4. prosince 2015

Písemná interpelace na ministra spravedlnosti ve věci postupu státních zástupců

Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána ve věci postupu státních zástupců.

Vážený pan
JUDr. Robert Pelikán, Ph.D.
Ministr spravedlnosti vlády ČR
prostřednictvím předsedy Poslanecké sněmovny PČR
 
 
Vážený pane ministře,
 
obracím se na Vás ve věci postupu státních zástupců.
 
V nedávné době proběhla akce Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR (dále jen „ÚOOZ“) s názvem „Vidkun“. Při této příležitosti mě napadá několik otázek na postup státních zástupců, kdy případ nebyl konzultován s Generální inspekcí bezpečnostních sborů (dále jen „GIBS“), v jejíž gesci by měl podle zákona být, ale ÚOOZ.
 
Ráda bych se Vás v této souvislosti dotázala na následující otázky. Je pravdou, že si státní zástupce může pro svojí spolupráci libovolně vybírat nejen policistu, který bude věc šetřit, ale dokonce i soudce? Není tento postup nezákonný? Pokud není, nejedná se o systémovou chybu, která by měla být odstraněna? Neměl by každý mít právo nejen na svého nezávislého a zákonem stanoveného soudce, ale i další orgány činný v trestním řízení? Znamená to tedy, že žalobce si určuje, kdo je a není vhodný se danou věcí zabývat bez ohledu na zákon? Vnímáte to jako problém? Pokud ano, jaké kroky se chystáte podniknout k nápravě?
 
Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.
 
S pozdravem
 
Mgr. Jana Černochová