12. dubna 2016

Nehodlám si kazit dobrou náladu pomluvami a zákeřnými útoky

“Nehodlám si kazit dobrou náladu pomluvami a zákeřnými útoky, proto budu i nadále podobné věci řešit v klidu, pragmaticky, ale důsledně," říká expert ODS pro školství Václav Klaus ml.

Uplatnění práva na odpověď podle § 10 zákona č. 46/2000 Sb.
Uplatnění práva na omluvu


Vážená paní, Vážený pane,

obracím se na Vás v zastoupení svého klienta pana Václava Klause ml., nar. 10. září 1969 (dále také „Klient“), ve věci hrubé pomluvy uveřejněné v časopisu Respekt číslo 15/2016, 11. – 17. dubna 2016, v článku Erika Taberyho „Šmejdi z Blesku“.

Autor Erik Tabery ve zmíněném článku výslovně uvedl:

„Všichni, kdo jsou kampaní Blesku (nebo ODS, která ústy svého stínového ministra školství Václava Klause ml. dokonce mluví o postižených dětech jako o parazitech) nadšení, by si měli uvědomit, že jakmile jednou akceptujeme „právo silnějšího“, už se to nezastaví.“

Toto tvrzení je ve vztahu k mému klientovi zcela nepodložené a nepravdivé, a nezbývá nic jiného, než jej označit za hrubou pomluvu, kterou skutečně je.

Václav Klaus ml. zasvětil svůj profesní život vzdělávání mladých lidí bez ohledu na jejich sociální původ, náboženské vyznání, barvu pleti, či jejich postižení. Jako ředitel jednoho z předních gymnázií v Praze se aktivně podílel na výchově a vzdělání celé řady zdravých i postižených dětí, ve kterých společnost získala nespočet předních odborníků ve svých oborech.

Označení pana Václava Klause ml. za člověka, který se jakýmkoliv způsobem vyjadřuje o postižených dětech jako o parazitech je nehorázná a hrubá pomluva, která nemá a ani nemůže mít žádnou oporu v realitě. Takového vyjádření se Václav Klaus ml. ať již přímo nebo nepřímo nikdy nedopustil v žádném ze svých ústních, písemných nebo jakýchkoliv jiných projevů.

Je záhadou, z jakých zdrojů čerpal Erik Tabery při psaní svého článku „Šmejdi z Blesku“, jaké skutečnosti jej vedly k přesvědčení o oprávněnosti pomluvy mého klienta. Mohu se jen domnívat, že skutečným důvodem této pomluvy je rozdílnost politických názorů pana Erika Taberyho a Václava Klause ml. Žádný motiv – tím méně politický - nemůže ospravedlnit zneužití postavení šéfredaktora v celorepublikově uznávaném a respektovaném periodiku k dehonestaci mého klienta v očích veřejnosti, k čemuž mu účelově posloužily děti trpící zdravotním postižením jako „rukojmí“.

Jedná se o nepřijatelný exces z novinářské etiky, který by mohl obstát jedině v prostředí medií poplatných autoritativním režimům zneužívajícím svobodu slova k hájení partikulárních politických zájmů, avšak v realitě liberálního státu postaveného na principu svobody a nezávislosti myšlení, svobody slova a odpovědnosti medií vůči veřejnosti, nemá a nemůže mít své místo.

S ohledem na skutečnost, že nepodložená a hrubá pomluva uvedená v předmětném článku se dotkla cti, důstojnosti a soukromí pana Václava Klause ml., znevažuje jeho dosavadní profesní život a výsledky jeho pedagogické, odborné a veřejně prospěšné činnosti, uplatňuji u Vás z pověření mého klienta v zákonem stanovené třicetidenní lhůtě dle ustanovení § 12 odst. 3 tiskového zákona právo na zveřejnění odpovědi ve smyslu § 10 tiskového zákona.

V souladu s dikcí tiskového zákona vyzývám společnost Economia, a.s., IČO: 28191226, se sídlem Praha 8, Karlín, Pernerova 673/47, aby v deníku Respekt uveřejnila do 8 dnů ode dne doručení tohoto přípisu následující odpověď pana Václava Klause ml.:

Dne 11. dubna 2016 byl v deníku Respekt publikován článek „Šmejdi z Blesku“. V tomto článku jeho autor Erik Tabery uvedl nepodloženou a nepravdivou pomluvu, když o mně hovoří jako o člověku, který soustavně mluví o postižených dětech jako o parazitech.
Nikdy jsem se ve svém písemném, ústním nebo jakémkoliv jiném projevu nevyjádřil o dětech trpících zdravotním postižením jako o parazitech, ani jsem o nich nemluvil či psal žádným jiným hanlivým způsobem, a to ani nepřímo.

Dlouhá léta jsem působil na poli pedagogiky a aktivně se podílel na začleňování handicapovaných dětí do společnosti a ostře vystupoval proti jejich rozdílnému vnímání částí veřejnosti. Z pozice ředitele jednoho z gymnázií v Praze jsem pomohl vychovat řadu předních odborníku ve svém oboru z řad zdravých dětí i dětí postižených, a nikdy jsem mezi nimi nečinil žádné rozdíly. Naopak jsem práci s dětmi, které neměly to štěstí narodit se zdravé, vždy osobně vnímal jako privilegium i závazek pomoci jim překonat jejich postižení a najít svou cestu životem.

Nepravdivým výrokem o mé osobě ve shora označeném článku Erik Tabory zcela překročil hranice novinářské etiky a v očích veřejnosti poškodil moji čest a důstojnost nejen jako pedagoga, ale především jako člověka.

Václav Klaus ml.


Zároveň trváme na připojení omluvy pana Erika Taberyho k výše uvedené odpovědí, a to tohoto znění:

Vážený pane Václave Klausi,

dovolte mi, abych se Vám tímto omluvil za zcela nepravdivé a nepodložené tvrzení, které jsem uvedl ve svém článku „Šmejdi z Blesku“, publikovaném ve vydání časopisu Respekt číslo 15/2016, 11. – 17. dubna 2016, a jímž jsem Vás označil za člověka, který mluví o postižených dětech jako o parazitech. K dispozici jsem neměl žádné seriózní podklady ani relevantní informace, které by mě opravňovaly k takovému vyjádření, a uvědomuji si, že jsem tímto překročil hranici novinářské etiky a zasáhl do Vaší cti, důstojnosti a práva na soukromý život. Za to se Vám upřímně omlouvám.

Erik Tabery

Závěrem si dovoluji vyjádřit přesvědčení, že vydavatelství Economia,a.s., a jeho redaktoři se v budoucnu zdrží jakýchkoliv nepravdivých a nepodložených tvrzení o panu Václavu Klausovi a svou společensky žádoucí činnost budou vykonávat v souladu s pravidly profesionální etiky.
Očekávám Vaše vyjádření a jsem s pozdravem.


V Praze dne 12. dubna 2016

JUDr. Roman Jelínek, Ph.D.
advokát

Economia, a.s.
Vydavatel časopisu Respekt
Pernerova 673/47
186 00 Praha 8