4. února 2016

Migrační vlna nekončí, ale spíše teprve začíná.

Dnes zveřejněná čísla o nelegální migraci za rok 2015 jsou varující. Cizinecká policie zajistila na území ČR o 77 % nelegálních migrantů více než v roce 2014. Na první pohled je zřejmé, že přestože Česká republika není doposud migrační vlnou plně zasažena, počet nelegálních migrantů za minulý rok strmě stoupl. V této souvislosti je třeba připomenout, že počet nelegálních migrantů, kteří během letošního ledna přišli do Řecka, je meziročně dvacetinásobně vyšší. Migrační vlna tak evidentně nekončí, ale spíše teprve začíná. Česká vláda se ale tváří, že se nás tato krize netýká.

Zatímco Dánsko, Německo a další státy EU přitvrzují migrační zákony, česká vláda nedělá žádná konkrétní opatření. Měla by si přitom vzít příklad např. z Dánska, které nedávno schválilo nové zákony, které zpřísňují podmínky pro získání pobytu, posouvají lhůtu pro spojování rodin z 1 na 3 roky, či snižují vyplácené kapesné o 10 %. V České republice jsme bohužel svědky toho, že naši vládní představitelé o migraci hodně mluví a předhání se v populistických prohlášeních, která ale nejsou podložena činy.

Problémy se nemají řešit ve chvíli, kdy nastanou. Povinností naší vlády je jim předcházet. Jedinou účinnou strategií je jasný vzkaz nelegálním běžencům, že Česká republika je nebude přijímat. Nelze však pouze verbálně varovat, ale i konat.