14. ledna 2016

Samochvála Andreje Babiše vs. skutečnost

Andrej Babiš nechal na stránkách ministerstva financí uveřejnit článek s názvem Změny v rozpočtovém určení daní přinesou obcím miliardu. Některé jeho pasáže jsou až úsměvné urputnou snahou obhajovat nepovedenou novelu zákona o rozpočtovém určení daňových výnosů.

Ministr financí se dokonce pochválil, že samosprávám vyšel vstříc zrušením 30procentního podílu na zálohách fyzických osob. Pan ministr si to ovšem trochu zjednodušil. Nejedná se pouze o zálohy, ale o výnos daně z příjmů fyzických osob na základě daňového přiznání, z něhož těžily zejména aktivní obce podporující na svém území rozvoj podnikání.

Tvrzení pana ministra, že vyslyšel přání starostů, je zcela mimo realitu. Starostové totiž jeho novelu nepodpořili. Nepovedenou novelu odmítlo jak Sdružení místních samospráv, tak i Svaz měst a obcí ČR.

Změny ve financování obcí dopadnou počínaje příštím rokem na některé obce velmi tvrdě. Například jen v Plzeňském kraji, ve kterém je v současnosti 501 měst a obcí, bude na nových pravidlech prodělávat 52 obcí. U ostatních se toho mnoho k lepšímu nezmění. Konkrétně třeba obec Hradiště v domažlickém okrese přijde o 23 procent svých příjmů. Tratit budou i šumavské obce v pohraničí.

Skandální je, že při hlasování poslanci neměli k dispozici dopady nových pravidel financování na konkrétní obce. Usnesení Poslanecké sněmovny požadující zaslání těchto údajů prošlo před Vánoci většinou pouhého jednoho hlasu a proti vůli pana ministra financí. Je zřejmé, že tyto údaje nechtěl dát z ruky. Musel dobře vědět, že navzdory své mediální samochvále připravil na obce podraz.

Ministr Babiš se ale pochválil hned dvakrát. Prý úspěšně vybírá daně. Jenže zvýšit inkaso DPH při vysokém růstu ekonomiky někde v úrovni pěti procent pouze o 2,8 procenta žádný úspěch není.
Z pohledu starostů je ale zásadní jiná informace. Uplynulý rok přinesl překvapivě lepší výsledek inkasa daně z příjmů fyzických osob na základě daňového přiznání, ze kterého před přijetím kritizované novely plynulo obcím zmiňovaných motivačních 30 procent. Z čísel představených ministerstvem financí vyplývá, že se na této položce vybralo dokonce o 100 procent více než v minulém roce. Ještě před Vánoci přitom ministr Babiš a senátor ČSSD Radko Martínek jako faktický předkladatel změn ve financování obcí ve sněmovně tvrdili, že tento výnos neustále klesá. Jak je vidět, tento argument stál od začátku na hliněných nohou.

K novele zákona o rozpočtovém určení daní je proto nutné se vrátit. Do zákona by se měla vrátit motivace obcí vytvářet příznivé podnikatelské prostředí a zvyšovat daňové výnosy ve prospěch obecní kasy, a tedy ve prospěch svých obyvatel. Skončit by měly neustálé pokusy o centralizované glajchšaltování daňových výnosů, které samosprávu vrací před rok 1989. Tedy do doby, kdy ani žádná samospráva neexistovala. Kroky ministra financí zatím bohužel obce pouze poškodily a žádnou pozitivní motivaci nepřinesly.
Ing. Vladislav Vilímec

poslanec PČR