2. prosince 2015

Písemná interpelace na ministra spravedlnosti ve věci úniků informací

Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána ve věci úniků informací.

Vážený pan
JUDr. Robert Pelikán, Ph.D.
Ministr spravedlnosti vlády ČR
prostřednictvím předsedy Poslanecké sněmovny PČR

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás ve věci úniků informací, které jsou u nás bohužel častým jevem během vyšetřování trestných činů.

V současné době probíhá akce Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování s názvem „Vidkun“, která sebou opět mj. přinesla i celou řadu úniků informací, které měly být součástí spisu či jiných citlivých dokumentů souvisejících s probíhajícím trestním řízením. Někteří novináři se v této souvislosti pravděpodobně dostali k informacím, které mohly ze spisu orgánům činným v trestním řízení (dále jen „OČTŘ“) tzv. uniknout. Média se až s podivem často odkazují na různé dokumenty a spisy a uvádějí nejenom informace, ale i počty stran dokumentu, ze kterého čerpají.

Ráda bych se Vás v této souvislosti dotázala na následující otázky. Myslíte si, že jsou nebezpečné úniky informací o probíhajících trestních řízeních? Vnímáte to jako problém? Pokud ano, mohlo by to ohrožovat další vyšetřování OČTŘ? Můžete potvrdit, či vyvrátit že úniky informací nepocházejí z řad státních zástupců? Pokud nedochází k únikům informací z řad státních zástupců, je možné, že by k nim docházelo například ze strany soudu či příslušníků Policie ČR? Vyšetřuje někdo takové úniky informací a případně je i sankcionuje? Jaké budou Vaše další kroky v této věci?

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová