5. května 2016

Posílení NKÚ rozšíří šikanu starostů

Pokud dají senátoři zelenou novele zákona o NKÚ a současně podpoří změnu ústavy, která už nějakou dobu v Senátu leží, budeme mít v Česku další bobtnající úřad. NKÚ už nebude kontrolovat jen ministerstva a veřejnou správu, ale bude si moci po navýšení počtu kontrolorů došlápnout i na státní podniky a především samosprávu. Tedy obce a kraje.

 
Osobně s rozšířením pravomocí NKÚ od začátku nesouhlasím. A nerozumím kapitulaci mnoha komunálních politiků v řadách vládních stran i opozice, kteří místo obhajoby zájmu obcí a krajů volání po silnějším NKÚ vyslyšeli a zákon přijali. 
 
Přesto bych byl shovívavější. Za předpokladu, že by někdo skutečně prokazatelně ukázal, že rozšíření pravomocí NKÚ s sebou přinese i lepší kontroly a úspěšnější odhalování nekalostí v hospodaření s veřejnými prostředky. Jenže s tím je potíž. 
 
Za prvé posílení kontrolních pravomocí NKÚ přichází ve chvíli, kdy systém kontrol v Česku připomíná džungli. Kontroly se opakují, překrývají a docházejí k rozdílným výsledkům. Mohu posloužit vlastním příkladem. Město Kdyně postavilo centrum vodní zábavy a sedm kontrol provedených v letech 2008–2012 potvrdilo, že financování jeho výstavby bylo v naprostém pořádku. 
 
Teprve osmá kontrola provedená dva roky po uvedení centra do provozu konstatovala údajné pochybení města. Nad ministerstvem financí jsme nakonec u soudu vyhráli. Mnoho měsíců ale nad Kdyní visela hrozba pokuty převyšující 100 miliónů korun. Byla by pro naše město likvidační.
 
Za druhé ani dosavadní výsledky činnosti NKÚ neslibují žádné zázraky. V letech 2012– 2015 bylo podáno k 20 kontrolním závěrům NKÚ celkem 26 trestních oznámení. Tři z nich byla odložena a zbývajících třiadvacet oznámení nebylo doposud uzavřeno. 
 
Za závěry, ve kterých NKÚ v čele s prezidentem Miloslavem Kalou odhalil údajná pochybení, tedy nebyl v praxi potrestán nikdo. V předcházejícím období od roku 1993 sice několik málo trestů padlo, zhruba 90 procent z celkového množství 186 trestních oznámení k 55 nálezům ale skončilo stejně. Bez výsledku. 
 
Ta čísla ukazují jediné. Závěry NKÚ sice dočasně zaplní stránky novin, následné prošetřování a soudní rozhodnutí je ale v drtivé většině případů nepotvrdí. V mezičase přitom mohou být kriminalizováni ti, kteří za údajná pochybení zodpovídají. Rozšíření pravomocí NKÚ proto nezlepší kontrolu v obcích a krajích, protože ta je už nyní dostatečná, řekl bych i nadbytečná. Tento krok ale zcela jistě přispěje k nejistotě a rozšíří prostor pro možnou šikanu starostů a komunálních politiků. 
Ing. Vladislav Vilímec

poslanec PČR
krajský zastupitel
místostarosta
místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení