20. dubna 2016

ODS: Novela školského zákona přinese jen chaos

Občanští demokraté kritizují novelu školského zákona, kterou dnes projedná Senát. ODS se staví proti povinné předškolní docházce, jednotným přijímacím zkouškám na střední školy a odmítá v představené podobě i inkluzi.

„Neustále mluvíme o tom, že ředitelé škol a učitelé jsou zahlceni stále dalšími a dalšími byrokratickými opatřeními, která jim brání dobře učit nebo řídit školy. Stávající návrh novely školského zákona je jedním z těchto negativních opatření. Jednotné přijímačky zamezí ředitelům výběr vlastních studentů. Povinná školka zvýší nároky na počty pedagogů a prodlouží školní docházku, aniž by se zvýšily znalosti, které děti na škole získají. Doufám, že si Senát zachová zdravý rozum a tento špatný zákon vrátí Poslanecké sněmovně,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Školským výborem Senátu prošel návrh na odklad nepřipravené inkluze. Pokud jsou děti tělesně postižené, samozřejmě mají navštěvovat běžné školy. Odmítáme bezbřehou inkluzi, která by znamenala zrušení speciálních škol a nekontrolované přijetí dětí s mentálním postižením do běžných škol. Nesmíme připustit snížení kvality vzdělávání. Bezhlavá opatření by se nakonec obrátila proti postiženým a nepomohla ani zdravým dětem,“ dodává senátor Jiří Oberfalzer.

„Tato novela školského zákona ztíží život řadě obcí. Nárok na školku od 2 let věku dítěte není na mnoha místech z kapacitních důvodů realizovatelný. Doufám, že Senát podpoří návrh výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a tento nárok ze zákona odstraní,“ uzavírá senátorka Veronika Vrecionová