15. února 2016

Tisková zpráva k zasedání Zastupitelstva Středočeského kraje

Tisková zpráva k zasedání Zastupitelstva Středočeského kraje

1. Klub zastupitelů ODS Středočeského kraje navrhl jako bod dnešního jednání Zastupitelstva Středočeského kraje téma migrační krize, resp. jejích dopadů na města a obce kraje. „Chtěli jsme od vedení kraje slyšet, jaké jsou plány vlády ČR se zařízeními pro migranty na území našeho kraje“, říká zastupitel ODS Tomáš Vaněk. „Současná koalice ČSSD a KSČM, zřejmě inspirovaná praxí současné vlády, nepřipustila projednávání bodu na veřejném zasedání zastupitelstva. ČSSD a KSČM tak odmítá diskutovat s občany o jednom z nejvážnějších témat, kterému celá Evropa v poslední době čelí. Občané Středočeského kraje tak bohužel zůstávají závislí na nedostatečných informacích, které zejména vládní činitelé a poslanci občas „pustí“ na své facebooky, jako je tomu například aktuálně v Benešově, které mělo obavy z budování nového zařízení pro migranty“, říká zastupitel Tomáš Havlíček (ODS). Starosta středočeských Líbeznic a kandidát na hejtmana za ODS Martin Kupka uzavírá s tím, že: „Koalice ČSSD a KSČM hned na úvod dnešního jednání odmítla jednat o tématu migrační krize. Jak je kraj připravený na možné zhoršení situace, je ale důležitá otázka. Vedení kraje se zjevně rozhodlo před možnými problémy strkat hlavu do písku. To je špatná a nebezpečná politika“.

2. Krajská koalice ČSSD a KSČM rovněž odmítla zařadit na program dnešního zastupitelstva problematiku inkluze ve školství, ze které mají oprávněné obavy učitelé, ale i rodiče, kteří velmi realisticky očekávají pokles kvality vzdělávání způsobené tím, že na nově zařazené zdravotně i mentálně handicapované žáky není dnešní základní školství kapacitně ani personálně připravené. Přitom je projekt inkluze vládní „vlajkovou lodí“ ČSSD na centrální úrovni. Zastupitel Jan Skopeček (ODS) k tomu dodává: „na dnešním jednání schválila koalice ČSSD a KSČM dokument „Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ve Středočeském kraji 2016 – 2020“. Tento materiál je připraven ledabyle, obsahuje zastaralá statistická data, což vzbuzuje pochybnosti o kvalitě a vážnosti celého dokumentu. Dokument obsahuje spíše vágní formulace než jasný plán, jak zlepšit vzdělávání v našem kraji. Hlavně ale tento materiál neobsahuje nic o tom, jak se chce kraj vypořádat s inkluzí ve školách, což bude věc, která dolehne na naše školství velmi intenzivně. Je neuvěřitelné, že tímto hlavním tématem, které bude školstvím v následujících letech hýbat, se vedení kraje v předloženém materiálu ani nepokusilo vypořádat“.

3. Středočeská koalice ČSSD a KSČM má v oblasti školství další problém. „Ve vládě a v parlamentu sociální demokraté prosazují zavedení povinného posledního roku předškolní výchovy pro všechny děti. Jaké to bude mít dopady na Středočeský kraj, ale není nikdo schopen přesně vyčíslit. Je ale jasné, že v regionu s největším převisem poptávky nad nabídkou volných míst vyvolá takové opatření největší problémy. Ptali jsme se středočeských zastupitelů z vládní strany, jaká připravují opatření, aby vyřešili v mnoha obcích a městech další nárůst chybějících volných míst v mateřských školách kvůli vládní iniciativě. Zkušenosti přitom ukazují, že v sociálně vyloučených lokalitách představuje největší problém vynutit si už dnes devítiletou školní docházku. Změna školského zákona posun k lepšímu nezajistí, jen způsobí nové problémy a střední Čechy to postihne necitelněji. I proto navrhnou poslanci ODS, aby 10 let povinné školní docházky z novely zákona vypadlo“, dodává starosta Líbeznic a kandidát na hejtmana Martin Kupka (ODS).