7. března 2016

Jsme proti zavádění nových daní

ODS důrazně odmítá návrhy vedení České lékařské komory na zavedení nových daní, a to tzv. zdravotní daně na tabák a alkohol. Již dnes patří český daňový systém mezi nejsložitější na světě a to i kvůli existenci vysokého počtu nejrůznějších daní, kterým náš daňový poplatník čelí.

Podle srovnání Světové banky je náš daňový systém 122. nejsložitější ze 189 sledovaných zemí. Jakékoliv zavádění nových typů daní by nás v tomto nelichotivém umístění posunulo ještě níže. Je absurdní, aby byl tabák a alkohol vedle spotřební daně a daně z přidané hodnoty zatížen ještě dalšími formami zdanění. Již dnes má stát prostřednictvím právě spotřební daně a DPH dostatečné nástroje k tomu, aby cenu těchto komodit výrazně ovlivnil. 

Vedení lékařské komory rovněž varuje před podfinancováním českého zdravotnictví a v této souvislosti hovoří jen o nutnosti pravidelného zvyšování plateb za státní pojištěnce, aniž by se jen slůvkem zmínilo o velmi nízkém podílu soukromých zdrojů na celkových výdajích na zdravotnictví v ČR ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi. Chceme-li nesocialistické, efektivní a kvalitní zdravotnictví, není cestou zvyšovat jen výdaje ze státního rozpočtu, a tím pádem i daně a odvody občanů, ale občany a pacienty v rozumné míře na financování českého zdravotnictví zainteresovat. Bylo tragickou chybou, že současná vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL zrušila zdravotnické poplatky, které žádného pacienta neruinovaly, ale do českého zdravotnictví přinášely soukromé zdroje a pacienty motivovaly k efektivnímu využívání zdravotnických služeb.

Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady