25. listopadu 2015

Lidová písnička a také pomoc hasičům

Dobré zprávy ze senátu

Okolo Frýdku cestička, V Hodoníně za vojáčka, Vínečko bílé a mohl bych jmenovat desítky dalších. To vše jsou známé lidové písničky, které jsou v autorském zákoně a nejen tam nazývány výtvory tradiční lidové kultury.

Přestože tyto lidové písničky nemají známého autora a ochrana podle práva autorského se na ně nevztahuje, jsou všichni provozovatelé živé hudební produkce nuceni předkládat 10 dní předem tzv. kolektivnímu správci - Ochrannému svazu autorskému (OSA) program produkce s uvedením jmen autorů a názvů děl.

Tato povinnost se týká i lidových písniček, které žádného konkrétního autora nemají, a tudíž jejich veřejná produkce nepodléhá žádnému zpoplatnění.

I kvůli našemu horáckému folklóru a také mnoha dalším dotčeným skupinám a organizacím se snažíme v Senátu tuto povinnost nesmyslně někam a někomu dokonce dopředu hlásit produkci lidových písniček zrušit. Jedná se o zbytečnou byrokracii, která všechny jen zatěžuje. Snad se nám to podaří, byť odpor úřednického molocha je větší než jsem čekal.

A ještě jedna dobrá zpráva, dobrovolní hasiči i na malých obcích mohou konečně díky nově schválenému zákonu o hasičském záchranném sboru dostávat peníze na techniku i stavby také přímo od státu, tedy například od svého ministerstva vnitra nebo generálního ředitelství. Tak doufejme, že nějaké ve státním rozpočtu budou, legislativně již podpoře dobráků nic nebrání.

Text vyšel v Novinách Kraje Vysočina 11/2015:

RNDr. Miloš Vystrčil

1. místopředseda senátního klubu