2. května 2016

Inkluze české školství jednoznačně poškodí

Rozhovor s expertem ODS pro školství Václavem Klausem ml. pro deník Právo.


 Co vás vedlo k tomu, po letech vstoupit do ODS a kandidovat za rok do Sněmovny? Přece jen je to strana, která není zrovna na výsluní. 

Jestli budu kandidovat, to je zatím předčasné. Já to samozřejmě zkusím, ale ještě to vůbec není hotová věc. Proč, k tomu mě vedly dvě věci. Hodně mých známých, úspěšných ve svých oborech, se za posledních patnáct osmnáct let stáhlo z veřejného života. Udělali si kariéru, koníčky, rodinu… Tehdy byla země celkem bohatá a bylo jedno, jestli bude vládnout ten, nebo onen. Teď se to ale zhoršilo, stát začaly ovládat zvláštní skupiny a na lidi to doléhá v tisíci a jedné věci. Sílí tlak z Evropské unie, absence demokracie… A já jsem si řekl, že půjdu příkladem, že se budu víc vyjadřovat k věcem. Pak se to nabalilo automaticky, napsal jsem pár věcí, které se lidem líbily, ODS mě začala lákat, ať k nim vstoupím, předseda Petr Fiala mě přizval do expertního týmu. Nebyl to grandiózní plán, spíš to šlo krok po kroku. 

Zlákala vás, jakožto dlouholetého pedagoga, aktivní politika? 

Já jsem několik desítek let tvrdě pracoval, teď mám čas a prostředky jet debatovat s učiteli do Kolína a nemusím se bát, že mě někdo odvolá nebo mi bude existenčně vyhrožovat. Nemám příliš rád, když do politiky vstupují dvacetiletí lidé, co nikdy nepracovali, a jdou se tam živit. Tomu jsem nikdy nerozuměl. Politiku mají dělat lidé, kteří mají nějaké názory. 

Které zvláštní skupiny ovládají náš stát, můžete být konkrétní? 

Nastalo velké odtržení od toho, co si myslí normální občan a co si myslí elity, včetně politických. Řeknu vám to na příkladu: český zákoník práce mi vždy přišel strašně ve prospěch zaměstnanců. Učitele nemůžete vyhodit, pokud se neopije a neválí se ráno před sborovnou. V pořádku, byly volby, většina poslanců byla pro, tak se ten zákon schválil. To je demokracie a to jsem vždy respektoval. Ale teď máme migrační krizi, se kterou evidentně nesouhlasí 80 až 90 procent Čechů, a evropské, a často i české elity zastávají názor, že nesouhlasit je populismus, a to je věc, která mě vytáčí. Stát se vzdálil od většinového voliče. 

Kdyby to tak bylo, pak by vládní ČSSD a ANO nemohly být na prvních příčkách volebních průzkumů. Opozice, včetně ODS, za nimi velmi zaostává, a to máme dva a půl roku po volbách. 

Zcela upřímně, nevěřím drtivé většině průzkumů veřejného mínění, jsem bytostně přesvědčený, že výsledky dělají na zadání. Vidíme to třeba na Slovensku, kde byly rozdíly mezi průzkumy a realitou u jednotlivých stran v desítkách procent. Když se ale koukneme do celé Evropy, tak vidíme, že změna nastává. Stejně tak ve Spojených státech. Záleží to také na tom, v jaké kondici jsou ty opoziční strany. 

A v jaké kondici je teď podle vás ODS? 

Myslím si, že to hezky v televizi popsal komentátor Pečinka, když to připodobnil k pohádce, kde nejdříve museli kralevice polít mrtvou vodou, aby se jeho rány zacelily. To se i díky panu předsedovi Fialovi podařilo, a teď by to samozřejmě chtělo živou vodu, aby kralevic ožil a dostal se zpátky k pětadvaceti procentům a nespokojil se s tím, že to bude deset procent. 

Jak k tomu přispějete vy? 

Svou roli bych nepřeceňoval, strana je přece jen velká v regionech. Já jsem expert na školství, a aby se někdo stal ředitelem školy, musí být nejdřív učitel, což jsem taky byl. Kdybych byl mizerný učitel, nikdy bych se nestal zástupcem ředitele, a kdybych tu práci nezvládal, nestal bych se ředitelem. Tohle je to samé. Jsem přesvědčen, že strana, aby byla úspěšná, musí ve všech resortech přinášet věcná témata a snažit se přesvědčit lidi, že je skutečně bude hájit. Ve své oblasti se o to snažím. 

Váš otec, exprezident Václav Klaus, v rozhovoru pro Právo řekl, že byste mohl být tahounem transformačního procesu uvnitř ODS. Pomýšlíte na kandidaturu do vedení? 

Nejsem mluvčí svého otce, nevím, co vám řekl. Už jsem ale odpověděl na to, že jsou nějaké kroky, které člověk musí udělat. Já píšu články, které mají lidé rádi, ale tyhle věci většinou rozhodují volby. Teď je to naprosto předčasné. 

Pod vašimi články na Novinkách. cz jsou většinou souhlasné komentáře, což není úplně obvyklé. 

To se otočilo, ještě před dvěma lety mi všichni akorát nadávali kvůli otci. Teď kdybych tam napsal „kočka leze dírou, pes oknem“, tak mi zatleskají a napíšou mi, ať kandiduju na papeže. Je to zajímavý jev. 

Váš otec se k ODS vyjadřuje velmi kriticky, podle něj je obtížně reformovatelná. Nehádáte se kvůli tomu? 

V tomhle s tátou nesouhlasím. ODS by mohla určitě být v lepší kondici, ale z ideového hlediska je na tom rozhodně lépe, než byla koncem devadesátých let s Pilipem, Rumlem a Zielencem (bývalí místopředsedové, kteří stáli za tzv. sarajevským atentátem, po kterém v roce 1997 padla druhá Klausova vláda). Hlavně tu žádná jiná relevantní pravicová strana není. 

Je ODS schopná přinášet témata ve všech resortech? Moc to vidět není. 

Někde ano, někde méně. Ale nejsem v pozici, abych jako pan učitel hodnotil žáčky, kdo kde dobře pracuje a kdo hůř. Myslím si, že u nás by byla namístě větší „protestnost“ nebo lidovost, ale samozřejmě to není jednoduché. 

Jak přeměníte konzervativní stranu v protestní subjekt? 

Já vám řeknu konkrétní příklady. Nejsem vodák, ale dneska, když jedete na vodě, musíte mít schválené sjetí jezů od správy povodí. Je čím dál tím víc úseků silnic, kde vás neustále měří. Taťkovi, který to jednou rozpálí na sto čtyřicet, seberou papíry. Přibývá šikany živnostníků. ODS přirozeně vždy hájila svobodu, i teď se o to snaží. I co se týče migrační krize, nikdo se nás neptá. Evropa si odhlasuje, že sem pošle nějaké lidi, které tu obyvatelstvo nechce, ani naše vláda ne, nebo to aspoň říká. Ta protestní atmosféra se tu dá uchopit. Velký problém a velké téma je i inkluze ve školství. 

Mluvíte o migrační krizi. Má k ní vůbec ODS nějaký zřetelný postoj? 

Myslím, že má, ale z migrační krize vytěžila relativně málo. Jsou tu strany, které jiné téma nemají, a dohromady mají k deseti procentům. Já se víc snažím hájit národní zájmy. 

Mně připadá, jako by ODS měla jen dvě témata, a sice elektronickou evidenci tržeb a inkluzi. Není to málo? 

Takhle bych to asi nepojmenoval. Co se týče EET, to bude skutečně velká administrativní zátěž pro živnostníky. Nemyslím si, ba právě naopak, že by všichni živnostníci neměli jiný zájem než tajit peníze před berňákem. Ta myšlenka, že každý musí mít na hlavě div ne helmu s kamerou a 24 hodin denně nahrávat a posílat to na finanční úřad, jestli náhodou něco někde nepřijal v hotovosti, je šílená a myslím, že zrovna ODS tohle uchopila správně. Nemyslím si, že by měla pokračovat v osobních útocích na Andreje Babiše, to může přenechat Miroslavu Kalouskovi. Věcná kritika je zcela namístě. 

Přináší to vůbec ODS u voličů nějaké body? 

Body… člověk má hájit svoje názory, jak má země vypadat, a jestli to přinese půl procenta nebo tři procenta, je irelevantní. Když se podíváme na českou společnost, která je dost rovnostářská, tak pravice, kterou zastupuji já, asi nemá naději mít čtyřicet pět procent voličstva. Ale takové názory znít mají, je pro tuto zemi a její bohatství správné, aby zněly. 

Co se týče inkluze, vy se vyjadřujete v tom smyslu, že nám ji sem kdosi importuje, aby zničil české školství. 

To je asi trochu zkratka, ale že je sem inkluze částečně importována, to je jasné. Evropský soud vydal rozsudek, který něco nařizuje, lidi v Česku, kteří mají své kamarády v Bruselu, si to chtěli prosadit. Na propagaci inkluze už přišlo několik stovek miliónů. Tedy import neboli dovoz tady je. Že to poničí české školství, je jednoznačné. Nejvíc to poškodí chudáky děti ze speciálních škol. 

Speciální školy ale přece nikdo nechce rušit. 

To není pravda. Samozřejmě je chtějí rušit, jen to nechtějí říkat do novin. Speciální školy už dlouho nemají nárok na evropské dotace, drtivá většina z nich má mzdy ořezané na naprosté tarify, je čím dál těžší žáčka do takové školy dostat, i když to rodiče chtějí, přibývá papírů… Tlak na ně je obrovský. Formálně je nikdo od prvního září nezruší, ale budou muset vyučovat podle normálního vzdělávacího programu. To je, jako kdybyste chtěl v ČR zrušit holičství, ale bál byste se reakce lidí, tak byste řekl, že holičství může dál existovat, ale nesmí se v něm používat nůžky a holicí strojek. Drtivá většina takových škol je s láskou vedená, děti jdou většinou do učení, vyučí se a jsou začleněny do společnosti. Teď od září jim zruší šest hodin pracovního vyučování a místo toho jim dají tři hodiny cizího jazyka. Ty děti se dostanou při vší snaze jen k nejnižší úrovni, že poznají, že je to cizí jazyk. To je skutečně zločin na těch dětech. Myšlenka, že je od specialistů pošleme do normální školy, kde u nich budou sedět osmnáctiletí „asistenti“ s čtrnáctidenním kurzem… To je na inkluzi to nejhorší. Že to přinese klasickým školám akorát organizační problémy, to je také jasné. I že to bude stát miliardy. 

Že budou zdravé děti v denním kontaktu s postiženými, budou se jim učit pomáhat a žít s nimi, to přece není špatná myšlenka. 

Abychom si rozuměli, mluvíme o dětech s mentálním handicapem, ne o vozíčkářích. Je tisíc a jedna věcí, kde se ty děti mohou integrovat, ale zrovna ve vzdělání to jde špatně. Vezměte si, že v páté třídě už děti řeší složité slovní úlohy, a toto dítě napočítá do padesáti, nic mu to nepřináší. Jinak ty děti samozřejmě mají být spolu, a často spolu jsou. Když jsem byl ředitelem gymnázia, naproti byla speciální škola a ty děti k nám chodily na obědy, stál jsem s nimi ve frontě. Ty lidi do společnosti patří, to je logické, ale nemají se ničit organizace, které k jejich začleňování pomáhají, což jsou speciální školy. 

V minulém komentáři na Novinkách.cz jste se vyjadřoval k případu muslimské studentky gymnázia, podle vás by neměla nosit ve škole šátek. Není ale úplně jedno, co nosí žáci na hlavě, pokud se nejedná o zdravotní či kuchařskou školu, které mají jisté předpisy kvůli hygieně? 

Těžko to shrnout do jedné odpovědi. Článek byl o tom, že média a aktivisti vytvářejí hluboce lidské příběhy, toto je jeden z případů. České školství má spoustu chyb, ale jedna z dobrých věcí, které ještě zbývají, je prvorepublikový sekularismus. Že ve školách nemá místo ani politika, ani náboženství. Děti se nerozlišují podle speciálních potřeb a přání, nezáleží, jak jsou bohaté, ale jak se učí a jak se chovají. Tohle je strašně cenná hodnota. Šátek v jádru není náboženský symbol, nosí ho jen ženy, ukazuje jejich podřízenost. Není to nic, co by měl český daňový poplatník podporovat. 

To děvče ho ale nejspíš nosí dobrovolně. 

To děvče je tam nastrčené lidmi, co okolo toho dělají show. Když se ale podíváte kolem sebe, vidíte, že to jde dál a dál. Vidíte žáky, kteří se soudí, protože nechtějí podat učitelce ruku, támhle nesmí vařit vepřové, aby to někoho neuráželo, tam se zase nesmí mluvit o Vánocích… Na tohle obecně není lidské právo. Když se rozhodnu žít v Pákistánu, moje dcera také nepůjde do školy v minisukni. Je to normální slušnost ctít pravidla hostitelské země, ne si vybojovávat, aby se ta země změnila. 

Netrivializujeme ale celý ten spor na nošení šátků? Odpůrcům muslimů přece nevadí, že ta dívka nosí šátek, vadila by jim i bez něj. 

Jasně, šátek je samozřejmě symbol. Školství má být sekulární. Kdyby se někdo chtěl na Velký pátek ve škole bičovat důtkami, taky bych s tím nesouhlasil. 

(Autor: Jan Martinek)

Mgr. Václav Klaus

expert ODS pro oblast školství