30. března 2012

Ministr Drábek si musí udělat ve financování sociálních služeb pořádek

Situace s financováním sociálních služeb v České republice je skutečně alarmující. Ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo apel zástupců neziskového sektoru vyslyšet a akutní situaci řešit. Zároveň by mělo konečně nastavit jasná pravidla financování sociálních služeb pro příští měsíce a roky.

Uvedla to poslankyně ODS a expertka na sociální oblast Lenka Kohoutová v souvislosti s dnešním jednáním poskytovatelů sociálních služeb s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem.
 
„Na problém s financováním sociálních služeb poslanci ODS opakovaně upozorňovali během celého loňského roku. Rostoucí obavy jsme vyjádřili také při projednávání rozpočtu ministerstva na listopadovém zasedání výboru pro sociální politiku, na který bohužel ministr Drábek ani nedorazil. Ministerstvo hrozící kolaps sociálních služeb po celou dobu přehlíželo,“ uvedla Lenka Kohoutová. „Není možné, aby byly azylové domy, stacionáře pro lidi s postižením a další sociální služby rukojmí v nevyjasněných vztazích mezi ministerstvem a kraji. Ministerstvo musí bezodkladně udělat pořádek v jejich financování a zajistit jejich důstojnou odměnu za práci, kterou stát neumí jinou cestou zajistit.“
 
Podle ní je důležité, aby součástí změn byla i jednotná pravidla pro financování sociálních služeb. „Je neúnosné, aby stát platil jinak azylový dům v Chebu a jinak v Ostravě. Stanovení jednotných pravidel a nastavení podmínek pro střednědobé a dlouhodobé plánování bude i nadále prioritou ODS v sociální oblasti. Tyto kroky jsou klíčem k efektivnímu a stabilnímu sociálnímu systému,“ dodala Kohoutová.
Lenka Kohoutová

členka vedení poslaneckého klubu PČR