9. dubna 2016

Inkluze znásilňuje školství

Společné vzdělávání dětí v běžných základních školách je trnem v oku řadě odborníků, ale také politiků. A to i přes veškeré úsilí ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) zahnat jejich obavy. Senátor a dlouholetý primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) považuje inkluzi za znásilnění školství a sociální inženýrství.

 

Opozice se staví proti inkluzivním změnám ve školství, které mají přijít od letošního září. Jaké výhrady k tomu máte vy osobně? 

Tady někdo nabyl dojmu, že každý může dělat všechno. Jak říkal Vladimir Iljič Lenin, že i člověk s IQ 20 může dělat výzkumy... Ten problém je obecně neúcta k tomu dělat například zedníka. Pan Schulz má základní vzdělání a dvouletý knihovnický kurz, přesto dělá předsedu Evropského parlamentu, v Česku by nemohl dělat ani strážníka městské policie.

Pán Bůh rozděluje spravedlivě. Většina těchto dětí má nějaké jiné nadání, hudební nebo výtvarné, takže se pro každého najde uplatnění bez toho, aby se znásilňovalo školství. 

Co říkáte na angažování neziskových organizací v této oblasti? 

Představa, že bude mít každé takové dítě asistenta, to je právě představa neziskových organizací, kterým potečou miliony. Nemám nic proti neziskovým organizacím, ale v průběhu doby se z toho stal neuvěřitelný byznys. 

Vzpomínáte si, když jste tu novelu schvalovali v Senátu? Tušil jste, jak debatované téma se z toho nakonec stane? 

Všechny podobné nápady jsou velký problém. Řada senátorů byla samozřejmě proti tomu, ale vládní většina si to prosadila. Já vždycky říkám: ‚Podívejte se na sjetinu hlasování. Pokud najdete, že jsem podpořil nějakou blbost, pak mě můžete bít‘. 

Novela je schválena a paní ministryně to často připomíná. Co se dá proti tomu teď dělat? 

To je jednoduché. On prostě jen nebude fungovat a pak se opraví. 

Věříte, že to tak skutečně dopadne? 

Dopadne to tak. Tak to dopadá přece i s jinými věcmi, všimněte si té aféry s kruhovými objezdy. 

Rozhovor vyšel na Blesk.cz.

 

 

 

Jaroslav Kubera

předseda místního sdružení
místopředseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
člen regionální rady
1. místopředseda oblastního sdružení
primátor
zastupitel statutárního města
předseda senátního klubu