8. prosince 2015

Události, komentáře ČT24 na téma: Bezpečnost vs. svoboda

Bezpečnostní rada státu na večerním zasedání projednala nový systém, který by nás měl ochránit před případnými útoky teroristů – obsahuje čtyři stupně ohrožení a radí veřejnosti, jak se v takových situacích chovat. Potřebujeme mimořádná bezpečnostní opatření, o kterých jednají politické špičky? A nevzdává se západní civilizace dobrovolně svých svobod jen kvůli strachu z terorismu? To byly otázky pro 1. místopředsedkyni poslaneckého klubu ODS a členku bezpečnostního výboru Sněmovny Janu Černochovou.

Celý rozhovor s poslankyní Janou Černochovou můžete zhlédnout na ČT24.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 

Bezpečnostní rada státu projednává nový systém, který by měl být užitečný v případě případných útoků teroristů. Přesněji řečeno, škálu ohrožení a také rady lidem, jak se v takových situacích vlastně chovat. 


Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor: 

Policie na letišti, zvýšená ostraha některých budov. To vláda zavedla po teroristických útocích ve Francii. Jenže zatím není jasný manuál, jak při různých hrozbách mají opatření vypadat. 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/ (záznam): 

Teď je potřeba se podívat do hloubky, podívat se na dejme tomu primárně i nastavení bezpečnostních stupňů, i to bude dnes předmětem debaty na bezpečnostní radě. Ty stupně by měly být čtyři. 


redaktorka: 

Stupeň 0. 


Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor: 

To je ideální stav, kdy bezpečnostní služby nemají žádné informace o hrozbách. Byla to v podstatě situace před teroristickými útoky. 


redaktorka: 

Stupeň 1. 


Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor: 

Ten by de facto platil teď. Víc policistů v ulicích a výzva od vlády, aby byli lidé obezřetnější. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/ (záznam): 

To jsou opatření, která v tuto chvíli platí a není důvod, abychom je zvyšovali. Samozřejmě že bychom je zvýšili v okamžiku, kdy bychom měli nějaké konkrétní poznatky, ale žádné nemáme. 


redaktorka: 

Stupeň 2. 


Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor: 

To znamená blíže neurčené riziko vůči České republice. V tomto případě může dojít už k rušení kulturních nebo sportovních akcí. Může být také omezen pohyb v určitých oblastech, třeba v metru.


redaktorka: 

Stupeň 3. 


Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor: 

To je vysoká míra jistoty, že se něco stane. V takovém případě může dojít k povolání vojáků nebo jiných bezpečnostních sborů na pomoc policii. Vladimír Keblúšek, Česká televize. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Se mnou ve studiu už sedí Jana Černochová, členka výboru pro bezpečnost. Dobrý večer. 


Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost PS PČR /ODS/:

Dobrý večer. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A proti ní Roman Váňa, předseda výboru pro bezpečnost, dobrý večer i vám. 


Roman VÁŇA, předseda výboru pro bezpečnost PS PČR /ČSSD/:

Dobrý večer. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já začnu u vás, paní poslankyně. Vy jste nedávno na závěr takového svého jednoho stanoviska napsala takovou řečnickou otázku - jak bude Vláda České republiky bránit bezpečnost i stabilitu naší země v dalších dnech? Už vám dala vláda odpověď? 


Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost PS PČR /ODS/:

Pevně věřím, že v těchto chvílích, kdy jedná Bezpečnostní rada státu, tak ty odpovědi hledá. Na druhou stranu celá řada legislativních norem, která prochází Poslaneckou sněmovnou v těchto dnech, tak dává odpověď na tuto otázku, protože v tuto chvíli jsou ve třetím čtení tři zásadní armádní zákony, z vlády asi v lednu dostaneme na stůl v Poslanecké sněmovně návrh o zbraních a střelivu, změnu zákona o zbraních a střelivu a těch záležitostí, které se týkají i rozpočtu a navyšování rozpočtových prostředků ať už pro Armádu České republiky, kdy výbor pro obranu navrhl dokonce nad rámec toho, co vláda navrhla navýšení o 2,2 miliardy, 280 milionů korun, tak to všechno jsou opatření, která, jak pevně věřím, tak k nějaké stabilitě a samozřejmě i pocitu bezpečí občanů České republiky budou vést. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Kdybych nevěděl, že jste opoziční poslanec, tak řeknu, že jste spokojená, že v zásadě vláda podle vás koná, že to všechno jde dobrým směrem. 


Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost PS PČR /ODS/:

Pane redaktore, já si myslím, že v otázkách bezpečnosti a obrany naší země by se poslanci neměli dělit na opoziční a poziční, že jsou to tak zásadní otázky pro život nás všech, že já odmítám hrát opoziční politiku v takto zásadních věcech, které se dotýkají každodenního života všech. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pojďme tedy k těm zásadním věcem. Pane Váňo, co je podle vás ta klíčová věc, která z toho mimo jiné, co tady zaznělo, ale třeba i nezaznělo, v tuto chvíli je klíčová věc právě pro tu bezpečnost? 


Roman VÁŇA, předseda výboru pro bezpečnost PS PČR /ČSSD/:

Důležité je, že máme dosti dobrou legislativu, kterou navíc uplatňujeme. To je třeba problém migrace, který my v podstatě nemáme. A je to přesně proto, že máme tvrdý zákon azylový a velmi důsledně ho uplatňujeme na rozdíl od jiných zemí v Evropě, třeba Německa, které porušuje i evropskou legislativu. Takže to je věc, která nám napomáhá. Stejně tak zbraňové zákony, velmi přísné, teď jsme doladili chyby, které se ukázaly u těch excesů v Uherském Brodě a Vrběticích a v podstatě zase velmi přísný, velmi kvalitní zákon. To znamená, budou-li prostředky na jejich uplatňování, to znamená dost policistů, dost třeba kontrolorů v oblasti výbušnin a podobně, pak jsme na dobré cestě, že bychom těm excesům mohli zabránit, pokud možno tedy se dá zabránit některým, typu, že se někdo zblázní, tak samozřejmě ta obrana moc není. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Nechci nic podobného přivolávat, ale koneckonců vláda, respektive tedy, Bezpečnostní rada na vládě jedná o tom stupňovitém systému těch jednotlivých ohrožení, systém ohrožení. Je tohle to věc, která podle vás nějakým způsobem může k něčemu pomoct nebo může něco vyřešit nebo je to až ta následná věc? A proč to vlastně jaksi bezpečnostní rada chce? 


Roman VÁŇA, předseda výboru pro bezpečnost PS PČR /ČSSD/:

Ten systém stupňů ohrožení je spíše zjednodušení vyhlašování těch informací jak pro veřejnost, tak pro bezpečnostní složky. Mělo by být jasně dáno, co který stupeň znamená a jak se v takovém případě chovat. A to zase jak pro veřejnost, tak i pro složky, které tomu budou bránit. Ten systém je ve světě běžně používaný a je to spíše zjednodušení, zároveň ale by tento zákon nebo na něj navazující mohl obsahovat konkrétní i třeba nová oprávnění pro některé složky, typicky třeba pro ministerstvo vnitra nařídit uzavření hranic, což je speciální oprávnění, které bychom asi do budoucna možná i využili. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pokud se nemýlím, tak Spojené státy od toho upustily, Německo to v zásadě také nepoužívá, je to k něčemu? Není mnohem lepší, když, nedej bože, nějaká taková situace nastane, operovat okamžitě, začít řešit ty situace podle toho, jak jsou potřeba a ne podle nějakých předpřipravených stupňů? 


Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost PS PČR /ODS/:

Já si myslím, že v České republice se ten systém krizového řízení a stupňů ukázal a osvědčil třeba na povodních, kdy vlastně při vyhlašování různých stupňů povodní, jsou tři, tak přesně všechny složky, které participují na tom, aby nenastal nějaký problém, tak přesně všechny složky vědí v rámci krizového řízení, co mají dělat. Takže já si myslím, že to špatný způsob není, ale k tomu, co tady zaznělo, abych nebyla jenom ta, která chválí vládu České republiky za legislativní kroky, za to, že na rozdíl od některých jiných představitelů státu ubezpečuje veřejnost, že bude připravená. Já mám velikou obavu z toho, že se nám nepodaří podle předpokladů a plánů obou ministrů těch silových resortů, ať už ministra vnitra nebo ministra obrany, zrekrutovat dostatečný počet lidí profesionálů, kteří budou pomáhat v rámci těchto složek, ať už se jedná o Policii České republiky nebo o Armádu České republiky, o aktivní zálohy, kde bohužel je v naší populaci stále málo ochotných lidí se stát profesionálním vojákem, policistou anebo se stát dobrovolníkem na úrovni aktivních záloh. A to si myslím, že je obrovský úkol pro nás všechny, abychom se i díky těm normám, které teď máme ve třetím čtení, jsme se o to snažili při přípravě těch norem, aby ty zákony byly náborové, aby skutečně mladá generace se odhodlala k profesionální kariéře v ozbrojených či bezpečnostních složkách, což bohužel zatím ten podstav je obrovský, a to je něco, co ve mně vyvolává obavy. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já neříkám, že by to určitě vyřešilo speciální ministerstvo, ale objevuje se tady také myšlenka v té současné migrační krizi nějaké speciální ministerstvo na jednu stranu pro migraci, na druhou stranu pro integraci. Je tohle to věc, která by mohla třeba teď a potom následně třeba pro ty integrační situace pomoci? 


Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost PS PČR /ODS/:

Já si myslím, že rozšiřování počtu ministerstev nevyřeší ten problém. My tady můžeme v rámci České republiky se snažit o nastolení bezpečnostních opatření, být připraveni na nějaké krizové scénáře, ale ten problém bohužel se odehrává nebo bohudík svým způsobem se odehrává někde jinde, odehrává se na té vnější hranici Schengenu a tam si myslím, že nám nepomůže 10 nových ministerstev, ale pomůže skutečně silný hlas v rámci Evropské unie, pomůžou jasná opatření, která, na kterých budou ty státy participovat a nejsou těmito opatřeními kvóty, které nařizují jednotlivým státům, kolik mají migrantů umístit ve svých zemích. To já považuji za fatální chybu. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Paní poslankyně tady zmínila Evropu, byl to Bohuslav Sobotka, který říkal, že to jednotlivé země samotné nezvládnou. Je podle vás Evropa dostatečně jednotná v tuto chvíli, aby ten problém zvládla, nebo je potřeba nějaká, a já nechci použít výraz federalizace, ale nějaká další evropská integrace k tomu, aby překonala tento problém? 


Roman VÁŇA, předseda výboru pro bezpečnost PS PČR /ČSSD/:

Evropa v tuhle chvíli není dost jednotná, protože se nedokázala shodnout na základním funkčním řešení. Žádná instituce to nevyřeší, to se musí vyřešit trpělivým vyjednáváním, jednáním. My to děláme celou dobu, snažíme se, aby ten náš hlas rozumu zněl v Evropě. Ale trvá to trošičku dlouho, více než jsme si představovali, i když dnes už mnohé státy dávají za pravdu nám, že jsme tu pravdu měli. Ale je jisté, že to žádný stát sám nemůže vyřešit, zvláště proto, že jsme srostlí s těmi ostatními státy. Pokud by Německo udělalo nějaké výrazné opatření, které by přelilo tu vlnu migrační k nám, tak by to byl výrazný mimořádný problém pro Českou republiku, takže i naše kroky musíme komunikovat s našimi sousedy a partnery v rámci Evropské unie. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já vím, že vy jste známá kritička Bruselu za to, jak koná, respektive nekoná podle vašich slov v rámci této migrační krize. Na druhou stranu integrace, lepší komunikace, je to věc, která může pomoci? 


Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost PS PČR /ODS/:

Určitě. To jsou věci, které se v minulosti ukázaly, že selhaly v těch zemích, které měly větší počty migrantů a rozhodně není cesta správným směrem to, co udělala v těch posledních dnech Evropská komise, která po pařížských teroristických útocích, se rozhodla, že omezí svobodu nás všech vlastnit zbraně, které, jak tady správně říkal kolega Váňa, tak podle naší české legislativy ta norma je velmi přísná, naopak si myslím, že by se státy Evropské unie do nás mohly učit a tímto opatřením, které navrhuje vlastně v rámci té směrnice omezit zbraně různého typu, ad absurdum airsoftové pistolky a paintballové pistolky, na ně budete muset mít zbrojní průkaz. Tady opravdu ta úvaha, že by si, že by si některý terorista nebo útočník opatřil legálně zbraň, je naprosto lichá. Prostě když si někdo tu zbraň bude chtít na černém trhu opatřit, tak si jí opatří a tato směrnice naopak svobodné právo držet zbraň na vlastní ochranu nám všem. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já bych se zastavil u jednoho momentu, který jste zmínila, a to je ta svoboda nebo svobody. V situaci, která je dramatická, řekněme, je vyhrocená, nepodléháme právě tomu, že můžeme jaksi být mnohem náchylnější k odevzdávání určitých svobod? Například Slovensko dnes přitvrdilo ty vydávací vazby, respektive vazby za terorismus a tak dále, není tohle to, že se může stát, že Evropa potom podlehne tomu strachu a začne odevzdávat dobrovolně nějaké své svobody? 


Roman VÁŇA, předseda výboru pro bezpečnost PS PČR /ČSSD/:

To se může stát, to je velmi obvyklé v rámci mimořádných událostí. Já bych se velmi nerad dožil v České republice či v Evropě něčeho podobného jako protiteroristického zákona ve Spojených státech amerických, který umožňuje dělat cokoliv s kýmkoliv. To je z našeho pohledu nepřijatelné. A samozřejmě jak už jsme řekli na začátku, Česká republika má výhodu, výhodu v té kvalitní legislativě, která už je nastavená tak, že v podstatě ty problémy dokáže řešit i v případě, že nastanou a budou větší. My v tuhle chvíli i po té analýze po mimořádných událostech v minulém roce nevidíme potřebu nějakým způsobem ty bezpečnostní zákony zpřísňovat. Ony jsou přísné už teď dost a je třeba je pouze řádně uplatňovat a vymáhat. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Paní poslankyně, stejná otázka i na vás, neodevzdáváme zbytečné některé své svobody právě ze strachu před něčím, co by mohlo přijít? 


Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost PS PČR /ODS/:

Já si myslím, že někteří členové vládní koalice se o to snaží, nemyslím tím teď konkrétně pana ministra vnitra, myslím tím jiného člena vládní koalice, a to ať už teda systémem elektronických pokladen, kdy přesně to je to pojetí svobody, které ztrácíme těmito registry. Obecně registry, regulacemi svobody ztrácíme. Na druhou stranu v těch bezpečnostních otázkách já jsem schopná akceptovat to, že některá ta opatření budou platit dočasně, ostatně i o tom hovoří současná legislativa v rámci těch různých nouzových stavů, že pokud se nějaké represivní opatření přijme, tak se má přijímat na určitou část území a na dočasnou dobu, takže tohle asi je věc, se kterou se umím smířit. Ale i já bych nebyla ráda, abychom na úkor toho, co se děje ve světě kolem nás, ztráceli jednu svobodu za druhou, jako se tomu právě teď zrovna aktuálně děje v Evropské komisi ohledně těch zbraní. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Vy jste zmínila jméno ministra vnitra Milana Chovance, tak možná pojďme se podívat za ním, který v tuto chvíli by měl být připraven na úřadu vlády. Dobrý večer, pane ministře. 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:

Dobrý večer. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pokud se nemýlím, tím, že vás vidím, tak skončila bezpečnostní rada, můžete mi říct, zatím to vypadá, že migrace se nám vyhýbá, o čem vlastně bezpečnostní rada v tuto chvíli jednala? 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:

Bezpečnostní rada státu projednávala poměrně široké penzum otázek včetně migrační krize, včetně toho posouzení možného dalšího vývoje dejme tomu v horizontu příštího půl roku. Jednali jsme o takzvaném protiteroristickém balíčku, což je změna z některých zákonů platné legislativy v České republice. Řešili jsme otázku infrastruktury, kterou máme ještě k dispozici na hranicích, pokud by bylo potřeba obnovit hraniční kontroly, zatím to byla analýza čistě směrem k hranici česko-rakouské a dostali jsme úkol udělat stejnou analýzu na všech hranicích České republiky s ostatními státy. Samozřejmě především začneme Slovenskem a Polskem pro nějakou případnou migrační vlnu z Ukrajiny. Byla to široká debata a hlavní téma bylo migrace, terorismus a opatření České republiky k posílení bezpečnosti českých občanů. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Když mluvíte o protiteroristickém balíčku, tak je tam nějaká novinka, kterou chystáte? 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:

Žádné zásadní novinky. Je tam i otázka, abychom, dejme tomu, zpřesnili případné odebírání trvalých povolení a pobytů u lidí, kteří by mohli odjíždět bojovat jak za Islámský stát nebo na Ukrajinu, je to opatření směrem k posílení kybernetické bezpečnosti, přenosu dat. Debatovali jsme o bezpečnostním auditu, který bychom chtěli zadat, který by případně popsal bílá místa, která jsou v jednotlivých segmentech bezpečnosti v České republice. To není jenom čistě bezpečnost, policie, armáda, to je životní prostředí, otázka ochrany vodních zdrojů, datové přenosy, kybernetická bezpečnost, ta debata byla velmi široká a máme poměrně velké množství úkolů z dneška jako ministerstvo vnitra. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já bych se možná zastavil velmi drobně a stručně u toho, co jste zmínil, to znamená to, těch lidí, kteří odjíždí bojovat do těch zemí konfliktu, koneckonců Austrálie, tuším, že nedávno oznámila, že bude takovým lidem odebírat občanství. Je to něco podobného, o čem třeba i Česká republika uvažuje? 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:

My chceme být pouze připraveni, pokud by se něco takového stalo, my nemáme informace o tom, že by český občan bojoval v řadách Islámského státu, ale je to jedna z oblastí, kde je potřeba... 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ale na Ukrajině třeba ano. 
 

 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:

Samozřejmě, jsou to čeští občané, kteří tam pravděpodobně bojovali. Otázkou je, jestli je opatřením brát občanství. Chceme zpřesnit právní analýzu a my si stále myslíme, že existuje porušení zákona ve smyslu, že bojovali v cizí armádě, tam je potřeba pouze doupřesnit otázku, co to je cizí armáda cizího státu, pokud se jedná o povstalecké skupiny, které nemají status státu tak, aby česká legislativa toto zpřesnila. My jsme o tom debatovali už s panem ministrem Pelikánem před několika měsíci a je potřeba pouze zpřesnění té legislativy, aby stát byl připraven i pro tyto potřeby. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A poslední otázka, ta mimořádná opatření, která v tuto chvíli ještě jsou stále v platnosti, tím, že ta situace neeskaluje, budou i nadále trvat? 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:

My bychom je chtěli udržet do konce roku. Samozřejmě v době, kdy budou vánoční svátky, chceme dát lidem oprávněně pocit bezpečí. Nemáme žádné informace, že by na území České republiky měl být spáchán teroristický čin, přesto v současné době lidé nakupují, shromažďují se ve velkých počtech nebo ve větších počtech v nákupních střediscích, na kulturních akcích a ta přítomnost policie je z našeho pohledu ku prospěchu věci už jenom z pocitu bezpečí pro občany. A pokud se nic zásadního nestane, tak si myslím, že tato opatření budou odvolána někdy začátkem příštího roku. Když se podíváme na ty stupně nebezpečí v rámci teroristických útoků, tak dneska jsme de facto na tom stupni jedna, to je ten nejnižší stupeň a budeme ho odvolávat pravděpodobně v lednu. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane ministře, děkuju vám za vaší účast v dnešních Událostech, komentářích. A děkuju také vám, paní poslankyně a pane poslanče. Díky, na shledanou. 


Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost PS PČR /ODS/:

Děkujeme za pozvání. Na shledanou. 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:

Děkuji za pozvání, hezký den, na shledanou 


Roman VÁŇA, předseda výboru pro bezpečnost PS PČR /ČSSD/:

Na shledanou. 

 

Mgr. Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
starostka