7. dubna 2016

Školství musí být prioritou. Máme konkrétní řešení

Občanští demokraté dnes představili priority v oblasti školství. ODS přišla s konkrétními návrhy, které výrazně zlepší fungování škol a propojí vzdělávání s praxí. Prioritou je zvýšení platů učitelů. Petr Fiala se také chystá na diskuze s občany v regionech. Tématem bude školství, ale i migrace a další aktuální témata.

„V následujících dvou měsících vyjedu na diskuze s veřejností po celé České republice. Těším se na to. Během těchto cest vždy slyším spoustu nápadů co zlepšit, aby se aktivním a pracovitým lidem žilo lépe. Začínáme se školstvím, které patří mezi nejdůležitější oblasti. V nejbližší době se těším na 16 setkání ve všech regionech ČR. Mluvit chci také o migraci. Naše země musí zůstat bezpečná a suverénní. Představíme vizi moderní České republiky postupně i v dalších oblastech, jako jsou třeba zdravotnictví a moderní státní správa,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Vzdělání je budoucnost našich dětí.

Společnost si musí dobrých učitelů vážit! Tato vláda si více než učitelů váží pomatených ideologických projektů, například inkluze. Vážit si dobrých učitelů znamená navýšit nenárokovou část mezd, poslat peníze daňových poplatníků (140 mld.) školám. Pokud odbouráme výdaje na parazity školského systému a ve školství bude trocha racionality, mohou mzdy snadno přesáhnout 35 000,- Kč měsíčně. I na nyní decimované učňovské školství existuje lék. Zapojení i drobných živnostníků. Proč si nemůže například řezník vyučit 1-2 učně ročně a dostat na ně průměrný státní příspěvek 50 000,- Kč? Ale hlavně: Ve školách se má učit, ne se snažit pomocí nich ovládat společnost a živit spřátelené vlivové skupiny,“ komentuje návrhy ODS expert pro oblast školství Václav Klaus ml.