7. března 2016

Sociální bydlení po Česku

Dovolte mi, abych se ohlédl za seminářem, který jsem pořádal spolu s kolegy z Good Government Institutu v prostorách staré konírny v Poslanecké sněmovně. Seminář pod mojí záštitou měl nosné téma - „sociální bydlení“. Sociální bydlení je aktuální téma a bezesporu stojí za pozornost širšího okruhu zákonodárců.

Rozhodli jsme se proto s experty podívat na novou koncepci, která je předvojem nového zákona o sociálním bydlení v rámci diskusního semináře, cílem bylo představit pohled na problematiku sociálního bydlení, který by nabídli odborníci z různých sfér byznysu a veřejného sektoru. Věřili jsme, že právě tento vícevrstvý pohled na toto téma vyvolá zájem a rozpoutá zajímavou diskusi. 
 
Bylo mi potěšením, že se na semináři u „řečnického pultíku“ vystřídalo několik významných osobností a odborníků na danou problematiku. Koncept ministerstva představil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru z MPSV, dále zaujalo vystoupení Milana Taraby ze Sdružení nájemníků ČR, Tomislava Šimečka z Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR, Ivany Nesétové z Ministerstva pro místní rozvoj a občanského sdružení Centrom nebo například Tomáše Kubíčka z Hospodářské komory ČR a Pavla Klimenta z KPMG.
 
Jejich příspěvky přinesly do problematiky nejen náhled ministerstva práce a sociálních věcí, ale především náhled subjektů, kterých se případná nová úprava zákona bude přímo týkat. Je očividné, že jejich pohled přicházející ne z akademického prostředí, ale přímo z praxe je mnohdy lepší, než tisíc různých analýz. Zároveň jejich příspěvky přinesly do semináře kvalitu, ve kterou jsem doufal, a kvalitu, kterou zájemci o tento seminář asi předpokládali, protože se jich sešlo v sále takové množství (téměř 100), že se do něj ani nevešli. Takový zájem o seminář jistě potěší každého pořadatele.
 
Poté, co vystoupili všichni paneloví přednášející, rozběhla se diskuze, během níž mohli přísedící položit otázky jak vystupujícím přednášejícím, tak i poslancům, kterých se sešlo v sále rovnou několik. Jsem rád, že byl seminář úspěšný a jistě brzo podobný opět uspořádám. 
 
Pokud by někdo z vás měl zájem o prezentace přednášejících, pošlete mi zprávu na e-mail: stepan.krecek@ods.cz

 

 
Ing. Adolf Beznoska

člen výboru pro sociální politiku PS PČR
poslanec PČR