27. listopadu 2015

ODS: Seznámíme vládu s příběhy živnostníků

Občanští demokraté požadují odložení účinnosti zákona o kontrolním hlášení DPH. Během třetího čtení zákona o elektronické evidenci tržeb chce ODS seznámit koaliční poslance s konkrétními příběhy živnostníků, kterým registrační pokladny způsobí velké potíže.

  
Občanští demokraté vysvětlují, v čem je zákon o kontrolním hlášení nebezpečný: „Stát bude znát každou fakturu, čili cenovou politiku firem platících DPH. De facto tak končí obchodní tajemství. Sebelepší zabezpečení dat nemůže zabránit selhání lidského faktoru. Zákon navíc zavádí velmi přísné tresty za drobná pochybení, dokonce lze udělit pokutu, i když poplatník nijak nepochybil. Ministerstvo financí s informační kampaní zaspalo a velká část plátců DPH o nové povinnosti neví. A nespraví to ani dopis, který pravděpodobně v reakci na naši kritiku v minulém týdnu podnikatelům ministerstvo rozeslalo. Proto jsme podali návrh, který účinnost zákona odkládá, zároveň chceme svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, abychom mohli návrh projednat co nejdříve,“ říká předseda ODS Petr Fiala.
 
ODS také vyzvala živnostníky, aby se podělili o svůj názor na EET: „Obrovský zájem nás překvapil. Přišly nám stovky odpovědí, toho si velice vážíme. Jsou to bohužel často smutné příběhy. Někteří drobní živnostníci budou muset pověsit svoji živnost na hřebík, náklady jsou pro ně neúnosné. Chceme s těmito příběhy seznámit vládu a koaliční poslance, aby svůj postoj vůči elektronické evidenci tržeb ještě přehodnotili a dali šanci všem aktivním a pracovitým lidem,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 
Tiskové konference ODS se zúčastnil také Jakub Cortés, pražský antikvář, který stojí za iniciativou neregistruj.cz  „Vytvořil jsem petici proti registračním pokladnám, proto neregistruj. Jsem živnostník, prodávám knížky za 5 korun, tisknout pokaždé účtenku je šílenost. To by zákazníci nevydrželi. Proto jsem spustil jednoduchý web, sbírám podpisy proti velkému bratrovi. Není správné, aby stát šmíroval každého člověka, navíc vím, že spoustu menších podnikatelů to zlikviduje,“ říká Jakub Cortés.
 
 
Občanští demokraté se zároveň podělili o jeden ze zaslaných příběhů:
 
Dobrý den,
 
jsem podnikatelkou v malém městě, 10 000 obyvatel i s okolím, provozuji rozvoz pizz a jídel. Svou práci dělám už 8 let a baví mě. Jsem v práci kromě 13 státních svátků v roce celý rok, denně od 11. do 22. hodiny.
 
Přátel a rodiny si tedy neužiji a to mám dceru, ale jsme v malém městě a dělat někde za 9 tisíc na tři směny by vyšlo asi nastejno. Zaměstnance nemám a nikdy jsem neměla, nemohu si je dovolit. Pracuji ve své pizzerii já, manžel, můj tatínek rozváží a moje maminka pomáhá při pracích v kuchyni, když to jde. Máme udělaný rozvoz z domu, takže v práci jsem skutečně pořád. Zaplatím suroviny, pojistky, naftu, sociální a zdravotní, telefony a rozhodně se nedá říci, že bych si žila na vysoké noze, ale jsem za to ráda a jsem svým pánem. Registrační pokladny by pro mě znamenaly velké negativum asi ve všech směrech: pořízení je pro mě velmi nákladné, wi-fi, když žijeme v dolině, věčně vypadává. Nedovedu si živě představit, když přijde večer, lidé volají jeden za druhým a naklikávat vše zvlášť. Lidé často platí stravenkami, z kterých si sodexho a další berou asi 8 %, ale ať se k tomu vrátím - lidé budou muset hlásit, když budou platit stravenkou, abych jim to mohla napsat do účtenky? Co když bude nějaká smyšlená objednávka, které bohužel tu a tam bývají, případně někdo volá opilý - usne a už neotevře a my pizzu musíme buď prodat za nižší cenu někomu známému či vyhodit. Nebo jak to bude? Nerozumím, jak ten systém bude fungovat, jak to stihnu? Nebo si pan Babiš myslí, že můj tatínek, kterému je 70 let a který mi rozváží, bude chodit s mobilní aplikací a bude lidem na místě, kam přijede s pizzou, tisknout účtenku někde ve vesnici z mobilu, kde není ani signál?
 
Registrační pokladny, proboha to nemůže snad nikdo zvládnout? Nebo ano, velké restaurace, hotely možná, ale já jako malinký živnostník, který maká non stop, dře na úkor všeho, je z malého města určitě ne.
 
Co by pro mě pokladny znamenaly? Katastrofu!
 
paní Hana