22. prosince 2015

Kontrolní hlášení DPH je další nesmyslné opatření, kterými zatěžuje vládní koalice podnikatele

Předseda ODS Petr Fiala v živém vstupu polední zpravodajské relace TV NOVA hovořil o mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny o kontrolním hlášení DPH.

 

Celý rozhovor s předsedou ODS můžete zhlédnout na TN.CZ. 


moderátor:

Na poslední chvíli se dnes opoziční poslanci snažili stopnout takzvané kontrolní hlášení DPH, které sice schválili už loni. Do praxe měla ale novinka přijít 1. ledna příštího roku. Na mimořádné schůzi tak opozice letos naposledy potrápila své vládní kolegy. Ve sněmovně je od rána i reportérka Bára Divišová. Báro, jak jednání probíhá? 



Bára DIVIŠOVÁ, reportérka TV Nova:

Dobré poledne. Ve sněmovně je dnes od rána rušno, byť velká část poslanců chybí. Na mimořádně svolané schůzi se dnes opoziční poslanci snažili prohlasovat odložení takzvaného kontrolního hlášení, což je vlastně novinka, nová povinnost podnikatelů, která jim ukládá od 1. ledna příštího roku vlastně dokládat daňovým úředníkům měsíc co měsíc přehled všech faktur. Zavedení kontrolního hlášení poslanci odhlasovali už loni, nicméně do praxe má vstupovat od 1. ledna příští rok, za pár dní a tomu se snažili dnes opoziční poslanci zabránit tím, že svolali mimořádnou schůzi. Ministr financí Andrej Babiš toto okomentoval slovy, teď budu citovat: „Opoziční poslanci podporují podvodníky, kteří okrádají stát o 80 miliard ročně.“ A co na tato slova, nejen na tato slova opozice, na to už se zeptám lídra ODS Petra Fialy, kterému tímto přeju dobrý den. 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Dobrý den. 



Bára DIVIŠOVÁ, reportérka TV Nova:

Jaká je vaše reakce na tato poměrně ostrá slova ministra financí? 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

To je úplně nesmyslná argumentace. To opatření je naopak zaměřeno na poctivé podnikatele, kteří budou tady plošně dokazovat, stát bude dostávat informace, které vůbec nepotřebuje a těch velkých, těch skutečných podvodníků, těch se to vůbec nebude týkat. Je to další nesmyslné opatření, kterými zatěžuje Andrej Babiš a vůbec vládní koalice podnikatele, brání jim v tom, aby podnikali. Dokonce to kontrolní hlášení může vést i k tomu, že někteří živnostníci spolu s těmi dalšími opatřeními, někteří živnostníci a drobní podnikatelé budou muset svoji činnost ukončit. A to je přece to, co nechceme. 



Bára DIVIŠOVÁ, reportérka TV Nova:

Ta dnešní mimořádná schůze vlastně ani nezačala, byť jste byli v jednacím sále přes 2,5 hodiny, tak nakonec jste si neodhlasovali program, tudíž vlastně před půl hodinou plus mínus skončila. Jaké jsou teď vaše další možnosti a co máte v plánu, abyste zabránili zavedení kontrolního hlášení dál? 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Vládní koalice nevyužila šanci, kterou jsme jí dali. Odložení té účinnosti o 1 rok by umožnilo podnikatelům se aspoň na to lépe připravit. Tady je potřeba říct, že stát zanedbal svoji povinnost. Ten zákon byl schválen před rokem, ministerstvo financí nedokázalo na to podnikatelskou veřejnost připravit. Podle různých analýz sotva pětina podnikatelů je dobře připravená na kontrolní hlášení, přitom jsou tam vysoké sankce. My jsme chtěli dát podnikatelům takový malý vánoční dárek, odložit to o 1 rok, všichni by se na to mohli lépe připravit, pokud by už se to vůbec nezrušilo. Toho vládní koalice nevyužila. Samozřejmě ty možnosti opozice jsou nyní velmi malé, ale my uděláme všechno pro to, abychom v budoucnosti takovéto omezující věci, jako je kontrolní hlášení, zrušili a podnikatelé se mohli věnovat podnikání. Je potřeba taky říct, že Česká republika, vláda, stát má dostatek nástrojů na to, aby kontroloval podnikání, ale nemusí to dělat tímto opravdu brutálním způsobem. 



Bára DIVIŠOVÁ, reportérka TV Nova:

Pan ministr financí Andrej Babiš ale dnes na tiskové konferenci hlásil, že vlastně proběhla rozsáhlá informační kampaň, a tak jaké vy máte informace o tomto, proběhlo to, neproběhlo? 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Je potřeba si uvědomit, že řada profesních komor, Hospodářská komora, Advokátní komora je pro odložení kontrolního hlášení. My jsme na tiskové konferenci měli zástupce podnikatelů, který jasně řekl, že nebyli dostatečně informováni. Ty informace přichází v posledních týdnech, a to je opravdu špatně. 

Bára DIVIŠOVÁ, reportérka TV Nova:

Já vám moc děkuji za komentář. Od nás je to pro tuto chvíli ze sněmovny vše. Hezký den.