14. března 2016

Vicepremiér Babiš prokazatelně lže

Tři poznámky ke kauze Čapí hnízdo. Za prvé, vicepremiér Babiš prokazatelně lže. V rozhovorech v minulosti mluví o tom, že Čapí hnízdo je nejlepší projekt, co vymyslel a nyní reaguje tak, že farma vůbec není jeho a patří nějaké firmě. Navíc opakovaně tvrdil, že kontroly u Farmy Čapí hnízdo neprokázaly žádné pochybení.

 
To je především zpráva důležitá pro voliče ANO. Výroky Andreje Babiše zní často hezky, ale nemusí být vždy pravdivé. Ale také je to věc, kterou by měl řešit premiér. Stejně jako ji ČSSD řešila, když se do lži zamotal její 1. místopředseda Michal Hašek a jednotlivé buňky ČSSD přijímaly usnesení, že člověk, který lže, nemá co dělat ve vedení strany a Bohuslav Sobotka trval na jeho odstoupení. Nezbývá, než si počkat, jak se ČSSD bude chovat teď a s jakou razancí bude Sobotka řešit kauzu lhaní svého prvního místopředsedy, dnes ne ČSSD, ale vlády.
 
Za druhé materiály, které se týkají postupu ROP Střední Čechy v poskytování dotace, jsou naprosto flagrantní ukázkou porušení postupu v čerpání dotací. Dne 15. prosince 2009 přijde žádost o zaslání 14 milionů na účet firmy Farma Čapí hnízdo a úřad jim je hned 17. února 2009 posílá bez prokázání proplacení faktur na tuto částku. Je zjevné, že postup úřadu k žadatelům o dotaci je více než „vstřícný“. Když dojde po kontrole auditem MF k udělení pokuty, Výbor rady ROP Střední Čechy ji z 99 procent promine a z 6 milionové pokuty je rázem 37 tisíc. Jako člen Výboru rady regionu soudržnosti ROP Jihozápad, kde probíhalo rozsáhle šetření policie, jsem „bohužel“ získal dost a ne vždy příjemných zkušeností s touto problematikou. Jako členové výboru jsme museli postupy úřadu vysvětlovat ve svědeckých výpovědích detektivům a následně i u soudu. Ať se pan premiér zeptá současného svého 1. místopředsedy ČSSD a ministra vnitra Milana Chovance a hejtmana Jiřího Zimoly, kteří byli členy Výboru stejně jako já, na co se jich policisté všechno ptali a jak by asi dopadli, kdyby hlasovali pro odpuštění pokuty skoro 6 milionů Kč. Co by jim na to řekly orgány činné v trestním řízení a hlavně co by si o sobě přečetli v mediích. To, že se ředitel tohoto úřadu stal náměstkem ministra MPO, vyznívá v kontextu informací, které ke kauze z útrob úřadu ROP Střední Čechy vyplouvají, jako řekněme ne úplně šťastný personální krok.
 
Poslední, co mne na této kauze zaujalo, byl výrok A. Babiše, který řekl, že jej „živí opozice, která se na ni zviditelňuje...“ Andrej Babiš je ministr financí, které je zároveň kontrolním a auditním orgánem pro správnost čerpání dotací z EU. Když se objeví tak závažné dokumenty, které ukazují, že ve firmách patřících do holdingu vlastněného ministrem, mohlo dojit k porušení pravidel čerpání dotaci, měl by se pan ministr zaměřit spíše na vysvětlení než se rozčilovat na opozici. V demokracii je právě tohle úkolem opozice a A. Babiš se svým hnutím ANO by se v opozici nechoval jinak. Kdyby se v takové situaci objevil kterýkoli z ministrů Nečasovy vlády, byl by mezi prvními, který by s výrokem, že „všeci kradnu“ požadoval jeho rezignaci. A nutno říct, že by to takový ministr nepřežil.
 
Babišovo ANO politicky vyrostlo na kritice politických chyb minulých vlád a zejména ODS. ODS za ně musela zaplatit a za některé nutno říct právem. To je ale přeci politika. Babiš už je nyní politik a lidé z ANO také a jsou vládní hnutí a musí nést odpovědnost.
 
Pokud ale ve včerejším vystoupení v pořadu Partie použije ministr financí odpovědný za kontrolu čerpání dotací argumenty typu, že ví, kdo v době dotace vlastnil Čapí hnízdo, ale neřekne to, je to jen další důkaz, že mentálně není schopen opustit svůj matrix, ve kterém za vše může opozice, a on přeci nic neudělal. Teď už nás může čekat snad jen investor strýček Vik a na konci bude muset asi chudák Faltýnek sníst směnku.
 
MUDr. Martin Kuba

člen výkonné rady
předseda regionálního sdružení