12. dubna 2016

ODS: Porušování platných zákonů nelze tolerovat

Občanští demokraté podali stížnost k Ústavnímu soudu, jak avizovali již dříve. Pokračují tak v prosazování práv drobných podnikatelů a živnostníků. ODS také chce zařadit mimořádný bod na schůzi Sněmovny, která by se zabývala přiměřeností policejních zásahů proti odpůrcům čínského prezidenta. Občanští demokraté také požadují zřízení mimořádné komise ke kauze „Fajád“.

 
„Nelze tolerovat porušování zákona. Protože Poslanecká sněmovna by měla jít příkladem dodržování pravidel, podali jsme ústavní stížnosti, které upozorňují na porušení jednacího řádu, tedy zákona, ze strany vládní koalice při schvalování EET. Není přijatelné, aby vládní většina hlasováním rozhodla o tom, že se zákon již projednával dostatečně dlouhou dobu a ti, kteří dosud nevystoupili, takovou možnost již mít nebudou. Špatný je nejenom zákon o EET, ale i samotný způsob, jakým byl schválen,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.
 
„Věříme, že se stížností u Ústavního soudu uspějeme. V minulosti dal soud v podobném případu za pravdu poslanci Miloši Melčákovi. V minulém týdnu 5 našich poslanců, kterým bylo znemožněno přednést své argumenty v diskuzi, podalo individuální ústavní stížnosti. Individuální stížnosti jsou prvním krokem. Během 14 dní bude následovat společné podání s TOP 09 – návrh na zrušení zákona,“ říká poslanec Marek Benda.
 
„Postup policie během návštěvy čínského prezidenta v Praze vyvolal oprávněné reakce. Není přijatelné, aby kvůli vyvěšení vlajky vtrhla policie na akademickou půdu. Protože podobných excesů přibývá, budeme chtít od vlády vysvětlení. Zároveň budeme navrhovat zřízení vyšetřovací komise ke kauze „Fajád“, protože vláda ani přes opakované ujišťování neinformovala členy příslušných výborů o chybách, ke kterým došlo,“ dodává předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.