16. ledna 2016

Nominační projev Alexandry Udženija

Projev k volbě na post 1. místopředsedkyně ODS

Vážený pane předsedo, vážené delegátky, vážení delegáti, dámy a pánové,

jmenuji se Alexandra Udženija, přátelé a známí mě znají jako Sandru a ostatní většinou řeknou „to je ta s tím divným příjmením“. V ODS jsem s Vámi 13 let a bez ohledu na vše dobré i zlé, co jsme prožili, bych těchto 13 let za nic nevyměnila!

Jsem komunální politik a dlouhodobě působím jak na městské části, tak na hlavním městě Praze. Za tu dobu znám běžné problémy našich občanů, ale nejsou to jen komunální témata, o kterých s lidmi hovořím. Poslední dobou mám pocit, že už nelze přehlížet, co všechno se na nás valí z horních pater politiky a jak je běžným lidem zasahováno do soukromí.

Jak řekl Johann Wolfgang von Goethe: "Kdo v demokracii spí, probudí se v diktatuře." Já jsem se proto nejvíce zaměřila na boj proti elektronické evidenci tržeb a kontrolnímu hlášení, protože jsem přesvědčená, že zejména tyto nesmyslné nástroje, které jsou ale ve své podstatně hodně nebezpečné, přináší omezování svobody jednotlivce a podnikání. Je nám zde neustále předhazováno, jak to báječně funguje v Chorvatsku. Dámy a pánové, víte, proč mám tak divné příjmení? Protože je chorvatské a mám v Chorvatsku půl rodiny. To, že mnozí z nás se tam jezdí opalovat, užívat si prázdnin, že je tam krásné moře a sluníčko, neznamená, že je tam krásná a slunečná ekonomická situace. Podívejme se na ekonomická čísla Chorvatska. A podívejme se, kde je chorvatská ekonomika. Kde jsou chorvatští socialisté, kteří tam všechna tato represivní opatření zavedli, a to jak elektronickou evidenci tržeb, tak kontrolní hlášení? Víte, kde jsou? Ano, jsou v opozici! V listopadu minulého roku totiž prohráli volby.   

Víte, co je problém socialismu? Že Vám nakonec dojdou peníze ostatních lidí, protože stát žádné nevytváří. Budoucnost a prosperita je v inovacích. Inovace jdou ruku v ruce s konkurenceschopností a s investicemi do vědy a výzkumu. Prosím, nevnímejte tuto větu jako nějakou prázdnou frázi jen proto, že je dnes slovo inovace v každém titulku. Nejbohatší země světa jsou a budou poháněny hlavně inovacemi, s výjimkou těch bohatých na přírodní suroviny. Toto téma by mělo být vlajkovou lodí pravicové strany.

Právě tato vize jde ruku v ruce s naším bojem proti přebujelému byrokratickému monstru. Naši podnikatelé potřebují čas na inovace a investice, ne na papírování, na neustále kontroly a šikanu ze strany úřadů. Lidé, kteří se nebojí investovat a modernizovat, zajišťují lepší budoucnost dalším generacím. Tito lidé si zasluhují od politiků a českých vlád speciální péči. Podporujme také vzdělanost a otevřené a kritické myšlení. Vytvořme lidem prostor a aktivitu nechme na nich! Distancujme se od falešných liberálů, díky kterým byla ODS v minulosti nucena sama zavádět některé regulace. Buďme konzervativní v hodnotách, ale opravdu liberální v ekonomice. Poučme se z chyb, které jsme udělali, a už je nikdy neopakujme!

Víte, já když přesvědčuji své dcery, že se mají učit, a chci po nich nejlepší známky, tak každé z nich říkám: „Nenutila bych tě do toho, kdybych věděla, že na to nemáš. Ale protože vím, že na to máš, tak pro svoji budoucnost uděláš maximum.“

Dámy a pánové, proč se stejnou optikou nedívat i na český průmysl a české podniky? Jsem přesvědčena, že český průmysl, české podniky, a hlavně české hlavy a ruce mají dostatek potenciálu na to, abychom v žebříčku zemí postupovaly vzhůru.

A co nám v tom brání? Novodobý kolektivismus a celoevropský ústup od liberálního tržního hospodářství. Je nám to nejčastěji prezentováno pod zástěrkou ochrany demokracie, dodržování lidských práv a obrany našich základních svobod. Socialisté z nás chtějí svou pokryteckou rétorikou o spravedlnosti, rovnosti, solidaritě a multikulturalismu udělat beztvaré stádo. Tato stádnost je nám také agresivním způsobem vnucována rudo-zelenými aktivisty, kteří se společnosti prezentují jako jediní nikým nevolení vyvolení, kteří mají patent na konání dobra a prosazování spravedlnosti.

My musíme hájit práva a potřeby našich voličů. Musíme hájit své názory, i když třeba nejsou zrovna populární. Nebojme se článků v novinách, nebojme se populismu socialistů a babišovců. A pokud svá slova podložíme činy, tak ani naši voliči nebudou brát ohled na to, co kde nějaký pisálek napsal nebo nějaký populista říká. Buď budeme trvat na svých principech, nebo to můžeme zabalit!

Základní povinností nás všech, všech členů ODS, je hájit lidi, kteří si zakládají na své originalitě a individualismu. Rozmanitost a originalita je cestou pokroku a neustálého rozvoje společnosti a je opakem průměrnosti a šedi. Jak může fungovat tržní ekonomika a kapitalismus v Evropě, ve které je jeden z hlavních pilířů čerpání dotací? A přitom se dnes za největší hřích každé vlády považuje to, že nedostatečně čerpá evropské dotace. Což je naprostý ekonomický nesmysl. Takový systém je prostě nemocný.

Musíme už konečně začít křičet, že:

Podnikatel není sprosté slovo!

Soukromé vlastnictví není sprosté slovo!

Zisk, úspěch a motivace nejsou sprostá slova!

Motivovat především mladé generace, aby uměly šetřit a poté investovat, považuji za svou povinnost a za povinnost ODS. Říkám: „Nestyďte se za to, že něco máte a že něco umíte. Buďte hrdí na to, že jste něco dokázali. A neberte ohled na ty neschopné a závistivé, kteří v životě ničeho nedosáhli.“

Dámy a pánové, první místopředseda má být první na barikádách, stát vedle předsedy, hájit naše názory, naši politiku a bojovat za naši svobodu. Ti, co mne znají, vědí, že se barikád rozhodně nebojím.

Bojujme za svobodu, bojujme za ODS!

 

Aleksandra Udženija

předsedkyně klubu zastupitelů ODS v Praze