5. dubna 2016

Nejlepší ochranu půdy zajistí rodinné farmy

Ohrožení půdy vodní a větrnou erozí v naší zemi neustále roste. To zvyšuje rizika sucha na straně jedné a povodní na straně druhé – na tom se shodli všichni účastníci odborného semináře, který uspořádal v úterý 5. dubna, pod záštitou 1. místopředsedy Senátu Parlamentu ČR Přemysla Sobotky, Spolek pro obnovu venkova ve spolupráci se Státním pozemkovým úřadem.

 
„Podporuji taková odborná setkání, protože po brutální kolektivizaci zemědělství za komunistů a při současné politice dotovat pouze pro velké zemědělské podniky, chybí našemu zemědělství něco jako obyčejný selský rozum,“ uvedl Přemysl Sobotka.
 
Seminář představil celou řadu opatření na zvýšení ochrany půdy v ČR, od komplexních pozemkových úprav až po dotační programy ministerstev zemědělství a životního prostředí. „Pouze dotační programy ale nepomohou. Nejdůležitější je změna způsobu zemědělského hospodaření a tedy i změna současné zemědělské politiky,“ tvrdí vedoucí expertního týmu ODS pro oblast zemědělství a venkova, senátorka Veronika Vrecionová.
 
Optimální formou ochrany půdy je podle Vrecionové hospodaření na rodinných farmách. „Jejich přirozeným strategickým zájmem je předat obdělávanou půdu ve stejném a pokud možno lepším stavu následujícím generacím sedláků. Proto se i bez existence zákonů, vyhlášek, nejrůznějších povinností a evidencí o tento majetek odpovědně starají. Ze stejného důvodu není v zájmu rodinných farmářů ani prodej obhospodařované půdy, což v praxi znamená systémovou ochranu půdního fondu,“ zdůrazňuje senátorka Vrecionová.
 
Zemědělská politika vlády ale i přes uvedená fakta preferuje především ty zemědělské subjekty, které hospodaří na velkých nepřerušovaných lánech. Takové lány jsou ale hlavní příčinou klesající kvality půdy a vzniku erozí. „Tato politika je rizikem i pro velké zemědělce, protože na polích, z nichž mizí nejkvalitnější půda, nemohou dosáhnout potřebných hektarových výnosů, a tím prohrávají v konkurenci se zemědělci z jiných zemí EU,“ podotýká Vrecionová.