7. prosince 2015

Rekordně špatný rozpočet Středočeského kraje na rok 2016

Krajská koalice ČSSD a KSČM dostala do vínku, bez svého přičinění, navíc o více jak 1,7 mld. Kč příjmů oproti schválenému rozpočtu 2015, které měla šanci rozdělit na priority vedoucí k rozvoji Středočeského kraje. Přesto sociální demokraté s komunisty připravili rozpočet sice s rekordní bilancí, ale také rozpočet rekordně špatný. Kvůli stávající krajské koalici pokračuje podfinancování oblastí, jako je školství, údržba silnic, či reprodukce majetku příspěvkových organizací. ODS nemůže hlasovat pro rozpočet,

O nedobrém hospodaření krajské koalice ČSSD a KSČM svědčí rostoucí běžné výdaje o více jak 11 %. Rostou sice i kapitálové výdaje, tedy investice, ale poslední léta naznačují, že vedení kraje nebylo schopno z důvodu špatné projektové přípravy vyčerpat veškeré rozpočtované investiční výdaje a neustále tyto prostředky přesouvá na další období. Bylo by nyní zázrakem, pokud by rada rozpočtované prostředky skutečně využila v plné výši. Rozpočtované výdaje na investice jsou tak spíše „jen na oko“, realita bude pravděpodobně výrazně nižší.

Rozhoduje-li něco o budoucí prosperitě kraje, bude to bezesporu vzdělání a kvalifikace jeho občanů. Je trestuhodné, pokud stávající vedení kraje posílá do této oblasti méně prostředků než v minulosti. Nemůžeme se smířit s klesajícími prostředky na reprodukci majetku příspěvkových organizací, který je kvůli dlouholetému podfinancování v nedobrém stavu. Stejně tak prostředky na údržbu silnic ve výši 1,3 mld. Kč jsou stále nižší, než byly např. v rozpočtu r. 2008, který připravovala ODS a kde na silnice šlo cca 1,5 mld. Kč.

Rozpočet Středočeského kraje je ze strany ČSSD a KSČM připraven špatně a nevyužívá potenciál, který mohl být při jeho sestavování pro rozvoj kraje a kvalitu života v něm využit. ODS proto rozpočet na r. 2016 nepodpoří a doufá, že v příštím roce bude zvolena taková politická reprezentace, která na rozdíl od ČSSD a KSČM bude investovat více nejen do školství a silnic Středočeského kraje, ale bude se celkově lépe starat o krajský majetek, který je v řádu miliard Kč.