17. března 2016

Summit EU o dohodě s Tureckem

Hostem diskusního pořadu ČRo - Radiožurnálu byl místopředseda ODS Martin Kupka.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou si můžete poslechnout na ČRo - Radiožurnál.

 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

V Bruselu začíná odpoledne summit Evropské unie věnovaný dohodě s Tureckem, která by měla snížit počty migrantů mířících do Evropy. Ankara nabízí přebírat z Řecka běžence, kteří se do země dostali ilegálně výměnou za uprchlíky s nárokem na evropský azyl. Žádá ovšem významné navýšení finanční pomoci, urychlené zrušení vízové povinnosti a rozšíření přístupových rozhovorů s osmadvacítkou. Zejména poslední požadavek ovšem naráží na odpor jedné ze členských zemí Kypru. Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes uvedl, že je před začátkem vrcholné schůzky spíš opatrný, než optimistický. A já zvu do vysílání europoslankyni za KDU-ČSL Michaelu Šojdrovou. Dobrý den. 


Michaela ŠOJDROVÁ, europoslankyně /KDU-ČSL/:

Dobré poledne. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

A místopředsedu ODS Martina Kupku. Dobrý den. 


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Dobrý den. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Paní europoslankyně, jakou naději vkládáte v summit osmadvacítky, který dnes začíná. Jste spíš optimistická nebo opatrná jako Donald Tusk, jak to vidíte? 


Michaela ŠOJDROVÁ, europoslankyně /KDU-ČSL/:

Já myslím, že je potřeba být realistický, protože víme dobře, že pro Evropskou unii je to zásadní jednání. Ta dohoda by mohla znamenat uzavření, ukončení té nelegální migrace, konec obchodu s uprchlíky. To je pro Evropskou unii i pro Českou republiku samozřejmě zásadní úkol, zásadní cíl. Ale také víme, že Turecko si klade velké požadavky. Na druhou stranu bych chtěla upozornit, že ty požadavky jsou také určitými úkoly, které by muselo zase naopak Turecko splnit. Čili myslím si, že je to dohoda, která by mohla být přínosná pro obě strany. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Nicméně, paní Šojdrová, čekáte, že se na tom současném summitu, který se chystá dnes odpoledne, domluví státníci na něčem konkrétním? 


Michaela ŠOJDROVÁ, europoslankyně /KDU-ČSL/:

Jako občan i jako politik si myslím, že to je jejich odpovědnost, velká odpovědnost, kterou mají. Je vidět, že si to většina z nich uvědomuje. Já chápu, představitele Kypru, který dlouhodobě usiluje o uznání ze strany Turecka, že pro něho je to velký problém. Já tomu rozumím a také si myslím, že to je určitá šance, jak zvýšit tlak na Turecko, aby udělalo vstřícný krok, protože jinak nedosáhne zase naopak Turecko toho svého cíle, což je liberalizace víz, otevření přístupových kapitol a finanční pomoc. Čili je to jakási šance. Já tady vidím velkou šanci pro dohodu a pro pozitivní rozhodnutí. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane Kupko, zeptám se vás, jestli podle vašeho názoru se vyplatí Evropské unii přistoupit na turecké podmínky, které jsem na začátku shrnula, jestli je to nutné pro zmírnění uprchlické krize. 


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Já si nedovedu představit, že by Evropa přistoupila na všechny podmínky. Jsem přesvědčený o tom, že je to spíše vstup pro jednání ze strany Turecka. Nedovedu si představit, že by za daných okolností bylo tak jednoduché liberalizovat vízové povinnosti ve směru Schengen - Turecko. To si nedovedu představit právě proto, že to může znamenat významné zhoršení bezpečnostní situace. Myslím si, že úkolem státníků nepochybně je hledat dobré řešení pro evropské státy. To znamená, opravdu v okamžiku, když víme, že Turecko v tuto chvíli představuje klíčového partnera, zásadního partnera z hlediska ochrany před další vlnou, významnější vlnou uprchlické krize, tak je potřeba například v oblasti finanční pomoci zajistit, aby běženci v uprchlických táborech měli lepší podmínky. Je nezbytně nutné s Tureckem jednat, ale byl bych opatrný v tom, kam až Evropa má zajít. Dnes proběhl také výbor pro evropské záležitosti, jehož se bohužel jenom krátce účastnil premiér a možná se ani neseznámil s výstupem toho výboru, tedy hlasu poslanců, kteří se nevyslovili pro liberalizaci těch vízových podmínek s Tureckem, to by měl být také signál pro Českou republiku, pro premiéra, s čím do Bruselu odlétá. Nás zaráží a překvapuje, že se znovu nepodařilo předložit poslancům plný mandát, s nímž premiér do Bruselu letí. Děje se tak opakovaně, dává tak vláda jasně najevo, že se s poslanci nechce bavit o tak vážné otázce, jako je právě řešení uprchlické krize a to je zarážející. My jsme v tomto směru pro jasnou otevřenou diskusi, pro jasný názor nejen ve směru k poslanců, ale k české veřejnosti. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Tedy aby byla vláda otevřenější, říkáte, v tom co dělá. Paní Šojdrová, zeptám se vás, když jsme u premiéra Bohuslava Sobotky, ten upozornil, že by se neměly zvyšovat počty uprchlíků, řekl dnes a zopakoval na základě schváleného mechanismu, by je mělo přijmout Česko. Myslíte si, že to tak je, že bychom neměli přijmout víc lidí, třeba proto, aby se ta dohoda s Tureckem povedla, abychom byli v uvozovkách solidárnější? 


Michaela ŠOJDROVÁ, europoslankyně /KDU-ČSL/:

Především předmětem té dohody nejsou uprchlické kvóty. My předpokládáme, že platí zatím nařízení, které v České republice stanovuje těch necelých 2,5 tisíce uprchlíků a předpokládáme, že tedy platí toto nařízení a o větších počtech se zatím nejedná. Čili nepředpokládáme. Já bych jenom malinkou reagovala. Mě trochu mrzí tak kritika ve směru k vládě, protože jako poslanci Evropského parlamentu přestože hodně času trávíme v Bruselu, tak máme možnost i zde v České republice se setkávat jak se státním tajemníkem Tomášem Prouzou, tak s premiérem a vím o tom, že již minulý týden proběhlo projednání mandátu právě s Tomášem Prouzou, státním tajemníkem, v senátním výboru, jestli se nepodařilo tentokrát setkání přímo s premiérem, tak vím, že vždy přípravy na Evropskou radu i na rady jsou projednávány v obou parlamentních výborech pro evropské záležitosti. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Ano, abychom se jaksi nedostali. 


Michaela ŠOJDROVÁ, europoslankyně /KDU-ČSL/:

Musím říct, že ta otevřenost české vlády, spolupráce s poslanci i senátory, musím říct, že je nadstandardní a je to správné, je to nezbytné, protože je to společný zájem a tady ty partikulární zájmy musí jít stranou. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Abychom se nedostali do sporu o to, jakým způsobem vláda informuje nebo neinformuje poslance a parlament, protože o tom ta diskuse není. Já tady mám jednu zajímavou zprávu, kterou bych vám ráda přečetla a zeptala se vás na to, co si myslíte o tom, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker oznámil, že komise by měla navrhnout v dubnu členským zemím zavedení bezvízového styku s Ukrajinou. Co říkáte na ten návrh, třeba vy, pane Kupko, nejdřív. 


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Já bych byl opatrný v jedné věci, a má to samozřejmě souvislost i s případnou liberalizací víz pro Turecko, protože to může otevřít cestu i pro uprchlíky znovu z té jižní části z těch jižních destinací směrem do Evropy a v tom směru je to nebezpečné. Jinak já bych samozřejmě i větší liberalizaci v tomto směru vítal, ale je důležité dívat se na to s větším nadhledem a právě i ve vazbě na to, co se bude odehrávat, jak bude postupovat liberalizace víz s Tureckem. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Paní Šojdrová, stejná otázka i na vás. 


Michaela ŠOJDROVÁ, europoslankyně /KDU-ČSL/:

Ano, tak pokud se týká liberalizace víz s Ukrajinou, tak tam ten postup by také závislý na tom, jak Ukrajina plní své úkoly. Ona musí mít bezpečnou východní hranici, musí snížit míru korupce, tam byl přijatý teď v jejich parlamentu zákon protikorupční a snaží se bezpečnost na východní hranici zajistit. Samozřejmě to má tento vztah. Čili Evropská unie jaksi vyjádřila svoji připravenost, ochotu za podmínek, že Ukrajina bude plnit také své úkoly, své podmínky. Ale musím říct, že stejně tak liberalizace víz pro Turecko není jednostranný krok ze strany Evropské unie, ale Turecko musí zajistit zastavení liberalizace víz a musí změnit svoji vízovou politiku vůči třetím zemím, kde tedy Evropská unie nemá liberalizovaná víza, a to Turecko musí splnit. Čili já bych to uvedla na pravou míru. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Není to jednostranný akt. 


Michaela ŠOJDROVÁ, europoslankyně /KDU-ČSL/:

Že to není jednostranný akt a že z toho vyplývají pro Turecko podmínky, které Turecko naopak musí splnit a stalo by se více bezpečnou zemí, protože se jedná o země Afriky i Blízkého východu, kde musí omezit liberalizaci víz. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová, také místopředseda ODS Martin Kupka. Díky oběma, na shledanou. 


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Na shledanou. 


Michaela ŠOJDROVÁ, europoslankyně /KDU-ČSL/:

Děkujeme a na slyšenou. 

Mgr. Martin Kupka

místopředseda strany
uvolněný starosta obce
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení