5. února 2016

Komentář předsedy ODS Petra Fialy a Jany Černochové k propuštění a vydání Alího Fajáda a Chálida Marábího

Petr Fiala: Odpovědnost za průběh i veškeré důsledky akce Fajád nese především premiér Sobotka a jeho ministři, kterým jsou naše informační a bezpečnostní složky odpovědné. Průběh celé operace ukazuje na to, že premiér ve své řídící a koordinační roli těchto složek dlouhodobě selhává.
Obávám se, že tato informačně, politicky a bezpečnostně nezvládnutá akce bude precedentem, který poruší důvěru zahraničních bezpečnostních a informačních služeb v ČR coby důvěryhodného a spolehlivého partnera.
Přitom profesionální a hladká spolupráce českých a zahraničních bezpečnostních služeb je v kontextu rostoucích rizik v Evropě i v jejím okolí nutnou podmínkou k zajištění bezpečnosti našich občanů, ale například i českých vojáků bojujících za naši bezpečnost v zahraničních misích.


Jana Černochová: Jsme svědky naprostého selhání naší politické reprezentace, která v otázce propuštění a vydání Alího Fajáda a Chálida Marábího hraje nedůstojné divadlo s českou veřejností. Pět Čechů je podle veřejně vyřčených slov ministra obrany Stropnického (ANO) součástí výměny za dva agenty Hizballáhu. Podle ministra spravedlnosti Pelikána (též ANO) to tak není. Podle ministra zahraničí Zaorálka (ČSSD) naše země s teroristy nikdy nevyjednává. A aby byla vládnoucí koalice kompletní - vicepremiér Bělobrádek rozhodnutí Pelikána nerozumí a premiér Sobotka to korunuje slovy o tom, aby se lidé nebáli, že to vše prověří ÚOOZ.

Je třeba připomenout, že všichni tito ministři jsou členy Bezpečnostní rady státu, která ve středu zasedala, a kde zcela jistě muselo být vydání Alího Fajáda a Chálida Marábího tématem číslo jedna a všichni ministři mají o celé kauze bezpochyby dostatek informací. Nerozumím tomu, proč dělají z lidí hlupáky, kličkují, lžou a hází vinu na zpravodajské služby. Tohle je jejich selhání a měli by za něj nést odpovědnost. Ministerstvo zahraničních věcí s Ministerstvy obrany, spravedlnosti a vnitra by měly doporučit všem Čechům preventivně neopouštět ani hranice svého kraje, protože naše vláda jim bezpečí negarantuje, neb je nebezpečím sama pro sebe. Vyzýváme premiéra Sobotku, aby nám sdělil, který z ministrů jeho vlády tedy lže.