15. dubna 2016

Nadáváním se školství nepomůže

Za silnými slovy se obvykle skrývají slabé argumenty. Tak je tomu i v případě komentáře Bohumila Kartouse ve středeční MF DNES. Prý jsem politický zbabělec, protože nechci dát peníze postiženým dětem a myslím si, že inkluze může za nízké platy učitelů. Nic z toho však není pravda.

 
Svá odvážná tvrzení Kartous vyvozuje ze špatně interpretovaných výroků Václava Klause ml., dlouholetého úspěšného středoškolského profesora, který si na základě zkušeností dovolil říci, že ve školách se má především vzdělávat a že spousty různých požadavků a tlaku jim tento základní cíl – kvalitní vzdělávání – komplikují. Pak také kritizoval inkluzi v podobě, v níž ji spustila ministryně Valachová. V tom je zřejmě ten problém.
 
Opakovaně se setkávám s tím, že kritizovat tuto chaotickou inkluzi se "nesmí". Jinak se člověk s překvapením dozví, že bojuje proti handicapovaným dětem. Inkluze v Česku přitom funguje, máme výborné speciální a praktické školy, dobrý systém integrace a nepotřebujeme nové experimenty. Špatný nápad je rušení přílohy rámcového vzdělávacího programu a cíl dostat všechny děti s lehčím mentálním handicapem do běžných tříd, stejně jako překotné posilování inkluze bez toho, že by se předtím změnilo financování regionálních škol.
 
Ano, s inkluzí v nové podobě nesouhlasím. Ne z politických a ideologických důvodů, kterými se řídí současné vedení ministerstva, ale na základě znalosti, přesvědčení a ve prospěch dětí. Stejné názory jsem zastával i jako ministr. Můžeme o našich názorech diskutovat, ale asi nepomůže, když si budeme nadávat. Právě s nálepkováním a urážkami se setkávám, když kritizuji současnou inkluzi. 
 
Bohumil Kartous napsal, že jsem byl jako nestraník dobrý ministr a že programu ODS pro vzdělání nelze nic vytknout. Asi jen to, že je to program ODS. Tak se hledají nesmyslné argumenty. Obvinit někoho ze zbabělosti je silná káva, měl bych se cítit dotčen. To nejsem, jen mě to mrzí od člověka, o němž jsem si myslel, že mu jde o vzdělávání v Česku a chce v jeho prospěch kultivovat i veřejnou debatu. 
prof. Petr Fiala

předseda strany