, jak uctít památku obětí druhé světové války. To je dobře, že to dělá. Ale tento způsob je naprosto nevhodný a nepřijatelný. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pojďme k tomu, o čem jsem hovořil v úvodu, o Evropské komisi, kde dnes, jak jsme koneckonců již říkali, rozhodla se řešit ten problém s kvótami, zavedením, pokud to tak mohu říct, kvót nových a ještě k tomu, jak se objevilo v médiích, s určitým výkupným. Vy tomu rozumíte, pane ministře? 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Samozřejmě, že tomu rozumím. Ale připadá mi to špatně nějak celé metodicky, protože my tady máme před sebou dost velký problém a jde o to, jak k němu přistoupíme. Tady to, co je předloženo, to má být pouze legislativní návrh, který se týká korekce toho azylového systému evropského. Rozumíte. To je něco, co se budovalo několik let, to nebylo jednoduché tu dohodu na něm vytvořit. Teď říkáme, že to změníme, to bude asi taky na dlouho. A teď jde o to, jak to uchopíme. A mně připadá, že uchopit to tak, že tady zas se udělá korekce, jejíž podstatou, jak se ukazuje, je nějaká úprava, která zase znamená nějaký index, který rozděluje imigranty jednotlivým zemím, kde se mluví teď navíc o tom, že by se vykupovaly ty jednotlivé země z toho, kdyby ty, to zase neřeší přece podstatu. Jako ta věc se dá začít seriozně jedině tehdy, když si řekneme, že současný systém zacházení s uprchlíky nefunguje a my musíme vytvořit nový. Ale to přece se musí diskutovat zároveň třeba s návratovým mechanismem, s ochranou hranic, s tím, jak bude fungovat registrace, která dneska nefunguje. Prostě s readmisními dohodami, s těmi třetími zeměmi, které by měly být součástí. Tohle je přece přístup, který by odpovídal povaze toho problému. A to, co je nejnešťastnější, zase začít tím, že budeme v nějakém indexu roztřiďování migrantů. A já teď jsem zklamaný proto, protože jsem se v poslední době účastnil několika debat, některých jsem se třeba neúčastnil, jako byla debata ministrů vnitra, která ale probíhala v podobném duchu, ve kterém se v poslední době ta debata vyvíjela, totiž že nemá cenu dávat do hry věci, které nás rozdělí a zase vytvoří politický spor. Ale říci si, tady je řada věcí, které musíme začít dělat společně, a tyhle začneme diskutovat, dohodněme se na nich, a to bude ten společný projekt, na kterém se v Evropě shodneme. A pro mě je teda nepochopitelné, že když už tohle mi připadalo, že jako že už to jde tím směrem, tak najednou někdo zase to vrátí zpátky tím, že přijde s návrhem, který zase nás rozdělí. To je špatně. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Vy tomu rozumíte? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Pan ministr řekl, že je překvapen. Já překvapen nejsem. Evropská komise je, jako kdyby žila v jiném světě. Neustále předkládá návrhy, které žádným řešením nejsou. Kvóty prokazatelně nefungují. Evropská komise nám tady položí na stůl znovu kvóty a spoustu dalších nápadů, které fungovat nemohou. A já jenom očekávám od české vlády, že tentokrát ta negativní reakce, která tady zaznívá, neskončí tím, že se řekne: no, tak my kvóty nechceme. Ale že opravdu vláda udělá to, co měla udělat už při těch minulých kvótách, a to znamená, jasně se proti nim postaví včetně třeba nějaké žaloby a dalších kroků. Podle mě je chyba, že se to tehdy neudělala, že česká vláda se k tomu nepřipojila, protože pak dovolujeme, aby komise přicházela s takovými nápady, s jakými přichází teď. 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Ne, já vám řeknu, že tohle je defenzivní postoj to, co tady předvádíte. Já vám řeknu proč. Podívejte se, tohle je přece špatný typ úvahy, jakože my budeme dávat protesty. Přece nejde o to protestovat. Jde o to mít jiný návrh. A vy jste řekl Evropská komise. To je také nepřesné. Tady je určitý segment evropský. A to není jenom Evropská komise, to je třeba taky Evropský parlament. Tohle je podle mě určitý segment myšlení, který se tady prosazuje. Ta komise to dělá ve spolupráci i s určitou částí Evropského parlamentu. Je to součástí i těch politických stran, které tam máme, a máme tam je zastoupeny. A myslím si, že tohle není úkol pro nějaké jedno ohrazení, jeden protest. To je úkol pro to, abychom my všude, kde máme své spojence, ať je to parlament, nebo komise a abychom se tam snažili prosadit jiný názor. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Víte, pane ministře, co je to za úkol pro českou vládu? Postupovat důsledně a hájit české zájmy. A to v tomto případě se opravdu nestalo. Já si pamatuju na ty debaty, které jsme spolu vedli i veřejně, o těch prvních kvótách, kde jste mě ujišťoval, nebudeme přehlasováni, to se nemůže stát. Nakonec se to všechno stalo. A já nechci, aby se nám to stávalo pořád dokola. Proto žádám, aby ten postoj české vlády byl jasný a srozumitelný. A vy sám, pane ministře, řeknete: my jsme měli pozitivní jednání mezi ministry a pak mě překvapuje, že přijde tento návrh. Mě to nepřekvapuje. Já znám Evropskou unii a vím, k čemu návrhy Evropské komise v poslední době směřují. A pokud národní státy nebudou mít jasné postoje, nebudou se domlouvat na tom, co chtějí a nechají, aby tímto způsobem evropská elita rozhodovala, tak špatně dopadneme. Toto už jsou věci, které jdou proti zájmům Evropy, ne ve prospěch Evropy. 
 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Já si nemyslím, že to je, víte, něco, co by se opíralo o to, jak fungovala Evropská komise například v minulém období. Tady přece došlo k určité změně. Ta Evropská komise se chová způsobem, kterým se v minulosti nechovala. A já vám říkám, že ono i po posledních letech nebo v posledních dvou se něco změnilo v Evropě. A jestliže chceme, řekněme, něco prosadit, tak to dneska není jenom věc vlády. Je to také věc poslanců, je to také věc parlamentu, je to také věc našich zástupců, které máme v Evropském parlamentu. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já se omlouvám, pane ministře. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Jenom jedna krátká reakce. To jsem rád, že to slyším, že to je i věc parlamentu, protože byla to česká vláda, konkrétně pan premiér Sobotka, kdo na usnesení parlamentu, které odmítl třeba bezvízový styk s Tureckem, řekl, že ho to nezajímá, že má mandát od vlády. Tak skutečně postupujme jednotně ve věcech, které jsou klíčové z hlediska našeho národního zájmu, a možná dosáhneme víc než, když postupujete, tak jak postupuje česká vláda. 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Ale to není věc usnesení, to je přece věc té politické práce, kterou bychom my měli odvádět v Evropě, protože tam máme své spojence, každý, řekněme, jiné. Máme tam politické strany a jde o to působit přímo tam. O to vás žádám. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já se omlouvám, pane ministře. Mě by zajímala ještě jedna věc, která tady zazněla, a to byla ta žaloba. Tady vás opozice vyzývá k tomu, vyzvala k tomu, že byste se měli připojit k žalobě. Je tohle to věc, a koneckonců o tom hovořil i prezident republiky. 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Ale já vám říkám, tohle je záležitost dvou, tří let. A to dovolávat se teď soudu, my nepotřebujeme teď soud, který nevím, jak dopadne, my potřebujeme přece jiný návrh. Mně připadá tohle strašně defenzivní pozice. My přece potřebujeme opravdu změnu azylové politiky. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

A předložil jste jiný návrh, pane ministře? Předložil jste jiný návrh? A jaký? 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Ale samozřejmě, vždyť já vám tady dokonce řekl ty základní prvky toho, na čem... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To jste mně řekl. Ale předložil jste ten návrh, máte pro to spojence, máte nějaké alternativní řešení, které by opravdu fungovalo? Já tady vidím návrh Evropské komise, vidím, jak hlasují poslanci frakce, ve které jsou zastoupeni členové vaší strany v Evropském parlamentu. A vy mně řeknete, no, postupujme společně. Jak můžeme postupovat společně? Naši europoslanci nepodporují tyhle nesmyslné návrhy. Vaši velmi často ano. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Krátká reakce, prosím. 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Já nevím, který návrh teď myslíte. Ale v každém případě si myslím, že tohle tady je názor našich poslanců jednoznačný. A tenhle návrh, který byl předložen, není výsledkem diskuse a té konstruktivního postupu, který my jsme požadovali. Tady nejde o to, aby dnes někdo vystoupil, abychom společně vypracovali postoj a plán, program, který Evropa potřebuje. A tohle, když neuděláme společně, tak... 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Tak já se omlouvám. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já si nejsem jist, jestli máte pravdu. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano, pánové, já se omlouvám. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já jsem byl v Událostech, komentářích minulý týden s vaším europoslancem panem Pochem a ten mně vykládal, jak je výborný návrh na sjednocení azylové politiky. A to je něco, co vy dneska vlastně odmítáte. Tak si udělejte nejprve pořádek ve vlastních řadách a pak to bude v pořádku. 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

A něco jiného je mluvit o tom, že potřebujeme jiný návrh, a teď jde o to jaký, ne tenhle. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A mě by zajímala ještě jedna věc, pane ministře, já vlastně nerozumím tomu, koneckonců vy to opakovaně nejenom tady ve studiu říkáte. Nesouhlasíme s tím, nejsme sami. Celá vlastně V4 s tím nesouhlasí. Mě by zajímalo, jakým jsme vlastně partnerem pro Brusel, když opakovaně Česká republika vychází s nějakou pozicí a jak jste koneckonců sám řekl, pak jsme překvapení nebo vy jste překvapení, že přicházejí znovu a znovu návrhy na nové kvóty. Jsme partnerem? 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Podívejte se. Ta situace je taková, že migrace vlastně vytvořila i určitou novou politickou krizi. To není jednoduchá věc. A tam potom ty postupy, a to všechno se vlastně rodí za pochodu. A to, že v této chvíli, řekněme, se předložilo něco, s čím nesouhlasíme, já to nepokládám za tragédii. Prostě ta Evropa bude taková, jakou si ji uděláme. Jako ta bude záležet na tom, co my v ní prosadíme. A že my v ní hned neuspějeme, to je normální. Mně se nelíbí to, že Evropská komise v poslední době se chová jako politické těleso. Podle mě by to měla být spíš neutrální instituce, která je silná v tom smyslu, že bdí nad dodržováním pravidel. Ale ne že vytváří politická řešení, která velkou část Evropy odcizují vlastně té Evropské komisi. To je podle mě něco nového, je to neblahé a je třeba o tom mluvit. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane předsedo, máte pocit, že jsme rovnocenným partnerem v Bruselu? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ale rovnocenným partnerem můžeme být, pokud se podle toho chováme a pokud donutíme ostatní, aby respektovali naše zájmy a naše politické cíle. A to se prostě nestalo. A Česká republika těžko může být respektována, když řekne: no, my ty kvóty nechceme. Nechá se přehlasovat, neudělá ten politický krok, že řekne, nebudeme to respektovat. A neudělá ten legislativní krok, který udělaly jiné země, že prostě bude v této věci žalovat Evropskou komisi nebo Evropskou unii. Ne, ten problém přece... 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Je naprosto naivní si myslet, že tímhle vytvoříte silnou pozici. Když chcete někoho žalovat, tak tím nevytváříte alianci, kterou /souzvuk hlasů/. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ne, vytváříte silnou pozici, protože jasně říkáte: ne, tímto směrem nepůjdeme. A ten návrh je špatný po všech stránkách. Je špatný vůči migrantům, je špatný vůči jednotlivým zemím, porušuje suverenitu zemí a porušuje principy, na kterých Evropská unie vznikla. A tomu je potřeba se bránit, protože ta vaše pozice: no, tak my budeme říkat a připravíme jiný návrh. Žádný nemáte, žádný neprosadíte a budeme neustále vystaveni tady tomu, co se děje a co z Bruselu přichází. To přece je proti zájmům Evropy. 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

A já vám říkám, že tady to, co teď tady se začíná debatovat ta korekce té azylové politiky, to je věc, která bude trvat zřejmě několik let, než se dohodne. To znamená, tady skutečně záleží na tom, jak se kdo bude chovat. To není věc jednoho návrhu, který dnes předložíte. Já si myslím, že vy to musíte vědět. Tady nestačí říct ne. Tady je třeba pracovat s ostatními na tom, aby se uvrhli do takového typu politiky, která bude odpovídat té situaci, do které se dostali, a zřejmě bude nějakou dobu trvat. To znamená jediné, co se tady dá říct, je to, co vám říkám. Pojďme společně pracovat na té alternativě. Vy naprosto nemáte pravdu v tom, že Česká republika v tom dnes nemá slušnou pozici. My si myslíme, že v tom prostoru střední a východní Evropy jsme dnes docela silná země. Nemá cenu pořád vykládat lidem, že ne. Myslím si, že máme slušnou pozici, že máme vysoký kredit. Dokonce jsem viděl teď nějakou nedávno studiu, která ukazovala, že jsme, tam bylo někde hodnoceno, na třináctém místě, co se týče síly premiéra a podobně. Já nejsem ten, kdo by tyhle žebříčky mohl definitivně. Ale myslím si, že to zhruba odpovídá i mému vidění. V tom prostoru střední a východní Evropy se na mě obrací řada politiků, abychom se dokonce stali tím, kteří formulují ty věci. Ale... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Neprojevuje se to, pane ministře, ve výsledcích. Podívejte se, jak s námi Brusel jedná. Podívejte se na problém, který budeme zítra řešit v Poslanecké sněmovně, to je EIA, dopravní stavby, další věci. Podívejte se, jak nám hrozí s dotacemi, když nebudeme dělat to, co si ostatní státy přejí. To prostě není žádná silná pozice České republiky. Já bych rád, aby Česká republika měla silnou pozici, aby si dokázala třeba vyjednat výjimky, aby dokázala prosadit svoje zájmy v Evropské unii. Ale my v takové situaci nejsme. Já se obávám, že ta politika, kterou s panem premiérem děláte, k tomu ani nepovede. A budeme znovu a znovu překvapováni, já ne, vy budete překvapován, co nám Evropská unie přináší za nápady. Ale pokud nebudeme my jasně postupovat, nebudeme odmítat spolu s ostatními státy, tak to s tou Evropou dopadne špatně. A to není něco, co já bych si přál.  


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Já si myslím, že problém vaší strany byl, že v době, kdy jste byli vládní stranou, jste jediné, co jste dokázali, bylo právě to odmítání. Kdybyste se podíval na záznamy sněmovních debat, tak to tam z mé strany právě zaznívalo opakovaně, že slyším pouze to ne, ne, ne, ale nevidím tu snahu stát se součástí řešení. Já vás ujišťuju, že tohle je to, co se mi právě snažíme změnit. A myslím si, že to už se vlastně registruje, že podle i toho hodnocení, které Česká republika má, tak je z toho zřejmé, že jsme bráni jako partner, který nechce jenom věci odmítat, ale který je chce vytvořit. Naším cílem není odmítnout jenom tento návrh... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Pane ministře, my to řešení přinášíme. 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Naším cílem je vytvořit dostatečné množství spojenců na to, abychom předložili něco, co bude jiné, co nebude Evropu rozdělovat, co bude pozitivní. A tam potom udělejme to hodnocení. Uvědomte si, že tohle se bude hodnotit až za nějakou dobu, ne dneska, kdo bude v tom mít silný hlas. A já vás prosím o jedinou věc, pomožte nám s tím. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Od vaší strany máme konkrétní program, co se má dělat s migrační krizí, a taky v rámci naší frakce evropských konzervativců a reformistů postupujeme a jsme schopni něco prosadit na rozdíl od vašich europoslanců. Ano, já přijímám tu výzvu, pojďme se bavit, jaké jsou české národní zájmy, jak je budeme prosazovat a pak je společně prosazujme. Ale to se nedá udělat tak, že premiér řekne: mě nezajímá usnesení parlamentu, které přijali i jeho tedy vládní poslanci. Takto nemůžeme postupovat, tak skutečně v Evropě nic neprosadíme. 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Víte, že já jsem ochoten se v parlamentu vždycky bavit o každé otázce, která je viděna jako zásadní, a myslím naprosto vážně to, že nám můžete pomoci. Když nám v téhle budete skutečně snažit pomáhat vytvářet spojence v Evropě. Vy tam máte jiné politické strany jako spojence a já vám žádám vás pomožte nám s tím. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Vaše politická strana odmítá debaty v parlamentu o migrační krizi, o tom, aby nám premiér říkal, co bude prosazovat v Evropě přesto, že existuje takové usnesení v parlamentu. 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Ale to přece není pravda. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ať se každý na to podívá. Vy tady vyzýváte k tomu, abychom spolupracovali. My vás rádi podpoříme, když budete hájit zájmy České republiky. Ale to se zatím neděje. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pánové, já se omlouvám. 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Očekávám aktivní prostoje a těším se na ty debaty v parlamentu. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A já to budu považovat za takovou pozitivní tečku té vaší debaty. Děkuju vám, že jste byli v Událostech, komentářích a díky za to, mějte se hezky, na shledanou. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Na shledanou. 


Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:

Na shledanou. 

prof. Petr Fiala

předseda strany